19. Uluslararası İş Forumu

19. Uluslararası İş Forumu

Türksat AŞ Genel Müdürü Gül:

DOHA (AA) - Türksat AŞ Genel Müdürü Ensar Gül, bilişim ve iletişim teknolojileri kullanarak diğer ülkelerden daha iyi bir konuma gelinebileceğini söyledi.

Gül, Katar Ulusal Fuar Merkezi'nde High Tech Port by MÜSİAD Qatar Fuarı ile eş zamanlı düzenlenen 19. Uluslararası İş Forumu'nun (International Business Forum-IBF) "Katar'da Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektöründeki İşbirliği Fırsatları" başlıklı oturumunda konuştu. Bir uydu sipariş edildiği zaman bunun 3 yılı aldığını ancak uydunun 15 yıl kullanılabildiğini aktaran Gül, "Bu uzun vadeli bir yatırım tabii ki ama tek seçenek değil. Bence uygun olan yerlerde uyduları kullanmamızda fayda var. Fiber seçeneğinin olmadığı bir yerde uydu kullanmak daha uygun bir seçenek olacaktır" dedi.

Eğer fiber seçeneği varsa fiber ile rekabete girilemeyeceğini anlatan Gül, bunun uyduya göre çok daha ucuz ve verimli olduğunu ancak dağlık yerlerde ve denizlerde uydu kullanmanın fiber optiğe göre daha verimli olacağını dile getirdi. Otuz yıl önce Türk Hükümeti'nin en büyük hedefinin her haneye elektrik sağlamak olduğunu anımsatan Gül, "Çünkü kırsal alanlarda elektrik yoktu. Şimdi biz bu hedefimize ulaştık. Dolayısıyla gelecek açısından artık şunu söylemeliyiz; her hanede internet olmalı" diye konuştu.

Gül, bilişim ve iletişim teknolojileri kullanarak millet olarak diğer ülkelerden daha iyi bir konuma gelinebileceğinin altını çizdi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu Başkanı Bekir Sami Nalbantoğlu ise küresel ekonominin yüzde 5'inin bilişim sektöründen geldiğini, bunun da 4 trilyon dolara tekabül ettiğini söyledi.

Bilişimin küresel cirosunun yüzde 40'ının donanımdan sağlandığını, yüzde 60'ının ise hizmetlerden ve yazılımlardan geldiği bilgisini veren Nalbantoğlu, Türkiye'de ise durumun daha farklı olduğunu, yüzde 60'lık kısmın donanım tarafından, yüzde 40'ının ise o sektöre yönelik hizmetlerden geldiğini dile getirdi.

Türkiye'nin bilişimde önemli bir mesafe kat etmesine rağmen henüz 3D printing ve siber güvenlik konusunda yeterli olmadığını aktaran Nalbantoğlu, bilişim ve iletişim teknolojilerinde mevcutta 25 milyar dolarlık olan hacmin 3 katına çıkarılmasının hedeflendiğine dikkati çekti.

Nalbantoğlu, Türkiye'de 40 teknokentin olduğunu belirterek, "Bazıları güvenlik alanında özelleşiyor, bazıları savunma alanında. Sadece İstanbul'da 9 bin bilgi teknolojileri şirketi var. Eğer mobil şirketleri sayacak olursak 6 bin gibi bir sayı ile beraber 15 bine ulaşıyoruz. Türkiye'nin geneline bakacak olursak da 30 bin gibi bir rakamdan söz edilebilir" ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı