2. Global Satshow

2. Global Satshow

Türk Telekom Teknoloji Üst Yöneticisi Taşkın:- "5G bağlantı 2 yıl içinde dünyada 550 milyon aboneye ulaşmış olacak. Gemiler ve uçaklardaki insanlara ulaşmamız gerekiyor. Havada aynı anda 11 bin uçakta yaklaşık 2 milyon yolcu oluyor. Bu müşterilerimize anc

İSTANBUL (AA) - Türk Telekom Teknoloji Üst Yöneticisi (CTO) Cebrail Taşkın, 5G bağlantısnın 2 yıl içinde dünyada 550 milyon aboneye ulaşacağını ifade ederek, "Gemiler ve uçaklardaki insanlara ulaşmamız gerekiyor. Havada aynı anda 11 bin uçakta yaklaşık 2 milyon yolcu oluyor. Bu müşterilerimize ancak uyduyla ulaşabiliriz." dedi.

Anadolu Ajansı'nın "Global İletişim Ortağı" olduğu, bu yıl "Smart Connections" temasıyla düzenlenen, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) stratejik partnerliğinde ve EMEA Uydu Operatörleri Birliği (EMEA Satellite Operator's Association - ESOA) ev sahipliğinde, uydu ekosistemi derneği GVF ve dünyanın en geniş profesyonel ağ yapılanması SSPI'ın destekleriyle düzenlenen 2. Global Satshow devam ediyor.

Taşkın, etkinliğin "Uydu Teknolojisi ile Mobilite" oturumunda yaptığı konuşmada, mobil dünyasının çok hızlı ilerlediğini ve mobilitenin hayatın bir parçası olduğunu söyledi.

Müşterilerin nasıl olursa olsun internete bağlı olmak istediklerini ifade eden Taşkın, "Telekom şirketi olarak herkesi her yerde internete bağlamamız gerekiyor. Telekomünikasyon hizmetleri için uyduları kullanıyoruz. Askeri alanlar ve kamu güvenliği gibi alanlar uydu iletişiminin çok kritik önem arz ettiği noktalar. Yayınlar ve nesnelerin interneti için de uyduları kullanıyoruz." dedi.

Taşkın, piyasaya baktıklarında uydu teknolojilerinin 200 milyar dolardan fazla küresel cirosu olduğunu ve uzay teknolojilerinin 300 milyar dolarlık da bir hacmi olduğunu dile getirdi.

2025 yılında uçaklarda internete bağlı olmanın cirosunun 4,4 milyar dolara ulaşacağına ve bugün sadece yarım milyarlık bir hacim bulunduğuna işaret eden Taşkın, 2020 yılında 5G'ye geçileceğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"5G bağlantı 2 yıl içinde dünyada 550 milyon aboneye ulaşmış olacak. Dünyanın yüzde 71'i suyla kaplı. Gemiler ve uçaklardaki insanlara da ulaşmamız gerekiyor. Havada aynı anda 11 bin uçakta yaklaşık 2 milyon yolcu oluyor. Bu müşterilerimize ancak uyduyla ulaşabiliriz. Karasal ve uydu ağlarının birlikte kullanmasından bahsedebiliriz. Makinelerin iletişimi de çok önemli. Taşıtlar da gelecekte iletişim kurar hale gelecek. 2025'te 50 milyar cihaz birbirine bağlı olacak. Karasal ağlarla her cihaza ulaşamazsınız. Mobil cihazlara ulaşmak için uydu bağlantısına ihtiyacımız var. Uydu ve karasal ağlar birlikte olacak. 5G için de uyduya ihtiyacımız olacak."


- "Uydu teknolojisinde çok fazla gelişme görüyoruz"


Turkcell Şebeke Teknolojileri Grup Başkanı (CNO) Gediz Sezgin de Turkcell’in Avrasya bölgesinde lider bir GSM operatörü olduğunu bildirerek, Türkiye, Ukrayna , Belarus, Moldova, Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Almanya olmak üzere 9 ülke 66,5 milyon aboneye hizmet verdiklerini söyledi.

Bu abonelerin 34,5 milyonunu Türkiye'de olduğu bilgisini veren Sezgin, "Turkcell New York Borsası’na kote tek Türk şirketi. 49 milyon baz istasyonumuz var. Yüzde 99,8 kapsama alanına sahibiz. 36 bin kilometrelik fiber altyapımızla 3 milyon eve ulaşabiliyoruz. 10 milyondan fazla indirilen Bip uygulamamızla, ses ve video iletimi sağlıyoruz. Televizyon ve müzik hizmeti veren uygulamalarımız da var. Uydu teknolojisinde çok fazla gelişme görüyoruz. Uydu teknolojilerini tamamlayıcı ihtiyaçlarımız için kullanıyoruz." diye konuştu.

Vodafone Türkiye Teknoloji Üst Yöneticisi (CTO) Mallik Rao ise teknolojinin evriminin uydu sektörünü çok değiştirdiğini belirterek, 5G bağlantıya doğru ilerlenen bir ekosistemde, sesten videoya geçişi geçen bir kaç yılda gördüklerini aktardı.

Globecomm Üst Operasyon Yöneticisi (COO) Bryan McGuirk’un moderatörlüğünü yaptığı oturumda, Thuraya Telekominikasyon Şirketi Üst Yöneticisi (CEO) Samer Halawi, Apstar Başkan Yardımcısı Huang Baozhong ve Intelsat Genel Müdürü Peter Hall de konuşma yaptı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :