2. Uluslararası Hocalı Soykırımı ve  Bölgesel Güvenlik Sempozyumu

2. Uluslararası Hocalı Soykırımı ve Bölgesel Güvenlik Sempozyumu

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Coşkun:- "Yirminci yüzyılın son vahşetlerinden biri olan Hocalı Katliamı'nı unutmadığımızı, unutturmayacağımızı bir kez daha tüm dünyaya haykırmak istiyoruz"

GİRESUN (AA) - Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun, "Yirminci yüzyılın son vahşetlerinden biri olan Hocalı Katliamı'nı unutmadığımızı, unutturmayacağımızı bir kez daha tüm dünyaya haykırmak istiyoruz." dedi.

Coşkun, Güre Yerleşkesi Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu'nda bu yıl ikincisi düzenlenen "Uluslararası Hocalı Soykırımı ve Bölgesel Güvenlik Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, 26 yıl önce yaşanan Hocalı Katliamı'nın, esasen insanların etnik kimliğine karşı yapılan bir soykırım olduğunu söyledi.

Hocalı'da, insanların sadece Azerbaycan vatandaşı, Türk ve Müslüman oldukları için katledildiğini belirten Coşkun, "Yani bu katliam 'Türk milletinin mensubuyum' diyenlere karşı yapılmıştır. Aradan geçen 26 yıl içerisinde dünyanın bu olay karşısında sessiz kalmaya devam etmesi de üzerinde durulması gereken vahim bir gerçektir." diye konuştu.

AB ve BM'nin tarafgir ve tutucu bir tutum sergileyerek Hocalı Katliamı'na sessiz kaldığını, Türk milletini ise "Ermenilere soykırım yapmak" ile suçladığını ifade eden Coşkun, Hollanda'nın kısa bir süre önce 1915 olaylarına ilişkin yasa tasarısını kabul etmesiyle batının ikiyüzlülüğüne bir kez daha şahit olunduğunu kaydetti.

Coşkun, Ermenilerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Gelin tüm taraflar arşivlerini açsın" ve "Konuyu tarihçilere bırakalım" çağrılarına yanaşmadığını anımsatarak, "Çünkü 1. Dünya Savaşı'nda Ermeniler Anadolu'da ve tarihi Azerbaycan topraklarında, Karabağ'da katliamlar yapmıştır. 26 Şubat 1992'de Ermenistan'ın şimdiki yöneticilerinin bizzat komutanlığı altında Hocalı'da soykırım yapılmıştır. Yirminci yüzyılın son vahşetlerinden biri olan Hocalı Katliamı'nı unutmadığımızı, unutturmayacağımızı bir kez daha tüm dünyaya haykırmak istiyoruz." ifadesini kullandı.

Sempozyumda ele alınacak konularından birisinin de Afrin'e yönelik "Zeytin Dalı Harekatı" olduğunu belirten Coşkun, harekatın bilimsel bir zeminde konuşulması fırsatı yakalanacağını söyledi.

Akademisyenlerin tebliğler sunacağı sempozyum, 2 gün sürecek.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı