2007 Biterken…

Yılın son günü yazı yazıyorsanız, yapacağınız iş muhakkak ki bir yılın değerlendirmesi olacaktır. Geçtiğimiz yıla damgasını vuran olayları hatırlamak ve okuyucuya hatırlatmak üzere klavyemizin başına geçelim biz de.

Türkiye açısından 2007’nin en önemli olaylarından biri 19 Ocak  tarihinde gerçekleşti. 19 Ocak’ta Agos gazetesi genel yayın yönetmeni  Gazeteci Hrant Dink öldürüldü. Bu olay Türkiye’yi uzun süre meşgul etti. Dink’in cenazesinde atılan “Hepimiz, Hrant’ız, Hepimiz Ermeni’yiz” sloganı yılın sloganı oldu.  

 

14 Nisan tarihinde Cumhuriyet mitingi Ankara'nın Tandoğan Meydanında yapıldı. Bu miting Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı olmasına kadar gidecek yolun yapı taşlarından biriydi. Ondan sonra yapılan pek çok bu ve benzeri miting AKP’nin gücüne güç kattı. CHP bu mitinglerle halkçı değil, harpçi bir parti olduğunu tüm dünya aleme gösterdi.

18 Nisan  tarihinde Malatya'da Hıristiyanlık konulu kitaplar basan Zirve Yayınevi'nde çalışan 3 kişi, boğazları kesilerek öldürüldü. Bu olayda pek çok “derin”  bağlantılar öne sürüldü.

 

Aynı gün,  Irak'ın başkenti Bağdat'ta Şii semtlerini hedef alan saldırılarda 191 kişi öldü, 250 kişi yaralandı. Bunun üzerinde kimse durmadı, çünkü orada ölenlerle burada ölenler insan olmalarına rağmen “farklı” idiler.

24 Nisan’da Abdullah Gül'ün Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından partisince Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanlığı için aday gösterileceği açıklandı. Bundan üç gün sonra ise, 27 Nisan’da Türk Silahlı Kuvvetleri bir basın bildirisi yayınladı. Kamuoyunda elektronik muhtıra diye anılan bu bildiride,TSK 'nın Atatürk İlkeleri'nin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin yılmaz savunucusu olduğu ve o ilkeleri korumaktaki kararlılığı bir kez daha vurgulandı. Bu muhtıra 22 Temmuz’daki AKP’nin seçim zaferine giden yolda önemli bir mim olarak hafızalarda kaldı.

 

Bu muhtıra’dan dört gün sonra 1 Mayıs  tarihinde  Anayasa Mahkemesi, CHP'nin yaptığı başvuru sonucunda, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu, anayasaya aykırı bularak iptal etti.

5 Mayıs’ta Anavatan Partisi ve Doğru Yol Partisi,"Demokrat Parti" adı altında birleşme kararı aldılar. Bu karar için  “Doğru Yol  ve  Anavatan Partisi tek tek intihar etmektense birlikte intihar etmeyi seçtiler”  yorumu yapılmaya başlandı ve bu yorumun haklılığı da 22 Temmuz’da ortaya çıkmış oldu.

 

6 Mayıs’ta  TBMM'de yapılan Cumhurbaşkanı oylamasında 367 bulunamadı ve aday Abdullah Gül, adaylıktan çekileceğini açıkladı.

13 Mayıs’ta Fenerbahçe, 100. yılında 17. Süper Lig şampiyonluğuna ulaştı.

16 Mayıs’ta Türkiye Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresi tamamlandı ama kimse seçilemediğinden dolayı göreve devam etti. Kendisi bu tavrıyla Sezer soyadına istinaden  Sezar kafiyesiyle ödüllendirildi.  

22 Temmuz’da yapılan  Türkiye Cumhuriyeti Genel Seçimleri sonucunda AKP Türkiye genelinde aldığı %47 oy alarak CHP-MHP koalisyonundan tutun da Cem Uzan iktidarına kadar olan pek çok senaryonun sadece senaryo olarak kalmasını sağladı.. Bu sonuçla AKP mecliste 341 milletvekili bulundururken CHP 112 ve MHP 71 milletvekiline sahip oldu. Seçim sonucunun en çarpıcı tarafı ise  birtakım aydınımız, ve siyasimiz seçim sonuçlarını değerlendirirken, “ bu ne biçim halk, halkın büyük çoğunluğu basiretsiz, hatta aptal, bu  ülkede yaşanmaz…” gibi cümleler sarfettiler.  İnanmadıkları halktan onların oyunu nasıl alacakları ise bizim için soru işareti olmaya devam etti.

 

28 Ağustos’ta Abdullah Gül, 339 oyla TBMM tarafından Türkiye' nin 11. cumhurbaşkanı seçildi. MHP cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Abdullah Gül’ün önünü açacak bir tavır sergiledi ve meclisteki oylamaya kendi Cumhurbaşkanı adayını da göstererek katıldı.

21 Ekim’de  Türkiye'de Cumhurbaşkanını halkın seçmesi konusunda referandum yapıldı. Yeni anayasanın yapılmasının yolu açıldı. Aynı gün, Dağlıca Saldırısında  12 şehit verildi, 8 er de bölücü örgüt açısından kaçırıldı. Bundan sonra ise sınır ötesi harekat için düğmeye basıldı.

30 Kasım’da İstanbul-Isparta seferinini yapan AtlasJet uçağı Isparta Keçiborlu'da düştü.50 yolcu 7 mürettebattan kurtulan olmadı. Bu kazada altı fizikçinin ölmüş olması bu kazayla ilgili olarak kafaları  daha çok karıştırdı.

2 Aralık’da  Avrupa Futbol Şampiyonası kura çekimi yapıldı.Türkiye A grubunda İsviçre,Portekiz ve Çek Cumhuriyeti ile eşleşti.

 

21 Aralık  tarihi itibarıyla  bir anadolu takımı süper lig’te  ilk yarıyı lider bitirdi. Yiğidolar olarak bilinen Sivasspor Fenerbahçe’nin  averajla önünde yer aldı.

27 Aralık  tarihinde Benazir Butto düzenlediği mitingin ardından suikast sonucu öldürüldü.Bu suikastı kimin gerçekleştirdiği netleşmedi. Ancak Amerika’nın Pakistan üzerindeki terör bahanesiyle baskısının artacağı kesinleşti.

Bugün 31 Aralık ve bugün  itibariyle yılı değiştirecek başka bir olay yaşanmadı.

 

Gördüğünüz gibi bir yılı siyaset ve spor açısından değerlendirdim, her Türk erkeği gibi. Magazin dünyası, edebiyat-kültür-sanat açısından da önemli gelişmeler oldu. Ancak bunu değerlendirmeye kalkarsak bu sayfalar yetmeyecek.

2008 mutluluk getirsin, huzur getirsin efendim..

Önceki ve Sonraki Yazılar