2015 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

2015 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

AB Bakanı Bozkır (2):

TBMM (AA) - Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır, AB katılım sürecinde siyasi nedenlerle oluşan tıkanıklıklara rağmen Türkiye'nin AB standartlarına ulaşma konusundaki iradesinin güçlü bir biçimde devam ettiğini söyledi.

Bozkır, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki AB Bakanlığının 2015 yılı bütçesi görüşmelerinde yaptığı konuşmada, AB sürecinde atılan adımlar, ayrılan fonların kullanım alanları ve izlenen politikalar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Bazı AB üyesi ülkelerin siyasi yaklaşımları nedeniyle, katılım müzakerelerinin istenilen hızda ilerleyemediğini belirten Bozkır, "17 fasıl AB Konseyi veya bazı üye ülkelerin siyasi nitelikli engellemeleri nedeniyle bloke edilmiştir. AB katılım sürecinde siyasi nedenlerle oluşan bu tıkanıklıklara rağmen bizim AB standartlarına ulaşmak konusundaki irademiz güçlü bir biçimde devam etmektedir" dedi.

"Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini sadece açılıp-kapanan fasıllar üzerinden değerlendirmek yanlış olur" diyen Bozkır, AB müzakere sürecinde fasıl açmanın, çok sayıda parçadan sadece biri olduğunu, AB'ye üyelik sürecinin sadece fasılların-açılıp kapandığı teknik bir süreç değil, nihai aşamada siyasi bir karar olduğunu vurguladı.

Son 13 yılda 377 kanun, 1964 ikincil düzenleme, son bir yıldaysa 15 kanun 142 ikincil düzenlemenin kabul edildiğini hatırlatan Bozkır, şöyle devam etti:

"Bu çalışmalar, her şeyden önemlisi Türk vatandaşlarının yaşam standartlarının yükseltilmesi bakımından önem arz etmektedir. 2014 yılı İlerleme Raporu'nda da müktesebat uyumuna ilişkin olarak çalışmalarımız takdir edilmektedir. 33 faslın ilerleme kaydedilmesi mümkün olabilecek 30'unda ilerleme sağlandığı teyit edilmektedir. Genel uyum düzeyine bakıldığında ilerleme raporunda 26 fasılda uyum düzeyinin iyi olduğu vurgulanmaktadır"

- Sınır Ötesi İşbirliği 

Sınır Ötesi İşbirliği kapsamında yapılan çalışmalara da değinen Bozkır, AB Bakanlığı'nın Ulusal Otorite olarak belirlendiği IPA'nın ikinci bileşeni olan Sınır Ötesi İşbirliği kapsamında Türkiye'nin iki programa iştirak ettiğini kaydetti.

AB'nin yeni bütçe dönemi ile birlikte şekillenen ve 2014-2020 yıllarını içine alacak olan yeni mali işbirliği döneminin "IPA II" adıyla 1 Ocak 2014 itibariyle başladığını kaydeden Bozkır, bu dönemde Türkiye'nin yaklaşık 4.5 milyar avro hibe kullanacağını, 2014 yılı için ayrılan 620 milyon avronun programlamasının AB Bakanlığı koordinasyonunda tamamlandığını belirtti.

- Yurtdışı teşkilatı

Yerel ve ulusal yapılanmayla birlikte yurt dışı teşkilatının önem kazandığını ifade eden Bozkır, Brüksel'de yerleşik AB Nezdindeki Daimi Temsilciliğinde, 1 Daimi Temsilci Yardımcısı ve 4 AB Müşaviri'nin görev yaptığını söyledi.

Ulusal Ajans'ın (AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı) her yaştan Türkiye vatandaşının Avrupa ülkelerinin vatandaşlarıyla eğitim ve gençlik projelerinde bir araya gelmesine imkan sağladığını söyleyen Bozkır, ajansın çalışmalarına ilişkin şunları söyledi:

"Türkiye Ulusal Ajansı tarafından 2004-2013 yılları arasında yaklaşık 24 bin projeye 600 milyon avronun üzerinde hibe tahsis edilmiştir. Bu projeler kapsamındaki faaliyetlerden 400 bini aşkın gencimiz yararlanmış, bunlar arasından 300 binden fazla gencimiz yurt dışında eğitim ve işbirliği çalışmalarına katılmıştır. Avrupa genelinde Türkiye Ulusal Ajansı en çok başvuru alan ajansların başında gelmektedir. Ajans tarafından yürütülen eğitim ve gençlik programları vatandaşlarımıza, yurt dışında eğitim, öğretim, öğrenim, staj, yaygın öğrenme temelli gençlik aktiviteleri ve gönüllü çalışmalar yapma imkânı sağlamaktadır. Ayrıca 2014-2020 döneminde AB eğitim ve gençlik programları, 'Erasmus+' adı verilen çatı program altında birleştirilmiştir. 2014 yılında mevcut durum itibarıyla eğitim ve gençlik alanındaki projelere yaklaşık 84 milyon avro hibe tahsis edilmiştir. Bu miktarın yaklaşık 39 milyon avrosu yükseköğretim, 24 milyon avrosu mesleki eğitim, 12 milyon avrosu okul eğitimi, 6 milyon avrosu gençlik ve 3 milyon avrosu yetişkin eğitimi alanındaki projelere aittir. Yılsonuna kadar yapılacak ilave tahsisatlar ile toplam hibe tutarının 90 milyon avronun üzerinde gerçekleşmesi öngörülmektedir."

- Türk Akreditasyon Kurumu

Türk Akreditasyon Kurumu'nun (TÜRKAK) Türk ekonomisi, ticareti ve ihracatı için çok önemli işlevler yerine getiren ve bölgesinde başarılı faaliyetlere imza atan uluslararası bir kurum olduğunu belirten Bozkır, "Genel olarak uygunluk değerlendirme kuruluşu olarak adlandırılan deney laboratuvarı, kalibrasyon laboratuvarı, tıbbi laboratuvar, muayene kuruluşu, ürün belgelendirme kuruluşu, sistem belgelendirme kuruluşu, personel belgelendirme kuruluşu ve yeterlilik deneyi sağlayıcısı kuruluşlar TÜRKAK tarafından akredite edilmektedir. Halen, kamu ve özel kesimden, yurt içinden ve yurt dışından ekonominin değişik alanlarında faaliyet gösteren toplam 982 uygunluk değerlendirme kuruluşunun akreditasyonu devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

TÜRKAK isminin yeni bir isim olmadığını, 1999 yılında 4457 sayılı kanunla kurulduğunu ve kanunda TÜRKAK kısaltılmasının kullanıldığını kaydeden Bozkır, ilgili tarihten bu yana aynı kısaltmanın kullanılmakta olduğunu söyledi.

- Kadına pozitif ayrımcı istihdam

AB Bakanlığının, kadınların iş hayatında temsili açısından kamu sektöründe örnek olduğunu belirten Bozkır, uygulanan pozitif ayrımcı istihdam politikası sayesinde kariyer memurlarının yüzde 55'ini, tüm çalışanların yüzde 54'ünü ve ana hizmet birimi yöneticilerininse yüzde 64'ünü kadınların oluşturduğunu kaydetti.

Bozkır, AB Bakanlığı'nın Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı'nı da içeren 2015 yılı bütçe tasarısının, 20 milyon 926 bin TL'sinin personel giderleri, 2 milyon 124 bin TL'sinin sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri, 22 milyon 575 bin TL'sinin mal ve hizmet alım giderleri, 238 milyon 963 bin TL'sinin cari transferler, 4 milyon TL'sinin sermaye giderleri ve 2 milyon 650 bin TL'sininse sermaye transferleri olmak üzere, toplam 291 milyon 238 bin TL olarak onaya sunulduğunu sözlerine ekledi. 

(Bitti)

Kaynak:Haber Kaynağı