2 bin rakımda gözlem şenliği

2 bin rakımda gözlem şenliği

Antalya'da bu yıl 19'uncusu düzenlenen TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliğine, ülke genelinden 350 kişi katıldı

ANTALYA (AA) - Antalya'da, bu yıl 19'uncusu düzenlenen TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği, 350 kişinin katılımıyla başladı.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin 2 bin rakımlı Saklıkent'teki yerleşkesinde düzenlenen şenliğe, 31 ilden 350 kişi katıldı.

Yerleşkede çadır kuran katılımcılar, teleskop ve çıplak gözle gökyüzü gözlemi gerçekleştiriyor.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Halil Kırbıyık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şenliğe müracaat edenlerin sayısının yaklaşık 3 bin 300 olduğunu ancak fiziki sınırlamalar nedeniyle başvuruların sadece yüzde 10'unu kabul edebildiklerini söyledi.

Şenliğe başvuranların sayısında her yıl artış olduğuna dikkati çeken Kırbıyık, "İlginin artması çok sevindirici. Ülkemizin 31 ilinden katılımcılarımız var, katılımcıların çoğunluğunu gençler oluşturmaktadır. 7'den 70'e herkes bu şenliğe katılım gösteriyor." dedi.

Kırbıyık, şenlikte gündüz katılımcılara gökyüzü, astronomi, ve gök cisimleri hakkında bilgi verdiklerini anlatan Kırbıyık, katılımcıların gece ise alanda kurulan çeşitli teleskoplarla gökyüzündeki cisimleri görme fırsatı bulduğunu dile getirdi.

Astronominin, amatör yapılabilecek tek bilim dalı olma özelliğinin bulunduğuna işaret eden Kırbıyık, "Bu nedenle keşiflerin önemli bir kısmı da amatörler tarafından yapılmaktadır. Teleskoplarıyla gökyüzünü tarayan amatör astronomlar, birçok yeni keşfe imza atmıştır." diye konuştu.

Kırbıyık, şenliğin, gençleri bilime ısındırmak için güzel bir etkinlik olduğunu ifade etti.

Gök bilimciler tarafından katılımcılara gök cisimleri hakkında bilgilerin de verildiği şenlik, yarın sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :