2014 sonunda üniversiteye giriş sınavı değişecek

2014 sonunda üniversiteye giriş sınavı değişecek

Nihat Ergün: 2014 sonuna kadar üniversite giriş sınav sistemi değişecek..

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün , üniversiteye giriş sisteminin yeniden yapılandırılacağını belirterek, ''Amacımız üniversiteye giriş sistemiyle öğrenci neyi biliyor bunu ölçmek değil, aslında lise düzeyinde almış olduğu temel yetkinlikleri ölçmeye ağırlık veren bir sistem'' dedi. Ergün, yeni üniversiteye giriş sisteminin 2014'e kadar tamamlanacağını belirterek, "Sınav ve sınav dışı unsurlar olabilir. Sistemin içinde sınav olacak mı, olacaksa nasıl olacak. Bunlar 2014 sonuna kadar belli olacak. Strese yol açmayan özellikler taşısın istiyoruz" dedi.

Ergün, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısıyla, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilen Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) kararlarını açıkladı.

ÖNCELİK BİLGİDEN ZİYADE TEMEL DEĞERLER

Kişilerin temel birtakım yetkinliklere sahip olmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Ergün, şimdi eğitim sisteminde önceliğin bilgiden ziyade temel değerlere, temel yetkinliklere verildiğini, onun üzerine bilginin inşa edildiğini söyledi.

EĞİTİM SİSTEMİ BAŞTAN AŞAĞI DEĞİŞECEK

Bakan Ergün, dün gerçekleştirilen BTYK'da alınan birinci kararın, eğitim ve öğretim sisteminin niteliğini artırmak için mevcut durumun tespitine yönelik bilimsel çalışmalar yapmak olduğunu belirterek, ''Eğitim sisteminin tüm unsurlarıyla fotoğrafı çekilecek. Ortaya çıkan manzara, diğer ülkelerle ve ve bizim hedeflerimizle kıyaslanacak. Sonra eğitim sistemi temel değerleri veren, temel yetkinlikleri kazandıran ve o bilgileri bu temel değerler ve yetkinlikler çerçevesinde kullanma fırsatı sunan bir şekle dönüştürülecek'' diye konuştu.

DERSLER VİDEO ORTAMINDA GÖSTERİLECEK

Bakan Ergün, ikinci kararın ise TÜBİTAK'ın Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte gerçekleştireceği eğitim müfredatına uygun, dijital içerikler hazırlanması olduğunu bildirdi. Bu içeriklerde videolar, ses dosyaları ve interaktif ortamlarla desteklenmiş Z kitaplar (zenginleştirilmiş kitap) hazırlanacağını anlatan Ergün, bu kitaplara paralel, Türkiye'nin en iyi öğretmenleri tarafından verilen derslerin, video ortamında öğrencilere sunulacağını ifade etti.

BÜTÜN ÖĞRENCİLER İÇİN FIRSAT EŞİTLİĞİ

''Bu yöntemlerle, Ağrı'daki bir çocukla Ankara'nın, İstanbul'un en iyi okulundaki çocuk, Van'daki bir çocuk, devlet okulundaki, köy okulundaki bir çocuk, bu bilgilere ulaşmak, Türkiye'nin en iyi öğretmenlerinden, en iyi içeriklerle ders alma imkanına sahip olacak. Bütün öğrenciler için tam bir fırsat eşitliği sunun bir altyapı oluşturuluyor'' diyen Ergün, TÜBİTAK 'ın yayınlarının da dijital ortama taşınacağını, öğrencilere bu yayınlardan ücretsiz istifade etme olanağının getirildiğini söyledi.

HAKKARİLİ ÖĞRENCİYE ODTÜ'LÜ HOCADAN DERS

Üçüncü kararın ise üniversite öğrencilerine yönelik olduğunu belirten Ergün, şunları kaydetti:

''Aynı ders içerikleri, lisans düzeyinde üniversite öğrencileri için de hazırlanacak, YÖK'le işbirliği yaparak. Türkiye'nin en iyi hocalarından her ders, en etkili bir şekilde verilecek ve tüm öğrenciler, isterseniz Hakkari Üniversitesi'nde okuyun, isterseniz Boğaziçi Üniversitesi'nde okuyun, Bilkent Üniversitesi'nde okuyun. 'ODTÜ'deki şu hocadan şu dersi alabilseydim ne iyi olurdu' demeyecek öğrenci. O dersi, o hocadan alabilme imkanına sahip olacak. Üniversite öğrencilerimiz için de muhteşem bir fırsat eşitliği imkanı böylece doğmuş olacak.''

ÖĞRENCİLERİN KENDİNİ İFADE EDEBİLME YETENEĞİ ÇOK ZAYIF

Bakan Ergün, bireyin sahip olması gereken temel nitelikleri arasında kendini ifade edebilme, analitik düşünme, birlikte sorun çözme, yenilikçi projeler üretebilme gibi özellikler bulunduğunu belirterek, ''Çocuklarımızın bu temel nitelikleri etkin bir şekilde kazanmaları için eğitim programlarında revizyon yapılacak ve ders içerikleri buna göre hazırlanacak'' dedi.

Bazen, televizyonlardaki tartışma programlarındaki üniversite öğrencilerinin performanslarına dikkat ettiğini belirten Ergün, ''Kendini ifade edebilme yeteneğinin çok zayıf olduğunu görüyorum. Birçok öğrenci kendini ifade edebilme yeteneğine sahip değil'' diye konuştu.

İNGİLİZCE ÖĞRENMEYEN KALMAYACAK

Dil eğitimi konusunda da bir karar alındığını anlatan Ergün, Türkiye'nin bu konuda sıkıntılı bir ülke olduğunu söyledi.

Çocukların çok temel şeyleri bile konuşamadığına veya anlayamadığına dikkati çeken Ergün, ''Niye böyle oluyor, bunu araştırıyoruz ve cevabını da buluyoruz. Dil eğitimini gramer ve kelime ezberleme çizgisi dışına çıkarmamız, daha pratik, hayatın içinden, gerekirse animasyonlarla desteklenen bir dil eğitimi anlayışına dönüştürmemiz gerekiyor. Kararlardan birisi bu. Türkiye'de dil eğitimin modeli değişecek ve alternatif eğitim modelleri tasarlanacak'' dedi.

TEMEL KISTAS MİLLİ ÖNCELİKLER VE SEKTÖREL İHTİYAÇLAR

Bakan Ergün, diğer bir kararın ise yurt dışında lisansüstü eğitim alan öğrencilerle ilgili olduğunu bildirdi.

Yurt dışında lisansüstü eğitim desteği alan öğrencilere yönelik programların yeniden yapılandırılacağını anlatan Ergün, bundan sonra milli öncelikler ve sektörel ihtiyaçların temel kıstas olarak ele alınacağını kaydetti.

HER YIL BİLİM FUARLARI DÜZENLENECEK

Gençlerin bilime ve teknolojiye olan ilişkilerini canlı tutabilmek için geçen BTYK'da bilim merkezleri kurma kararının alındığını hatırlatan Ergün, o kararla ilgili adımların atılmaya başlandığını söyledi.

Ergün, şimdi ise ilk ve orta öğretim öğrencileri için her yıl bilim fuarlarının düzenlenmesi kararının alındığını, bu sayede öğrencilerin, gerçekleştirdikleri projeleri başkalarına sunma kabiliyeti kazanacaklarını ifade etti.

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SİSTEMİ SİL BAŞTAN

BTYK'da alınan en önemli kararı en sona bırakan Ergün, şunları kaydetti:

''Dünkü kararlardan en önemlisi, üniversiteye giriş sisteminin yeniden yapılandırılmasıdır. Üniversiteye giriş sistemi yeniden yapılandırılacak. Eğitim alanındaki atılan diğer adımların daha iyi sonuç vermesi için mevcut üniversiteye giriş sisteminde köklü bazı değişiklikler yapılması gerekiyor. Çünkü üniversiteye giriş sistemi lise ve ilköğretimi şekillendiriyor. Orada doğru bir tespit, yeni bir yapılanma ile alttaki atılan adımların da etkili ve kalıcı olması sağlanmış olacak. 2014 yılı sonunda bu yeni sistemin devreye girmesi hedefleniyor.

2014 sonuna kadar TÜBİTAK, Talim Terbiye Kurulu, YÖK, ÖSYM, Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler birçok bilimsel çalışma yapacak ama işin özü şudur. Belki bugün TOEFL sınavları gibi yapılan sınavlar var. Bunlar, senede bir kere yapılan sınavlar değil. Belli periyotlarda yapılan ve siz istediğiniz zaman bunlara giriyorsunuz ve hangisinden en yüksek puanı aldıysanız ona göre bir tercih yapıyorsunuz. Bu, insanı rahatlatan, strese sokmayan... Daha çok seçenek sunan yapılar var, dünyada uygulanan modeller var. İlla o model, bu model... Ben örnek vermek için bunları söyledim. Bu örnekler de dikkate alınarak, amacımız, üniversiteye giriş sistemiyle öğrenci neyi biliyor bunu ölçmek değil, aslında lise düzeyinde almış olduğu temel yetkinlikleri ölçmeye ağırlık veren bir sistem. Daha çok bunu ölçen ve daha rahat bir sistem kurgulamaktır. Bu karar, başlı başına önemli bir karardır. Bu çalışma ile yeni sistem 2014 yılı sonuna kadar tamamlanmış olacaktır.''

81 VİLAYETTE BİLİM MERKEZLERİ KURULACAK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, dün yapılan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) toplantısında önümüzdeki dönemde kurulacak bilim merkezleri için TÜBİTAK bünyesinde 1 milyar lira bütçe ayrılması kararı alındığını belirterek, ''81 vilayette bilim merkezleri kurmayı hedefliyoruz'' dedi.

ÜNİVERSİTELERE YENİ SIRALAMA KRİTERLERİ

Bakan Ergün, bir önceki toplantıda girişimcilik ve yenilikçilik endeksine göre üniversiteleri sıralama kararı aldıklarını hatırlatarak, ''Bu sıralama aşağı yukarı tamamlandı. İnşallah eylül ayı sonuna doğru Türkiye'deki bütün üniversiteleri, hangi üniversite daha yenilikçi hangi üniversite daha girişimci bunu sıralayacağız'' dedi.

Söz konusu sıralamanın bugünlerde de yapılabileceğini ifade eden Ergün, üniversite öğrencilerinin tercih dönemi olması nedeniyle kafalarının karışmaması adına sıralamayı ertelediklerini söyledi.