2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

Maliye Bakanı Şimşek: (4)

TBMM (AA) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) katılımcı sayısının 2014 Ekim itibarıyla 4,9 milyon kişiye, fon büyüklüğünün ise 33,7 milyar liraya ulaştığını bildirdi. Şimşek, bugüne kadar sisteme devlet katkısı olarak toplam 2,6 milyar lira ödeme gerçekleştirdiklerini, 2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçesinde de söz konusu sistem için 2,4 milyar lira ödenek ayırdıklarını söyledi.

Bakan Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nın sunumunu yaptığı konuşmada, tasarrufları teşvik etmeye devam edeceklerini ifade etti.

Sürdürülebilir büyüme oranını yükseltmek için yurt içi tasarruf oranının artırılması gerektiğini dile getiren Şimşek, bu amaçla bireysel emeklilikte teşvik sistemini değiştirip, 1 Ocak 2013 itibarıyla Doğrudan Devlet Katkısı Sistemine geçtiklerini anımsattı.

Yeni sistemle katılımcı sayısının 2014 Ekim itibarıyla 4,9 milyon kişiye, fon büyüklüğünün ise 33,7 milyar liraya ulaştığını anlatan Şimşek, "Bugüne kadar BES'e devlet katkısı olarak toplam 2,6 milyar lira ödeme gerçekleştirdik. 2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçesinde de söz konusu sistem için 2,4 milyar lira ödenek ayırdık" dedi. 

 

- Tarım 

 

Tarımın ülke ekonomisi açısından lokomotif sektörlerden biri olduğuna işaret eden Şimşek, hükümet olarak sektörü kalkınmaya destek olacak, hayat standardını yükseltecek, kaynakların etkin ve verimli kullanılmasına olanak sağlayacak, ülke ekonomisine daha fazla katma değer verecek bir sektör haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi. 

Bu amaçlara ulaşabilmek için 2015 yılı bütçesinde tarımsal desteklemeler için ayrılan kaynağa da değinen Şimşek, 2,6 milyar lirası alan bazlı tarımsal destekleme hizmetleri, 3,1 milyar lirası fark ödemesi destekleme hizmetleri, 3 milyar lirası hayvancılık destekleme hizmetleri, 1,3 milyar lirası da diğer tarımsal destekleme hizmetleri ödemeleri olmak üzere toplam 10 milyar lira kaynak ayırdıklarını kaydetti. 

Şimşek, "Tarımsal kredi sübvansiyonu, müdahale alımları ve tarımsal KİT'lerin finansmanı da dahil tarıma toplamda 13,1 milyar liralık kaynak ayırdık. Bu yıl tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini engelleyen önemli bir düzenlemeye imza attık. Tarım arazilerinin toplulaştırılması ile tarımda ölçek ekonomisine geçişi teşvik ederek verimliliği artırmayı hedefliyoruz" diye konuştu. 

 

- Ar-Ge destekleri 

 

Ekonomik büyümeyi etkileyen birçok faktör bulunmakla beraber çağımızda teknolojik yeniliklerin ve inovasyonun bu faktörlerin içinde önemli bir yeri bulunduğuna işaret eden Şimşek, rekabet avantajı ve verimlilik artışı sağlama, yurt dışı sermayeyi çekme, katma değeri yüksek ürün üretme gibi ülke ekonomisi açısından birçok avantajı bulunan Ar-Ge harcamaları için 2015 yılı bütçesinde araştırma projelerine yaklaşık 2,8 milyar lira ödeneğin öngörüldüğünü söyledi. 

Şimşek, TÜBİTAK'ın 2014 yılından 2015'e devredeceğini öngördükleri yaklaşık 400 milyon lira da dikkate alındığında 2015 yılında Ar-Ge harcama kapasitesinin 3,2 milyar lira olacağını bildirdi. 

 

- "Yerel yönetimlere 2015'te daha fazla kaynak aktaracağız"

 

Yerel yönetimlere 2015 yılında daha fazla kaynak aktaracaklarını dile getiren Şimşek, "2015 yılı bütçesinde mahalli idarelerin gelir payı 44,7 milyar lira olarak öngörülmüştür. Bu, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 15'lik bir artışı ifade etmektedir. Öte yandan sokak aydınlatma, köy hizmetleri personeli maaş ve diğer ödemeleri, KÖYDES, SUKAP, belediyelere verilen denkleştirme ile belediye katı atık ve atık su arıtma tesisleri desteği için yaklaşık 3,5 milyar lira ödenek öngörülmüştür. Böylece merkezi yönetim bütçesinden yerel yönetimlere ayırdığımız toplam kaynak tutarı 48,2 milyar lira olacaktır" diye konuştu. 

 

- "2015 yılı bütçemiz şeffaf ve gerçekçi bir bütçedir"

 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2015 yılı bütçesinin mali disiplini temel alan, ekonomik büyüme ve kalkınmayı hedefleyen, cari açığı azaltmaya yönelik tedbirler içeren bir bütçe olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: 

"2015 yılı bütçemiz şeffaf ve gerçekçi bir bütçedir. Bununla birlikte bütçemizi daha şeffaf ve halkımız tarafından daha iyi anlaşılabilen bir yapıya kavuşturmayı hedefliyoruz. Bu amaçla 10. Kalkınma Planında yer verdiğimiz Kamu Harcamalarının Rasyonelleştirilmesi Programı kapsamında, Bakanlığımızca kamu hizmetlerini program yapısıyla ele alan bütçe yapısına geçiş için çalışmalar sürdürülmektedir. Bu yeni bütçe yapısı ile bütçemizin kamu hizmet programlarını gösterecek şekilde yeniden tasarlanmasını ve hükümetimizin öncelikleri ile bu önceliklere ayrılan kaynakların halkımız tarafından daha anlaşılır kılınmasını amaçlıyoruz." 

(Sürecek)

Kaynak:Haber Kaynağı