2014 Yılı Bütçe Görüşmelerinde Tartışma

2014 Yılı Bütçe Görüşmelerinde Tartışma

Kılıçdaroğlu'nun AK Parti milletvekillerine, "robot gibisiniz..." dediği iddiası, TBMM Genel Kurulu'nda tartışma yarattı-TBMM Başkanı Çiçek'in, sataşma olduğu gerekçesiyle AK Parti Grup Başkanvekili Canikli'ye söz vermesi üzerine, CHP'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu"nun AK Parti'li milletvekillerine "Robot gibisiniz..." dediği iddiası, TBMM Genel Kurulu'nda tartışmaya neden oldu.

Genel Kurul'da, Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten "Sayın konuşmacı, AK Parti Grubu'na yönelik hem sataşmada hem hakarette bulunmuştur; 'robot gibi el kaldırıp indiriyorsunuz' demiştir" diyerek, sataşma gerekçesiyle söz istedi.

Canikli'nin konuşmak için kürsüye gelmesi üzerine, CHP'li milletvekilleri sıralara vurarak tepki gösterdi. Birleşimi yöneten TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP'li milletvekillerini "Arkadaşlar, lütfen, rica edeceğim. Sayın hatibi dinlersiniz, yanlış bir şey söylüyorsa cevap verirsiniz, bunda bir şey yok. Lütfen, rica edeceğim. Bakınız, sistemi bozuyorsunuz, kamu malıdır bozulan. Netice itibarıyla bir süre sonra çalışmalarımız aksar. Lütfen, rica edeceğim" diye uyardı.

CHP'lilerin sıra kapaklarına vurmaya devam etmesi üzerine Canikli, "Çok güzel bir demokrasi örneği sergiliyorsunuz. Biz dinledik, kimse kimseye hakeret edemez. Elbette hakaret edildiğinde cevap vereceğiz. Ordu'nun Gökömer Köyü'nün su ihalesi 1,5 ay önce yapıldı, yılbaşında tamamlanıyor. Sanıyorum epey uğraşmışlar, susuz köy bulmak için....Bulamamışlar. Suriye'de dökülen kanın sorumlusu Eset ile hatıra fotoğraf çektirenlerdir. Sayıştay tüm raporları gönderdi, hiçbir dönemde gelmeyen raporlar, bu dönemde geldi. Hiçbir dönemde olmayacak kadar şeffaflık ve açıklık var. Raporlar, CHP'nin isediği gibi gelmedi " dedi.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Genel Başkan'ın konuşmasının ardından Canikli'ye söz verilmesini eleştirdi ve sataşmadan söz istedi. Çiçek, İnce'ye söz vermedi ve tutanaklara bakacağını söyledi.

-"Hadi oradan..."-

İnce'nin isteği üzerine usul tartışması açıldı. İnce, "Sayın Genel Başkanımız, AKP milletvekillerine 'robot gibisiniz' demedi. Ama AKP'nin eski bakanı Zeki Ergezen, 'biz gelir grup başkanvekiline bakarız, nasıl el kaldırıyorsa, ne yapıyorsa öyle oy veririz. Zeki Ergezen'i beğenmediler, dediler ki 'O eskiden milletvekiliydi, bakandı.' Bu dönemde Milletvekiliniz Tülay Bakır dedi ki 'tek rolüm el kaldırmak, başka bir işe yaramıyorum.' Sonra AKP milletvekilleri önerge verdiler; grup başkanvekili yanıldı, önergeyi muhalefet verdi zannettiler, kendi önergelerini reddettiler. Kendi önergeni reddedeceksin, grup başkanvekiline bakıp oy kullanacaksın, 'tek işim parmak kaldırmak' diye yakınacaksın. Sonra Genel başkanımız 'robot gibi olmayın, dik durun, yasamanın üyesi olun, bu diktatöre boyun eğmeyin' deyince kızacaksın. Hadi oradan, hadi oradan" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, verilen bilgilerin doğru olmadığını belirterek, tüm Sayıştay raporlarının Meclis'e geldiğini, geçmiş dönemlerde mali raporların gelmediğini, sadece uygunluk bildiriminin geldiğini anlattı. Canikli, "Bu dönemde hem uygunluk hem de Türkiye tarihinde ilk defa mali denetim raporları geldi. Allah aşkına neresi denetimden kaçmak? Birileri diktatör görmek istiyorsa aynaya bakacak, geçmişine bakacak" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de Canikli'nin Kılıçdaroğlu'na atfen "Sayın konuşmacı" dediğini belirterek, "Recep Tayyip Erdoğan Başbakan'dır ama biz kendisine 'konuşmacı, Recep Tayyip Erdoğan' demeyiz, 'Sayın Başbakan' deriz. Onun bir unvanı vardır. Biz kendisine bu unvanla hitap etmeyi tercih ederiz. Kendisini eleştirebiliriz, kızabiliriz, politikalarını beğenmeyebiliriz ama biz ona 'O' diye hitap etmeyiz. Herhangi bir üçüncü şahıs olarak anmayız. Bu hitapla Sayın Canikli'yi baş başa bırakıyorum" dedi.

-"Milletvekilleri ayaklarını sıralara vurmasınlar"

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise halkın görüşmeleri izlediğini ifade ederek, "Anamuhalefetin Sayın Genel Başkanı da burada oturuyor. Benim özel bir istirhamım, ricam var; ülkem ve milletim adına....En azından genel başkanınız burada oturduğu müddetçe milletvekilleri ayaklarını sıralara, masalara vurmasınlar. Bu yakışmıyor. Önce kendi halinize bakın, aynaya bakın, sonra gelin. Bugüne kadar diklenmedik ama her şeye rağmen 11 yıl içinde dik tutmayı becerebildik. Ergenekon'a, Balyoz'a, e bildirilere rağmen dik durduk. Bütün bu engellemelere , çetelere, mafyaya, size rağmen bu ülkeyi kalkındırıyoruz" görüşünü savundu.

-Bahçeli konuşmadı-

Çiçek, usul tartışmasının ardından söz sırasının MHP Grubu'na geldiğini söyledi. MHP Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin yanında oturan Grup Başkanvekili Oktay Vural, ayağa kalkarak, "Sayın Genel Başkanımız dün açıkladığı gerekçelerle konuşmasını yapmayacaktır" dedi.

Meclis Başkanı Çiçek, bunun üzerine birleşime ara verdi. Aranın ardından 2014 yılı bütçesinin tümü üzerinde BDP temsilcileri söz aldı.

Muhabir: Melda Çetiner Karagöz
Yayınlayan: Kudret Topçu

Kaynak:Haber Kaynağı