"1915 olayları hem Türkler hem de Ermeniler için trajedi"

"1915 olayları hem Türkler hem de Ermeniler için trajedi"

Macaristan'da Türkiye uzmanı Jakab:- "Şahsen 1915 olaylarını, Osmanlı İmparatorluğu altında yaşayan hem Türkler hem de Ermeniler için bir trajedi olarak görüyorum"

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan'da yaşayan güvenlik ve Türkiye siyaseti uzmanı György Jakab, 1915 olaylarını, Osmanlı İmparatorluğu altında yaşayan hem Türkler hem de Ermeniler için trajedi olarak gördüğünü söyledi.

Jakab, kısa bir süre önce Macar bir yayınevi tarafından Macarcaya çevrilen, Mustafa Serdar Palabıyık'ın "1915 Olaylarını Anlamak: Türkler ve Ermeniler" adlı kitabını AA muhabirine değerlendirdi.

Macaristan'da bugüne kadar 1915 olaylarını objektif bir dille anlatan akademik çalışmanın bulunmadığını, Palabıyık'ın eserinin Macarca yayınlanmasının çok önemli olduğunu dile getiren Jakab, ''Bu kitap gerçekten çok faydalı çünkü sadece o dönemde olan olayları anlatmıyor. Aynı zamanda olayları, Türklerin ve Ermenilerin nasıl değerlendirdiklerine geniş yer vermiş. Şahsen 1915 olaylarını Osmanlı İmparatorluğu altında yaşayan hem Türkler hem de Ermeniler için bir trajedi olarak görüyorum.'' ifadelerini kullandı.

Jakab, Ermeni diasporasının Batı Avrupa ve Latin Amerika'da güçlü olduğu konusunun kitapta geniş yer bulduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Macaristan'daki Ermeni diasporasını, Fransa, İtalya ya da Latin Amerika'dakilere benzetmek mümkün değil. Çünkü Macarlar ve Türkler arasında özel bir bağ var. Sonuçta Macarlar da Ural-Altay kökenli bir millet. Türklerle hem dil hem de kültürel anlamda bir akrabalığa sahipler. Macaristan, Ermenileri etnik azınlık olarak tanıyor, diğer taraftan Türkiye'yi de her zaman stratejik ortak olarak görmüştür. Macaristan bu yüzden ortada bir yol izlemeyi tercih ediyor. Macaristan'da bu konuyu sadece Yeşiller Partisi (LMP) meclis gündemine getiriyor ancak bu marjinal bir adım olarak kabul görüyor."

György Jakab, Macaristan'da iktidardaki Fidesz partisinin, Mecliste ikinci büyük parti Jobbik'in ve Macar Sosyalist Partisinin (MSZP) Türkiye'ye yakın bir politika izlediklerini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :