2014 Kurban Bayramı Ne Zaman? Resmi Tatiller Kaç Gün?KONYA Kurban Fiyatları

2014 Kurban Bayramı Ne Zaman? Resmi Tatiller Kaç Gün?KONYA Kurban Fiyatları

2014 Yılı Kurban bayramı ve resmi tatiller ve hafta sonu izinleriyle toplam 117 gün dinlenen çalışanlar, gelecek sene iki gün daha az tatil imkanı bulacak. Peki Kurban bayramı ne zaman ve kaç gün tatil olacak?

Kurban Bayramı Ne Zaman?, 2014 Kurban Bayramı Kaç Gün Olacak?, Kurban Bayramı Tatili Kaç Gün?, Kurban Bayramı Hangi Ay?, 2014 Kurban Bayramı Ne Zaman?, Kurban Bayramına Kaç Gün Kaldı?, Hangi Hayvanlar Kurban Olarak Kesilir?, Kimler Kurban Kesebilir? Kurban Kesebilmek için Hangi Şartlar Gereklidir?, Kurban Kesmek Farz Mı Vacip Mi?, Vekaleten Kurban Kestirilebilir Mi?, Kurban Bayramı Tatili Kaç Gün Olacak?

Kurban Bayramı yaklaşıyor. Kurban Bayramı yaklaştıkça akıllarda ki sorular da cevaplarını bekliyor. Kurban Bayramı’na ne kadar kaldı? Kurban Bayramı bu sene kaç gün? Kurban Bayramı ile ilgili tüm detaylar haberimizde. Kurban Bayramı’na az bir süre kaldı. Kurban Bayramı tatili bu sene kaç gün sürecek, resmi tatil ne zaman başlayacak? Tüm detaylar milliyet.com.tr’de

Kurban Bayramı HZ. İBRAHİM Peygamber (as) döneminden günümüze taşınan bir ibadettir. Bu bayram kurban kesme ibadetinden gelir. Kurban ibadeti İslam alimlerine göre sünnet-i müekkededir. Ancak Müslüman toplumlarda sembol niteliği taşıyan sünnetler vacip durumuna gelir. Örneğin; dinde sünnet olan ezan şiarı böyle bir niteliğe yükselmiştir. Kurban da ezan gibi fıkhî bakımdan olmasa da toplumsal açıdan vacip durumundadır.

Bu nedenle maddi gücü elveren tüm Müslümanların da kurban ibadetini eda etme noktasında özenli olmaları önemlidir. Nitekim yılda bir defa bile et yemeyen fakirler kardeşlerimize yardım etmiş olur ve Müslümanlar arasındaki kardeşlik duygularını ve dayanışma duygularını arttırırız.

KURBAN BAYRAMI ARİFESİ 1/2 GÜN 03 EKİM CUMA

KURBAN BAYRAMI 1. GÜN 04 EKİM CUMARTESİ

KURBAN BAYRAMI 2. GÜN 05 EKİM PAZAR

KURBAN BAYRAMI 3. GÜN 06 EKİM PAZARTESİ

KURBAN BAYRAMI 4. GÜN 07 EKİM SALI

 

Dinimizce vakti ve varlığı yeten herkese Hac farzdır. Kurban Bayramında kutsal topraklarda bulunan Hacılar, Yüce Allah’a yakınlaşmakta, hem kurban ibadetinin ve hemde Hac ibadetinin verdiği huzuru tadarlar. Kurban Bayramında hac vazifesini yerine getirenler, Peygamberimizin sünneti gölgesinde Hac görevlerini yerine getirirler..

Kurban Bayramında hacılar arefe günü Arafat’a çıkar ve bayramın birinci günü gece Arafat’tan ( Meşâr’dan) Minâ’ya geçip, orada şeytan taşlama görevlerini yerine getiriler. İslama aşık insanlar topluluğu, küçük taşlarla şeytanı ve sapıklığı temsil eden sütunları taşlayıp, iç ve dış nifaklara karşı nefretini anlatırlar. Hacılar en son ise Allah’a sadakatini göstermek için kurban keserler.

KURBAN KESMEK FARZ MI VACİP Mİ?

 

Sözlükte yaklaşmak, Allâh’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, ibâdet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.

Akıllı, hür, mukim ve dini ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını keser. Böylece hem maddi durumu yetersiz olup kurban kesemeyenlere yardımda bulunmuş, hemde Cenab-ı Hakka yaklaşmış olur.

Kurban ibadeti, İslam toplumlarının şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri yerine getirilmektedir. Kurban, bir Müslüman’ın gerektiğinde bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.

Kurban Hanefi mezhebine göre vacip, diğer mezheplere göre ise sünnet-i müekkededir. Dini kaynaklarda Peygamber efendimizin kurbanını daima kestiği ifade edilmektedir.

HANGİ HAYVANLAR KURBAN OLARAK KESİLEBİLİR?

Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Bu hayvanların kurban olarak kesilebilmesi için, koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın iki, devenin ise beş yaşını doldurmuş olması gerekir.

Ancak, 6 ayını tamamlayan koyun bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir.

 

Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, kurban edilmesine mani teşkil etmez.

KURBAN KESİLİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

 

Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet verilmemelidir. Hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir. Ayrıca, çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır. Hayvanların, birbirlerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına özen gösterilmelidir.

KURBAN KESİLİRKEN OKUNACAK DUA

İster kurban niyetiyle olsun ister başka bir amaçla olsun hayvan kesilirken besmele çekilmesi gerekir. Hayvanın kesimi esnasında besmele kasten terk edilirse o hayvanın eti yenilmez. Ancak kasıtsız ve unutularak besmele çekilmezse bu hayvanın eti yenilir.

 

Kurban kesilirken üç defa “Bismillahi Allahü ekber” denilir ve şu ayetler okunur:

Okunuşu: Kul inne salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillahi Rabbi’l-Âlemîn lâ şerîke leh. Ve bi zalike umirtü ve ene evvelü'l müslimîn. (En’am 6/ 162-163)

(En’am 6/ 79)(Okunuşu: İnnî veccehtü vechiye lillezî fatare’s-semâvâti ve’l-arda hanîfen ve mâ ene min’el-müşrikîn.)

KİMLER KURBAN KESMELİDİR?

Kurban kesmek, âkil, baliğ (akıllı, ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman’ın yerine getireceği mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla bu kişi Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.

 

Bayram namazı

Bayram Sabahı, Bayram Namazı kılınır ve Bayram hutbesi okunur. Arefe günü sabah namazından itibaren bayramın son ikindi namazı dahil her farz namazdan sonra aşağıdaki teşrik tekbirleri okunur:

Allahü Ekber Allâhü Ekber Lâ ilâhe İllâllahü Vallâhü Ekber, Allâhü Ekber ve Lillâhi`l-HamdÇeşitli bölgelerde Kurban Bayramı kutlamaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurban Bayramı'nda misafirlere sunulmak için hazırlanmış bir tabak: yaprak sarması, kavurma ve börek. Bu yiyecekler Kurban Bayramı sırasında Türkiye'de sıklıkla sunulan ve hazırlanan yiyeceklerdir; özellikle kavurma, kurban etiyle yapılan ve Türk kültüründe Kurban Bayramı ile özdeşleşmiş bir yiyecektir.

Diğer dinlerde kurban kavramı

İslam'daki gibi belirli bir bayram zamanı ile ilişkilendirilen büyük bir kurban eylemi bugün varlığını sürdüren İbrahimi Dinlerde nadir görülse de diğer İbrahimi dinlerde de kurban kavramı mevcuttur. Arapça kurban sözcüğü ile ilişkili olan İbranice korban sözcüğü de sözlükte "yakınlaşmak" anlamına sahiptir ve dinî bağlamda, şeklî uygulama açısından İslam'dakine benzer bir tür kurban etmeyi öngörür. Bugün Musevilerin büyük bir kısmı hayvan kurban etmeyi kesmişlerdir bunun en büyük sebebi Tapınak'ın var olmayışıdır; bununla birlikte hayvan kurban etmenin özellikle Tapınak mevcutken düzenli bir şekilde yapılan bir ibadet olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte bu hayvan kurbanı büyük oranda günahlardan arınmak için yapılırdı ve İslam'daki Kurban Bayramına benzer bir uygulama bağlamında ele alınmazdı.

Büyükbaş ve Küçükbaş Kurban Fiyatları

ADANA Kurban Fiyatları 1.900-6.500    350-750

ANKARA Kurban Fiyatları 2.000-10.000    300-600

BALIKESİR Kurban Fiyatları 3.000-6.000    500-800

KONYA Kurban Fiyatları 2.500-6.000    400-700

ERZURUM Kurban Fiyatları 8.000-9.500    350-400

KASTAMONU Kurban Fiyatları2.000-7.000   400-600

ESKİŞEHİR Kurban Fiyatları 3.000-6.000    500-800

VAN Kurban Fiyatları 2.000-7.000    250-500

İSTANBUL Kurban Fiyatları 4.500-9.000    600-650

GAZİANTEP Kurban Fiyatları 3.000-6.500    500-800

SAMSUN Kurban Fiyatları 1.600-5.000    450-700

HATAY Kurban Fiyatları 2.500-5.000    500-700

AFYON Kurban Fiyatları 2.000-5.000    300-700

EDİRNE Kurban Fiyatları 5.000-9.000    480-1.000

SAKARYA Kurban Fiyatları 2.600-6.500    400-700

ANTALYA Kurban Fiyatları 3.000-5.000     700-1.200

ŞANLIURFA Kurban Fiyatları 3.500-6.000    350-500

Kurban pazarında, büyükbaş hayvanların canlı ağırlıkları 10 TL ile 13 TL arasında küçükbaş hayvanlarda ise hayvanın besili veya cılız olmasına göre 450 TL ile 900 TL arasında değişiyor.

Etiketler :