"2. İnovasyonda Kadın Girişimcilik Kampı"

"2. İnovasyonda Kadın Girişimcilik Kampı"

KADEM ve TÜBİTAK MARTEK ortaklığıyla hayata geçirilen "İnovasyonda Kadın" Projesinin "2. İnovasyonda Kadın Girişimcilik Kampı" sona erdi- KADEM Genel Başkanı Yılmaz:- "Artık kadınların bilim ve teknolojide de çok başarılı olduğunu göstermek amacıyla 'İnov

KOCAELİ (AA) - Kadın ve Demokrasi Derneğinin (KADEM) hem ekonomik kalkınma hem de kadınların güçlendirilmesi amacıyla TÜBİTAK Marmara Teknokent (MARTEK) ortaklığıyla hayata geçirdiği "İnovasyonda Kadın" Projesinin "2. İnovasyonda Kadın Girişimcilik Kampı" bitti.

Kampın, TÜBİTAK MARTEK'te düzenlenen kapanış töreninde konuşan KADEM Genel Başkanı Sare Aydın Yılmaz, ekonomik hayatın güçlü girişimci kadınları olarak, fikirlerini ve hayallerini sınırlamadıklarını, onları hayata geçirebilecek zeminler oluşturduklarını belirtti.

Fikrini hayata geçirmek isteyen girişimci kadınlara kapı açmak için İnovasyonda Kadın Kampı'nı bu yıl da gerçekleştirdiklerini dile getiren Yılmaz, "Türkiye'de, kadınlar istihdama girişimci olarak dahil olduklarında, onları hep geleneksel rollerle karşıladık. Ev yemekleri yapan lokantalar açan, tekstil üretimi yapan mağazalar açmaları gibi. Biz bunu biraz daha öteye taşıyarak artık kadınların bilim ve teknolojide de çok başarılı olduğunu göstermek amacıyla 'İnovasyonda kadın' dedik." şeklinde konuştu.

Yılmaz, kadınlara yeni bir kapı açabilmek için TÜBİTAK MARTEK ile işbirliği yaptıklarını vurgulayarak, yapılan 150 başvuru içinden seçilmiş 28 girişimci kadının, girişimcilik ile ilgili eğitim aldığını, 5 girişimci kadının ödül alacağını, her birine 25'er bin lira teşvik ödülü verileceğini aktardı.

Bu ödülü alabilmeleri için kadınlara bir şartı bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, ikinci bir fon alarak projeyi geliştirmeleri ön şartını koyduklarını dile getirdi.

Geçen yıl ilkini gerçekleştirdikleri kampa katılarak başarılı olan kadınlardan örnekler veren Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

"Marketlerde kasiyerlikten mağaza müdürlüğüne kadar yükselen Nalan Kara, başarılı kadın girişimciliğinin örneklerinden biri. İş hayatındaki tecrübesini sigorta sektörüne aktaran Kara, üst üste Türkiye dereceleri ardından kendi acentesini kurdu. 'Işıklı Etiket Projesi' ile başvuran Yeliz Durgun, hibe alıp kendi şirketini kurdu ve kendi imkanlarıyla şirketini geliştiriyor."

Yılmaz, kampa katılanları bundan sonra yalnız bırakmayacaklarını anlatarak, katılımcıların kuracakları işletmelerle diğer girişimcilere rol model olmalarını diledi.

TÜBİTAK Marmara Teknokent Genel Müdürü Orhan Çömlek de geçen yıl elde ettikleri başarının ardından bu yıl da KADEM ile İnovasyonda Kadın Kampı'nın ikincisini yapma kararı aldıklarını söyledi.

Kampa katılan girişimci kadınları bundan sonraki hayatlarında da yalnız bırakmayacaklarını ifade eden Çömlek, "Türkiye'nin çok değişik yerlerinden geliyorlar ve farklı sektörlerde çalışıyorlar. Bulundukları yerlere göre onları değişik teknokentlerin içerisindeki kuluçka merkezlerinde ağırlamaya, orada projelerini geliştirmelerine yardımcı olmaya çalışacağız." diye konuştu.

Çömlek, Türkiye'de ilk kurulan ve önde giden teknokent olarak çok farklı organizasyonlar yaptıklarını vurguladı.

Gelecek haftalarda ABD'de bin metrekarelik bir kuluçka merkezinin açılışını yapacaklarına işaret eden Çömlek, kampa katılan girişimci kadınların da belli eğitimler aldıktan sonra Amerika'da ürünlerini pazara çıkarmaları için ellerinden gelen her desteği vereceklerini kaydetti.

Çömlek, geçen hafta Belarus'ta bir teknoparkı ziyaret ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"28 bin yazılımcının bir teknokentin civarında konuşlandığını duyunca gerçekten etkilendik. 28 bin yazılımcıyı orada konuşlayabilmek için çok farklı şeyler yapmışlar. TOKİ sistemi evler ve alışveriş merkezleri yapmışlar. İlkokul, ortaokul, üniversite yapmışlar ve bu insanları orada ağırlayarak Microsoft ile ortaklıklar yapmışlar. 10 milyon dolar sadece teknoparkın almış olduğu yüzde 1'lik gelir var. Böyle bir ekosistemin benzerini 2,5 yıldır biz burada yapmaya çalışıyoruz. Bunun büyük bir kısmını da başardık."

Konuşmaların ardından, Yılmaz ve Çömlek, kampın sonunda projeleri için 25'er bin lira teşvik desteği almaya hak kazanan Duygu Yılmaz, Esra Serbes, Aynur Var, Nehir Arık ve Handan Boztepe'ye plaket takdim etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :