2. Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Yarışması

2. Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Yarışması

2. Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu

İSTANBUL (AA) - Dünya pazarlarına ihraç edilen ürünlerin özgün ve yenilikçi ambalaj tasarımları ile sunulması amacıyla hayata geçirilen 2. Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Yarışması'nın sonuçları açıklandı.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği'nden (İKMİB) yapılan açıklamaya göre, 2. Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Yarışması, Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlenen ödül töreniyle tamamlandı.

Plastik ve metal kategorilerinde profesyonel ve öğrenci ana başlığında olmak üzere dereceye girenler toplam 110 bin lira değerinde ödülün sahibi oldu. Yarışmanın birincileri yurt dışındaki prestijli ambalaj fuarlarını ziyaret etme ve Ekonomi Bakanlığı'nın yurt dışı eğitim bursundan yararlanma şansı da kazandı.

İKMİB ve İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) iş birliği ile düzenlenen Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Yarışması'na her iki kategoride Profesyonel ve Öğrenci olmak üzere 201 başvuru yapıldı. Sektör yöneticileri, sanayiciler, tasarımcılar ve akademisyenlerden oluşan seçici kurul tarafından değerlendirilen başvurular arasından 17 tasarım finale kalmayı başardı. 

Plastik Ambalaj'da Profesyonel Kategorisi'nde Muharrem Şeyda, "Phoenix" adını taşıyan ve geri dönüşüm için biriktirmeyi özendiren yağ ambalajı tasarımıyla, Öğrenci Kategorisi'nde Yusuf Çağlar, "Light" isimli avize olarak da kullanılabilen lamba ambalajı ile birincilik kazandı.

Metal Ambalaj'da Profesyonel Kategorisi'nde birincilik ödülü pratik ve fonksiyonel tasarımı ile dikkati çeken kurabiye seti "Baker" adlı tasarımıyla Umut Demirel'in olurken Öğrenci Kategorisi'nde birinciliği ise çevirmeli mekanizması sayesinde ölçülü kahve alımını sağlayan aynı zamanda metalik görüntüsüyle mutfaklara şıklık katan kahve ambalajı tasarımı ile Berk Kaplan göğüsledi.

 

- "Tüketicilerin ürün tercihlerinde ambalaj yüzde 60-65 gibi önemli bir rol oynamakta"

Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenen ödül törenine İKMİB ve İDDMİB yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra tasarımcılar, sektör temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Törende bir konuşma yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatta katma değerin artırılmasında tasarımın büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, "Gençlere ve hayal güçlerine inanıyoruz. Dünyada al-sat, yap-sat devri bitti. Farklılık ve yenilik gerekiyor. Tüketicilerin ürün tercihlerinde ambalaj yüzde 60-65 gibi önemli bir rol oynamakta. 20 milyar dolar büyüklüğe sahip ambalaj sektörünün yaklaşık 4 milyar dolarlık ihracatını ve özellikle de katma değerini artırmak için çalışmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

 

- Ambalaj sektörü 2014 yılında toplam 3,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi

 

Açıklamada paylaşılan bilgilere göre, dünya ambalaj sektörünün büyüklüğü 700 milyar dolar düzeyinde. AB ülkeleri arasında 3'üncü sırada yer alan Türk ambalaj sektörü, yaklaşık 20 milyar dolarlık büyüklüğe sahip. Sektörde 3 bin firma faaliyet gösteriyor. Ambalaj sektörü 2014 yılında toplam 3,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2015'in ilk 6 aylık ihracat/ithalat rakamlarına göre ambalaj sektörü dış ticarette 202,1 milyon dolarlık fazlaya ulaştı.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı