"2. Uluslararası Bahar ve Şiir Festivali"

"2. Uluslararası Bahar ve Şiir Festivali"

Suriyeli şair Srour:- "Ben Türkiye'ye Suriye'de kaybettiğim pek çok şeyimi düzenlemek ve nefes almak için geldim. Suriye'de insan vardı ama özgürlük yoktu. Şimdi özgür bir birey olarak neler kaybettiğimi gözden geçiriyorum"- "Tarih bize kapılarını açan Tü

İSTANBUL (AA) - Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen "2. Uluslararası Bahar ve Şiir Festivali"ne katılan Suriyeli şair Hael Srour, "Ben Türkiye'ye Suriye'de kaybettiğim pek çok şeyimi düzenlemek ve nefes almak için geldim. Suriye'de insan vardı ama özgürlük yoktu. Şimdi özgür bir birey olarak neler kaybettiğimi gözden geçiriyorum." dedi.

Suriyeli Edebiyatçılar ve Yazarlar Derneği Başkanlığını da yürüten Srour, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Düşünüyorum öyleyse varım, felsefesine göre ben de bir yerde yaşıyorsam ve orada tam anlamıyla varım, öyleyse düşüncelerimi değiştirmeye herhangi bir diktatörün gücü yetmez. Hayat fikrin çeşitliliğiyle mümkün. Ben Türkiye'ye Suriye'de kaybettiğim pek çok şeyimi düzenlemek ve nefes almak için geldim. Suriye'de insan vardı ama özgürlük yoktu. Şimdi özgür bir birey olarak neler kaybettiğimi gözden geçiriyorum." diye konuştu.

Türkiye'ye 2012 yılında mülteci olarak gelip İzmir'e yerleştiğini söyleyen Srour, şöyle devam etti:

"Daha önce gerçekleştiremediğim projelerimi burada yapmaya başladım. Suriyeli Edebiyatçılar ve Yazarlar Derneği'ni kurarak başladım buna. Bunun içerisinde farklı kültürden Araplar da var. Iraklı, Libyalı veya Mısırlı akademisyen ve entelektüeller bulunuyor. Pek çok farklı etkinliğimiz oluyor. Daha önce yapamadığımız şeyleri yapabiliyoruz. Aynı zamanda da Arap Dili Edebiyatı öğretmeniyim. İzmir'de bir Arapça eğitim veren okul açtık. Çocuklarımızı yetiştiriyoruz. Bunun yanı sıra edebi çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Türkçe ve Arapça şiirlerim yayınlanacak bu yıl. İstanbul üzerine bir şiir yazdım. Medeniyetin tüm derinlikleri bu şehirde mevcut. Buraları gördük ve beslendik. Tarih bize kapılarını açan Türkiye'yi ve bizleri kabul etmeyen Arap ülkelerini yazacak."

Festivale katılmaktan dolayı mutlu olduğunu sözlerine ekleyen Srour, festivalin amacının, Türklerin yabancı edebiyatçılarla yakınlaşması olduğunu ve kendilerinin de Türkiyeli yazarlarla yakınlaştıklarını belirterek, festivalde Suriyeli bir mülteci olmaktan daha çok bir dünya insanı olarak bulunduğunu aktardı.

"Bahar ve Şiir Sevgilidir" sloganıyla gerçekleştirilecek festival, yarın sona erecek.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :