1948 Filistin İslami Hareketi'nin faaliyetlerinin yasaklanması

1948 Filistin İslami Hareketi'nin faaliyetlerinin yasaklanması

1948 Filistin İslami Hareketi lideri Salah:- "Son Filistinli mülteci ülkesine dönene kadar işgale karşı mücadelemiz sürecek. Kudüs semalarında Filistin'in bağımsızlık bayrağını sallandırmadan mücadeleyi bırakmayacağız"- "İslami Hareket'i yasaklama kararı

UMMUL FEHİM (AA) - İsrail'in, 1948 Filistin İslami Hareketi'nin faaliyetlerinin yasaklanması, ülkenin kuzeyindeki Ummul Fehim şehrinde on binlerce kişi tarafından protesto edildi.

İsrail'deki Arap vatandaşlarını İzleme Yüksek Komitesi'nin çağrısıyla kuzeydeki Ummul Fehim şehrinde düzenlenen protestoya, İsrail parlamentosundaki Arap milletvekilleri, Arapların yaşadığı şehirlerin belediye temsilcileri ve İslami Hareketi lideri Raid Salah'ın da aralarında bulunduğu farklı kesimlerden on binlerce İsrail vatandaşı Filistinliler katıldı.

Şehir merkezinde yürüyüşe geçen kalabalık, ellerinde Filistin bayrakları taşıyarak, İsrail'in 1948 Filistin İslami Hareketi'ni "yasa dışı örgüt" ilan etme kararına karşı direnecekleri yönünde sloganlar attı.

Yürüyüşün ardından konuşma yapan Salah, İsrail'in hareketi yasaklama kararını "kör nefret" olarak niteleyip, kınadı. 

Salah, "(İsrail) Siz bu yasağı ilan ettiniz gün şunu söyledim: 'İslami Hareket şimdi başladı ve ben de bu hareketin lideriyim'. Bizler ırkçılık ve nefreti yeneceğiz. Son Filistinli mülteci ülkesine dönene kadar işgale karşı mücadelemiz sürecek. Kudüs semalarında Filistin'in bağımsızlık bayrağını dalgalandırmadan mücadeleyi bırakmayacağız" dedi. 

Konuşması sırasında sözleri sık sık "Canımız, kanımız sana feda olsun ey Aksa" sloganlarıyla kesilen Salah, şöyle devam etti:

"İslami Hareket sizden ne zaman meşruiyet izni istedi? İslami Hareketi yasaklama kararı bir terör eylemidir. Bu hareket yarım milyondan fazla Filistinli'ye hizmet sunmaktadır. Siz bu yasak kararını bize bildirdiğiniz kağıdı sıkıp suyunu için. İslami Hareket daha önce de vardı, bundan sonra da var olmaya devam edecektir. İsrail toplumuna da seslenerek şunu söylemek istiyorum: (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu sizi bir belirsizliğe doğru sürüklüyor, bunun farkına varın".

İsrail güvenlik kabinesi 16 Kasım'da, Şeyh Raid Salah liderliğindeki hareketi, "Filistin'deki olayların arkasında olduğu" gerekçesiyle "yasa dışı örgüt" ilan etmişti.

İsrail'in 8,5 milyonluk nüfusunun yaklaşık 2 milyonu, 1948 yılındaki savaş ve işgale rağmen yurtlarında kalarak İsrail vatandaşı olan Filistinlilerden oluşuyor. Tel Aviv yönetimi, söz konusu Filistinlileri "İsrailli Araplar" diye tanımlıyor. 1948 Filistin İslami Hareketi de İsrail vatandaşı Filistinlilerin kurduğu geniş tabanlı bir toplumsal hareket olma özelliğini koruyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı