"2. Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali", 21 Mart'ta başlayacak

"2. Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali", 21 Mart'ta başlayacak

Festivale, yerli ve yabancı 35 öykücü katılacak

İSTANBUL (AA) - Zeytinburnu Belediyesince düzenlenen "2. Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali", yerli ve yabancı 35 öykücünün katılımıyla gerçekleştirilecek.

"Bu Senin Hikayen" sloganıyla 21 Mart'ta başlayacak festivalin tanıtım toplantısı Üsküdar Kız Kulesi'nde yapıldı.

Zeytinburnu Belediyesi Kültür Merkezi Genel Sanat Yönetmeni Aykut Ertuğrul, toplantıda yaptığı konuşmada, festivalin geçen yıl yoğun katılım ve ilgiyle gerçekleştiğini söyledi.

Ertuğrul, festivale Slovakya, Suriye, Bosna Hersek, Yunanistan, Mısır, Fas ve Filistin'den öykücülerin katılacağını belirterek, "Türkiye'nin dört bir yanından yerli öykücüler de var. Katılımcıların, özellikle yerli öykücülerin yaş ortalamasının genç olmasına dikkat ettik. Gençlerin neler söylediğini özellikle dinleyelim istedik. Usta öykücüler oturum başkanı ve birkaç oturumda konuşmacı olarak var." dedi.

Festivalin bu yılki onur konuğunun Hüseyin Su olduğunu aktaran Ertuğrul, yeni etkinlikler arasında yabancı öykücülerin konuşacağı "Dünyanın Öyküsü", "İlk Kitap Ödülü" ve "Genç Yazarlar Atölyesi"nin olduğunu dile getirdi.

Ertuğrul, festivaldeki panellere de değinerek, şöyle devam etti:

"Öykünün tarihinden bugüne bir çerçeve çizmeye çalıştık. Biz etkinliklerin kitaplaşması meselesini önemsiyoruz. Şahsen kedime metin muhafazakarı diyebilirim, bir şey metinleştiğinde erişime daha çok açılmış gibi geliyor. O yüzden festival biter bitmez bu panellerdeki tebliğleri ve genç yazarlar atölyesindeki düşünceleri kitaplaştırma çalışmasına gireceğiz. Bundan sonra, her festivalden sonra böyle de bir kitap çıkarmış olacağız."

Zeytinburnu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Veli Koç da belediyenin kültür faaliyetlerinden bahsederek, "Öykü yarışması, 8 branşta düzenlenen geleneksel sanatlar yarışması, kitap okuma yarışması, Zeytinburnu konulu fotoğraf yarışması, 15 Temmuz makale yarışması, yaklaşık 17 yıldan beri geleneksel hale getirdiğimiz Merkezefendi Tıp Festivali gibi etkinlikler gerçekleştirmeye devam ediyoruz." dedi.

Koç, 70’e yakın kültür yayını hazırladıklarını dile getirerek, "Bu kültür yayınlarımızla TÜYAP, CNR, Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı'nda da standlarımız yer alıyor. Dün itibarıyla da 7/24 faaliyete geçen Merkezefendi Şehir Kütüphanesi ile kültür hayatımıza katkı vermeye devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Suriyeliler olarak halkları önemsiyoruz"

Suriyeli öykücü Hatip Bedle ise aynı zamanda senarist, gazeteci olduğunu söyleyerek, yaklaşık 35 yıldır bu alanlarla ilgilendiğini dile getirdi.

Bedle, öykülerini Arapça ve komedi türünde yazdığına işaret ederek, "Hükümetler değişiyor. Biri gidip, yerine yenileri geliyor ama halk kalıcıdır. Biz de Suriyeliler olarak halkı önemsiyoruz. Zeytinburnu Belediyesine teşekkür ediyorum, belediyeler sayesinde böyle etkinliklere katılabiliyoruz." dedi.

Hatip Bedle, dizi senaryoları ve radyo programları dışında 80'in üzerinde kitaba imza attığını sözlerine ekledi.

Festivalin açılış programında, Erkan Oğur ile İsmail Hakkı Demircioğlu konser verecek. Festival boyunca Zeytinburnu'ndaki liselerde düzenlenen "Okulda Öykü Var" etkinliklerinde, yerli ve yabancı öykücüler lise öğrencileriyle buluşacak.

Festivalde 5 gün boyunca, yerli ve yabancı 35 öykücünün katılacağı öykü okumaları, öykü atölyesi, genç öykücüler atölyesi, çağdaş Arap, İspanyol, Rus öyküsü atölyeleri ile "Öykü ve gelenek", "Öykü ve postmodernizm", "Öykü ve modernizm" gibi paneller düzenlenecek.

Festivale Makedonya'dan Aleksandar Prokopiev, Rusya'dan Alisa Ganieva, Fas'tan Enis Rafii, Bosna-Hersek'ten Faruk Sehic, Yunanistan'dan George Pavlopoulos, Suriye'den Hatip Bedle, Filistin'den Mazen Maarouf, Mısır’dan Vahid Tavile, İspanya'dan Raquel Martinez Gomez Lopez, Slovakya’dan Svetlana Zuchova katılacak.

Türkiye'den ise Ahmet Sarı, Ali Ayçil, Ali Haydar Haksal, Aliye Akan, Arda Arel, Arzu Kadumi, Betül Ok, Emine Batar, Ertan Örgen, Elçin Sevgi Suçin, Kürşat Çelik, Mehmet Kahraman, Mustafa Başpınar, Melih Tuğtağ, Mustafa Çiftçi, Osman Cihangir, Osman Koca, Sadık Yalsızuçanlar, Sedat Demir, Senem Gezeroğlu, Yahya Arslan, Yavuz Ahmet Koç, Yıldız Ramazanoğlu, Yunus Meşe ve Zeynep Kevser Şerefoğlu Danış festivalde yer alacak.

Festival, 25 Mart'ta sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :