2. Uluslararası İslam Finansı ve İktisadı Konferansı

2. Uluslararası İslam Finansı ve İktisadı Konferansı

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Boynukalın:- "Katılım bankalarındaki denetimlerin kamu otoritesi tarafından yapılması gerek"

İSTANBUL (AA) - Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertuğrul Boynukalın, katılım bankalarındaki denetimlerin kamu otoritesi tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

Anadolu Ajansı'nın "global iletişim ortağı" olduğu, Dünya Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsa İstanbul iş birliğiyle G20 çatısı altında düzenlenen "2. Uluslararası İslam Finansı ve İktisadı Konferansı" başladı.

İslam finansı ve iktisadının temellerini oluşturan kavramların değerlendirildiği konferansta Türkiye, Malezya, Körfez ve Batı merkezli İslami finans örnekleri masaya yatırılıyor.

Boynukalın, konferans kapsamında düzenlenen "İslami Finans Kurumlarında Fetva ve Murakabe Süreci" oturumunda, katılım bankalarındaki denetimlerin kamu otoritesi tarafından yapılması gerektiğini ifade etti.

Kuveyt Türk Katılım Bankası Murakıbı Mehmet Odabaşı ise İslami finansta danışma kurullarının rolüne ilişkin bir sunum yaptı. 

Odabaşı, sunumunda, danışma kurulları arasındaki görüş ayrılıklarından kaynaklanan sıkıntıları gidermek için İstanbul Finans Merkezi kapsamında İslami Finans Sekreterliği kurulması gerektiğini ve bu sekreterlik kapsamında bir danışma kurulunun ihdas edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Kuveyt Türk Katılım Bankası Murakıbı Ali Öztürk de danışma kurullarının denetleme ve murakebe süreci ilgili sunumunda, katılım bankalarına has bir yasa olmamasının bir problem olduğunun altını çizdi. 

 İslami finans kuruluşlarının varoluş amaçlarına uygun hareket etmek için danışmanlık hizmetleri aldığına işaret eden Öztürk, "Her ne kadar ülkemizde resmi bir kimlik kazanmasa da diğer İslam ülkelerinde bu kurullar resmi bir kimliğe sahiptir" şeklinde konuştu.

"İslam Ekonomisinde Temel Kavram ve Kurumlar" başlıklı oturumda ise Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Hacak "İslam Kültüründe Risk Paylaşımı ve Dayanışma Kavramı", Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin Özcan "İslami Finans İçin Tarihi Bir Model: Osmanlı Para Vakıfları", Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Süleyman Kaya ise "Vakıflar İçin Finans Kaynağı Olarak İcareteyn" başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı