2015 bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

2015 bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

MHP Manisa Milletvekili Oral:

TBMM (AA) - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2015 bütçesinin görüşmeleri sürüyor.

Bütçe üzerinde söz alan HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, nükleer santrallerin başka ülkelere kurdurulmaması gerektiğini, bunun aynı zamanda ulusal güvenlik sorunu olduğunu kaydetti. 

Kaplan, "TOKİ niye devletin elinde? Eğitimi, sağlığı özelleştirdik, ticarileştirdik ama ihale, inşaat sektörünü bırakmıyoruz. Hükümetin bırakmadığı bir alan. Burada bir iş var" diye konuştu. 

Çevre politikasının ulusal bir politika olması ve muhalefetle uzlaşılması gerektiğini belirten Kaplan, "Bunun dışında çözüm yolu yok. Eğer burada ortaklaşırsak çevre sorununu çözeriz. Mimarimiz de daha karakterli olur, betonlaşmanın da önüne geçeriz" ifadelerini kullandı.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, Eymir Gölü'nün yapılaşmaya açılacağı tartışmalarından ve bu konuda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı'nın açıklamalarından rahatsızlık duyduklarını dile getirerek, bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'den duyarlılık beklediklerini söyledi.

Bakanlığın, meslek odalarının üzerinde vesayetinin söz konusu olduğunu öne süren Çetin, "Hükümetin icraatlarına eleştirel yaklaşan odaların, meslek örgütlerinin sindirilmesi, onların denetim altına alınması gibi girişimlerden uzak durulmalı" dedi.

Çetin ayrıca Tuz Gölü'nün bir talana dönüşme aşamasında olduğunu öne sürdü.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, "Soma'nın altı da ölüm, üstü de ölüm" diye konuştu.

Soma termik santralinde yakılan kömürün havayı yoğun şekilde kirlettiğini belirten Akçay, kömür ocaklarından dışarıya atılan gazların da hava kirliliğine büyük etkisinin olduğunu ifade etti. Akçay, Soma'daki kanser vakalarının görülme oranının Türkiye ortalamasının dört katı olduğunu kaydetti.

CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Sapanca Gölü'nün, gökyüzünden yağmur yağmadığı için değil yeryüzündeki düşmanlarından dolayı "ölüyorum" dediğini dile getirdi.

- "Çevre şurası toplanmalı"

MHP Manisa Milletvekili Sümer Oral, bugün ülkelerin en önemli gündeminin iklim değişikliği, küresel ısınma olduğunu kaydetti.

Dünya çevre ve küresel ısınmaya bu kadar önem verirken, Türkiye'de nedense bu konulara gerekli özenin ve duyarlılığın gösterilmediğini ifade eden Oral, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün son Meclis açılış konuşmasında ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu yılki açılış konuşmasında çevre ile ilgili bir bölüm göremediğini kaydetti.

İktidarın çevre anlayışının, Türkiye'nin altına imza attığı uluslararası anlaşmaların büyük bölümüne aykırı olduğunu savunan Oral, dünyanın hiçbir ülkesinde Türkiye'deki gibi çevre facialarına izin verilmediğini dile getirdi. Oral, "Ülkemizin doğal örtüsüne son zamanlarda çok büyük zararlar verilmektedir" dedi.

Oral, çevre şurası toplanmasını önerdi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, "Yırca'da 6 bin zeytin ağacını kesileceğini bile bile neden çevre bakanı olarak üzerinize düşen görevi yapmadınız?" diye sordu.

Manisa Çaldağ'da nikel madeni için 200 bin ağaç kesildiğini ve çok daha fazlasının kesilmesi için bakanlıktan izin alındığını belirten Özel, "Buradan nikel çıkaracak firma işin sonunda 3 milyar dolar kazanacakmış ama biz Manisalılar yılda 4 milyar kazandığımız, dünyanın en verimli topraklarından Gediz Ovası'ndan elde ettiğimiz ürünleri ihraç edememe tehlikesiyle karşı karşıyayız" dedi.

Özel, "Bizim yeşili seven bakan ve bürokratlara ihtiyacımız var ama Amerikan dolarının yeşilini değil, ağacın yeşilini sevenler olmasını temenni ediyoruz" diye konuştu.

Öte yandan, toplantının başında CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ve İstanbul Milletvekili Melda Onur tarafından komisyon duvarına asılan afişler, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin sunumu sırasında CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin tarafından çıkarıldı.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı