"2. Uluslararası Bilimler Işığında Yaratılış Kongresi"

"2. Uluslararası Bilimler Işığında Yaratılış Kongresi"

Erzurum'da Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde, Türkiye'nin yanı sıra 8 ülkeden araştırmacının katıldığı 2. Uluslararası Bilimler Işığında Yaratılış Kongresi yapıldı- Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Yatkın:- "Kongre ile evrim görüş

ERZURUM (AA) - Erzurum'da Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde, Türkiye'nin yanı sıra 8 ülkeden yaklaşık 130 araştırmacının katıldığı "2. Uluslararası Bilimler Işığında Yaratılış Kongresi" düzenlendi.

Üniversitenin Nenehatun Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen ve 2 gün sürecek kongrenin açılış konuşmasını Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Yatkın yaptı.

Bilim dünyasının yaklaşık 200 yıldır ateizmi esas alan pozitivist felsefenin tesiri altında olduğunu söyleyen Yatkın, "Bu felsefe, kainattaki bütün varlıkları tesadüf ve tabiatın eseri olarak görmekte ve sadece laboratuvara giren maddeleri bilimsel veri olarak kabul etmektedir. Bu felsefi görüşte insanın sadece maddi yönü dikkate alınıp manevi yönü ihmal edildiği gibi kainata da sadece tabii sebepler açısından bakılmakta, yaratıcıyı anlama ve tanıma ihmal edilmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

İman ve inkarın insanlık tarihi boyunca hep var olduğunu dile getiren Yatkın, inanıp inanmamanın ise insanın hür iradesine bağlı bulunduğunu vurguladı.

Yatkın, pozitif felsefeye dayalı ateizmin yaklaşık 200 yıldır ilmi kılıf içinde ders kitaplarında, belgesellerde, filmlerde, hatta çizgi filmlerde bilimsel bilgi gibi takdiminin, toplum fertlerinin çoğunu ailesine, milletine, dinine ve vatanına yabancılaştırıldığını söyledi.

Bu tür yanlışları düzeltmek ve bilimin gerçek verilerini gündeme getirip değerlendirmek için düzenlenen "Uluslararası Bilimler Işığında Yaratılış Kongresi" vesilesiyle evrim ve yaratılış konularının kendi ilmi platformunda değerlendirileceğini dile getiren Prof. Dr. Yatkın, şunları kaydetti:

"Kongre ile evrim görüşünün ideolojik düşüncelere alet edilmesinin önüne geçilmesine dair önemli adımlar atılacaktır. Böylece kainatı yaratıcısı hesabına okumaya, maddenin yanında mananın da dikkate alınmasına, bilim metotları çerçevesinde yaratılış hakikatinin değerlendirilmesine, başka bir ifadeyle din-bilim ayrımı yanlışlığının bir kenara atılarak, hakikatte kardeş olan bu iki alanın birlikte ele alınıp sunulmasına çalışılacaktır."

Yatkın, kongrenin hazırlanmasında emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti.

Türkiye'nin yanı sıra İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri, Bangladeş, Endonezya, Hindistan ve Uganda'dan akademisyenlerin katıldığı kongre, çeşitli konu başlıklarında gerçekleştirilecek oturumlarla devam edecek.


Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :