19. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali

19. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali

Festival, 15-30 Ekim tarihlerinde sanatseverlerle buluşacak

İSTANBUL (AA) - 19. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, 15-30 Ekim tarihlerinde düzenlenecek.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbul Karagöz Kukla Vakfı tarafından organize edilen festival, UNESCO kültür mirası taşıyıcısı Karagöz sanatçısı Cengiz Özek sanat yönetmenliğinde gerçekleştirilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosluğu, İtalyan ve Fransız kültür merkezleri, Cervantes Kültür Merkezi, Dimitri Cantemir Romen Kültür Enstitüsü, Avusturya Kültür Ofisi ve işbirliğiyle gerçekleştirilecek festivalde, 7 yerli oyun, 10 ülkeden 12 yabancı topluluk yer alıyor.

Festival, İstanbul'un iki yakasında Akbank Sanat, Fransız Kültür Merkezi, Sahne Pulcherie, Küçükçekmece Belediyesi kültür merkezleri, Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Kültür Merkezi, Terakki ve Işık Okulları salonları, Sarıyer Halk Eğitim Merkezi, Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi Turhan Tuzcu Salonu, Caddebostan Kültür Merkezi, Kozyatağı Kültür Merkezi, Yeldeğirmeni Kültür Merkezi, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, 212 Outlet, Torium AVM ve Mall of Istanbul sahnelerinde seyirciyle buluşacak.

Geleneksel kukla örnekleri olan Pulcinella ve Karagöz'ün yanı sıra medya tiyatrosu, dans ve mask tiyatrosu örnekleri de festivalde görülebilecek yapımlar arasında yer alıyor.

Festival programında, Hollanda'dan "Transit", Yunanistan'dan "İpli Müzikal", İspanya'dan "Görsel Şiirler", Avusturya'dan "Ejderha Gemileri" gibi yapımlar da bulunuyor.

Festivalde küçük kukla severler de Cengiz Özek'in yürüteceği bir atölye çalışmasıyla Karagöz figürleri yapmayı öğrenebilecek.

Ayrıca, bu sene festivalde "Karagöz'ün Dünyası" adlı sergide, Karagöz üstadı Cengiz Özek yapımı Karagöz figürleri sanatseverlerin izlenimine sunulacak. Mengü Ertel, Yurdaer Altıntaş, Nuri Abac gibi sanatçıların Karagöz konulu çalışmaları da sergiye renk katacak.

Türk Gölge Tiyatrosu'nun göç yolları, beslendiği kaynakları Stefan Carelius tarafından hazırlanan özel grafik tasarımlarıyla anlatılacak, ayrıca dünya gölge tiyatrosu figürlerinden örnekler de meraklılarını bekleyecek. Küçükçekmece Belediyesi Kültür Merkezi'nin açılış etkinliği de olacak sergi, 10 Aralık'a kadar gezilebilecek.

- "Kukla sanatı içimizdeki çocuğu ortaya çıkarıyor"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Özek, festivalin Türk izleyicisi ve sanatseverlerine, sahne sanatlarının tüm kategorilerini içinde barındırabilen bir sanatın ufuklarını açtığını belirtti.

Özek, kukla sanatının, obje ya da objelerin sahnede can bulmasıyla ortaya çıkan büyülü bir sanat olduğunu vurgulayarak, "Sadece çocuklarla özdeşleştirilen bu alanın, içimizdeki çocuğu ortaya çıkarttığını, oyun güdüsünü sonuna kadar kullanarak sadece çocuklara değil, en sofistike beklentileri olan sanatseverlere hitap edebileceğini de anladık." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :