"2014-2015 Süleyman Seba Sezonu"

"2014-2015 Süleyman Seba Sezonu"

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Demirören, 2014-2015 futbol sezonunu "Süleyman Seba Sezonu" olarak isimlendirdiklerini açıkladı

İSTANBUL (AA) - Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören, 2014-2015 futbol sezonunu, vefat eden Beşiktaş Kulübü Onursal Başkanı Süleyman Seba'ya adadıklarını açıkladı. 

Demirören, TFF'nin İstinye'deki merkezinde, Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, TFF Birinci Başkan Vekili Servet Yardımcı ve Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim'in de katıldığı basın toplantısında, yeni sezonu "Süleyman Seba Sezonu" olarak isimlendirdiklerini duyurdu. 

Soma yararına Manisa'da oynanan TFF Süper Kupa maçında yaşanan olayların ardından, sorumlu federasyon olarak açık ve kararlı bir tavır aldıklarını vurgulayan Demirören, devletin tam desteğiyle futbolu sportmenlik dışı davranışlardan arındırmak için gereken her şeyin yapılacağını belirtti.

Bu konudaki kararlılıklarını futbol camiasıyla paylaşmak, duygu ve tavır birliği yaratmak için, 2014-2015 futbol sezonunu, Türk futbolunun efsane ismi, merhum Seba'ya adamaya karar verdiklerini kaydeden Demirören, şöyle konuştu:

"Çünkü Süleyman Seba taraftarken diğer renklere saygısıyla, futbolcuyken meslektaşlarına karşı efendiliğiyle, yöneticiyken centilmenliğiyle, başkanken efendiliği, centilmenliği ve saygısıyla, ömrünün sonuna kadar da duruşuyla, hayatının her aşamasında futbolun saygınlığı konusunda hepimize örnek oldu. Vefatıyla da hepimize, tüm farklı renklerimize rağmen, futbolun en güzel değerleri etrafında bir araya gelebileceğimizi gösterdiği, 'biz' olabileceğimizi kanıtladığı için, bu sezona Süleyman Seba Sezonu adını verdik. Süleyman Seba Sezonu, yeni Türkiye ve futbolun gerçek dostlarına hayırlı olsun. Kişiler geçici, kurumlar kalıcıdır. Bunu hiçbir zaman unutmayalım."  

Türk futbolunun tüm paydaşlarına bu tavrı destekleme çağrısında bulunan Demirören, 2014-2015 sezonuyla yeni bir sayfa açtıklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

 "Bundan böyle sahalarımızı savaş alanına çeviren sözde taraftarlar, demeçleriyle ekranlarımızı işgal eden kimi yöneticiler ve başkanlar, yorumlarıyla çirkinliklere çanak tutan bazı medya mensupları ve hırçınlıklarıyla şiddeti körükleyen bazı futbolcuların aramızda barınamayacağı bir süreci başlatıyoruz. Devletimizin ve Gençlik ve Spor Bakanlığımızın tam desteğiyle, futbol ortamını tüm çirkinliklerden ve sportmenlik dışı davranışlardan arındırmak için gereken her şeyi yapacağız."  

 

- "Gelin bu kötü alışkanlıktan vazgeçelim"

 

Futbol camiasını oluşturan tüm unsurlara bazı hatırlatmalarda bulunmanın tam zamanı olduğunu kaydeden TFF Başkanı Yıldırım Demirören, şöyle devam etti:

"Eski kırgınlıkları gündemde tutarak futbol ortamını geren, sürekli kavga eden yöneticiler, gelin daha güzel bir lig adına, bu kötü alışkanlıktan bir an önce vazgeçelim. Camianıza sahip çıkmak bahanesiyle verdiğiniz demeçlerin tüm Türkiye'ye zarar verdiğini artık anlayın. Maçlardan önce taraftarları galeyana getirecek gelişi güzel açıklamalar yapmadan lütfen bir değil üç kez düşünün. Sahada ter döken futbolcularımız, maçlardan sonra tüm kameralar size çevrilmişken, çoluk çocuk milyonlarca insana hitap ettiğinizin bilincinde olun, herhangi birisi gibi değil, örnek bir sporcu gibi davranın. Maç kaybedin, kupa kaybedin, para kaybedin ama asla kendinizi kaybetmeyin. Rakibiniz yenildiğinde kontrolsüzce sevinerek onu tahrik etmek yerine, kendinizi onun yerine koyun, üzüntüsüne saygı duyun.

6259 sayılı yasanın yaptırımlarını zihninizden çıkarmayın. Hakimlerimiz, savcılarımız, emniyet güçlerimiz... Sizler kanun uygulayıcı olarak, lütfen bu yasayı etkili kılmak için gereğini yapın. Biz nasıl sportmenlik dışı hareketlerde bulunan futbolcularımıza ceza veriyorsak, lütfen siz de, onlara hakaret ve küfür edenlerin cezasını hakkıyla verin, adaleti sağlayın. Futbol sahalarını cehenneme çevirenlerin, sahaya girip futbolcuya tekme atacak kadar kendinden geçenlerin cezasını tam verin. Komik savunma cümlelerine itibar etmeyin, arka çıkanlara meydan vermeyin, iyi niyetinizin istismar edilmesine göz yummayın."

 

- "Yıldızları sayarken, birbirinizi saymayı unutmayın"

 

Medyadan, reyting ya da tiraj uğruna, doğruluğu kanıtlanmamış haberlere, kötü örneklere, tahrik edici demeçlere prim verilmemesini isteyen Demirören, taraftara da seslenerek, şöyle devam etti:

"Gerçek bir futbol taraftarı olarak gönül verdiğiniz renklerden önce, barışın ve kardeşliğin, bizi insan yapan değerlerin taraftarı olun. Birlik ve beraberliği savunalım, 'ben' yerine her zaman 'biz' demeyi benimseyelim. Haksızlığa uğradığınızı düşündüğünüz anlarda, hak arama adına çizgiden çıkmayın, yeni haksızlıklara bizzat vesile olmayın. Yıldızları sayarken birbirinizi saymayı unutmayın, şampiyonluk mücadelesi verirken, asıl önemli olanın gönüllerin şampiyonu olmak olduğunu aklınızdan çıkarmayın."

Federasyon olarak futbolun saygınlığını korumak için gerekli tüm somut girişimleri yapacaklarını kaydeden Demirören, bu konudaki tüm uygulamaların ve yaptırımların öncüsü, savunucusu ve takipçisi olacaklarını vurgulayarak, "Bu sezon tüm etkinliğiyle yürürlüğe giren e-bilet ve Passolig sistemi bunların sözde kalmayacağının ilk kanıtı olacaktır" diye konuştu.  

 

- "Federasyon olarak bu işte sonuna kadar gideceğiz"

 

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Demirören, Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki TFF Süper Kupa maçında Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'nun verdiği cezaların artırılmasına yönelik bir talep olduğunun hatırlatılması üzerine, şunları kaydetti:

"Benim bir talebim olmadı ama disiplin kuruluma teşekkür ediyorum. Süper Kupa maçından sonra federasyon ve bakanlığımız olarak yaptığımız açıklamalarda bu konunun arkasında duracağımızı, bu işi takip edeceğimizi belirttik. Hukuki açıdan verilen cezanın az olduğunu görerek tekrar müracaat etmelerine teşekkür ediyorum. Biz federasyon olarak bu işte sonuna kadar gideceğiz."  

Bundan sonraki sezonlarda da böyle isim uygulamalarına devam edeceklerini kaydeden Demirören, "Bu iş bir şemsiye. Bugün bitmiyor, başlıyor. Bundan sonra her hafta etkinlik yaparak, Süleyman Seba ismiyle bir şemsiye altında toplayacağız. Önümüzdeki sezon itibarıyla rahmetli Özhan Canaydın ve Faruk Ilgaz isimleriyle devam etmek istiyoruz" diye konuştu. 

Yıldırım Demirören, bir soru üzerine, dün medya kuruluşlaranın spor müdürleriyle yaptığı toplantıdan da bahsederek, "Ortalama 28 medya temsilcisi katıldı. Teşekkür ediyorum. Hepsi de tek tek imza atarak, gönülden katılarak, kötü beyanatı, tahrik edici unsurları, verilen demeçleri az göreceklerini söylediler. Bugün futbolda istemediğimiz olaylar yüzde 20'yi geçmez. Bir de yüzde 80 sağduyulu insanlar var" ifadelerini kullandı.

 

- Yeni amblem 

 

TFF, üzerinde Süleyman Seba'nın fotoğrafı olan yeni bir amblem hazırladı. 

Yeni yapılan amblemin ortasında Seba'nın siyah-beyaz fotoğrafı bulunurken, yuvarlak amblemin etrafında "Süleyman Seba Sezonu" yazısı yer alıyor. "S" harflerinin kırmızı renkte yer aldığı amblemde, TFF'nin logosu da yer aldı. 

Kaynak:Haber Kaynağı