1915 Olaylarına İlişkin Ermeni İddiaları

1915 Olaylarına İlişkin Ermeni İddiaları

Nor Zartonk dergisi tarafından Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde 1915 olayları için anma etkinliği düzenlendi

İSTANBUL (AA) - Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde 1915 olayları için anma etkinliği düzenlendi. 

Nor Zartonk dergisinin çağrısı üzerine Galatasaray Lisesi önünde toplanan kalabalık grup, başka bir grubun da burada basın açıklaması yapacak olmasından dolayı polis tarafından Fransız Konsolosluğu önüne yönlendirildi. Konsolosluk önünde, ellerindeki Ermenice pankartlarla slogan atan gruptakiler, 1915'te yaşananlara tepki gösterdi. 

Taksim Meydanı girişine kadar yürüyen gruptakiler, burada kendilerini bekleyen diğer grupla buluştu. Olayların yaşandığı 1915 yılına atıfta bulunmak amacıyla saat 19.15'te başlayan anma etkinliğinde mumlar yakıldı, yere karanfiller bırakıldı ve olaylarda hayatını kaybeden Ermenilerin fotoğrafları sergilendi.

Grup adına açıklama yapan Nurcan Kaya, 20. yüzyılın en büyük trajedilerinin birinin üzerinden tam 100 yıl geçtiğini kaydetti.  

Kaya, iki yıl içinde Anadolu'nun Ermenisizleştirildiğini ve Süryanilerin de aynı kaderi yaşadığını iddia ederek, "Türkiye'de yaşam, farkına varsak da varmasak da çoraklaştı. Bir halk bütün değerleriyle tasfiye edilirken, toplumun tüm değerleri yaralandı. Bir arada yaşama kültürü şiddetli bir darbe aldı. Ermenilerin arkalarında bıraktıkları kültürel mirasın izleri de yok edildi" diye konuştu.

Nurcan Kaya, 1915 olaylarına ilişkin devletten özür beklediklerini söyledi. 

Öte yandan, Galatasaray Lisesi önünde toplanan "Genç Türk" üyesi grup adına açıklama yapan Uğur Özkan ise Türk milletinin barbarlıkla ve Ermenilere soykırım yapmakla suçlandığını ifade ederek, "Oysa birazcık tarih bilgisi olanlar bilir ki Türkler, hükmettikleri topraklarda her zaman huzuru ve güveni sağlamışlardır" dedi. 

Gruplar, açıklamaların ardından dağıldı. 

1915 Olaylarına İlişkin Ermeni İddiaları

1915 Olaylarına İlişkin Ermeni İddiaları

Kaynak:Haber Kaynağı