19 Eylül Gaziler Günü

19 Eylül Gaziler Günü

Gaziantep, Malatya, Kilis, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da tören düzenlendi- Gazi Doğan: - "Ölümü göze alarak meydanlara çıktık. Allah'ın yardımıyla cuntacıları bertaraf ettik"

GAZİANTEP (AA) - Gaziantep, Malatya, Kilis, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da 19 Eylül Gaziler Günü düzenlenen törenlerle kutlandı.

Gaziantep 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'ndaki törende, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Ekiyor ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Osman Toprak, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Gaziantep Şube Başkanı Cuma Erdem, muharebe meydanlarında canlarını ortaya koyan kahraman gazilerin şeref ve kahramanlık gününü kutladıklarını söyledi.

Sakarya Meydan Muharebesi'nin Anadolu halkının ölüm kalım mücadelesi olduğunu belirten Erdem, "Yokluktan var edilen bir orduyla gerçekleştirilen Sakarya Meydan Muharebesi, bugünün hür ve bağımsız devletinin yolunu açmıştır. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının yürüttüğü hürriyet ve bağımsızlık mücadelesi, kıvılcımdan alev topuna dönüşerek zafere ulaşmıştır." dedi.

Törende gazi çocuğu Ebru Dana, "Gazi" isimli şiiri okudu.

- 15 Temmuz gazisi Doğan

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Saraçhane'de iki ayağından vurularak yaralanan İsmet Doğan (20) gazi olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, o gece yaşadıklarını anlatmanın mümkün olmadığını söyledi.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin asla unutulmaması gerektiğini vurgulayan Doğan, bundan sonraki nesillerin bu bilinçle yetiştirilmesi gerektiğini kaydetti. 15 Temmuz gecesi insanların çok farklı duygular içinde olduğunu dile getiren Doğan, şöyle konuştu:

"O günü anlatmam çok zor ancak yaşamak gerek. Vatanımız milletimiz için meydanlara çıktık. Ölüm bizim için bir başlangıçtı. Ölümü göze alarak meydanlara çıktık. Allah'ın yardımıyla cuntacıları bertaraf ettik. Vatanımız için göğsümüzü siper ettik. Şükürler olsun."

Ayağına bir platin takıldığını belirten Doğan, geçireceği ameliyat sonrası daha iyi olacağını sözlerine ekledi.

- Malatya

Malatya'da Atatürk Caddesi'ndeki Atatürk Anıtı önünde yapılan tören, Malatya Valisi Mustafa Toprak, Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şefik Şengün, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Asım Kocaoğlu, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Malatya Şube Başkanı Halit Ziya Öztürk'ün anıta çelenk sunmasıyla başladı.

Buradaki programın ardından protokoldekiler, Yeşiltepe Mezarlığı'ndaki şehitliği ziyaret etti.

Toprak, Kocaoğlu, İl Emniyet Müdürü Ömer Urhal, il Jandarma Komutanı Albay Şerafettin Yılmaz, şehit ve gazi kabirlerine karanfil bırakarak dua etti.

Daha sonra Toprak ve beraberindekiler, Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki anma programına katıldı.

Burada konuşan Toprak, adalet, cesaret timsali Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve emniyet teşkilatının, vatanın bölünmez bütünlüğünü, milletin birlik ve beraberliğini muhafaza etmek hususunda Atatürk ilke ve inkılapları, insan hakları ve hukukun üstünlüğü esaslarına daima bağlı kaldığını belirterek, bu kurumların mensuplarının görevlerini ifa ederken kimi zaman ailesini, yakınlarını ihmal ederek, milli mukaddesatından taviz vermediklerini söyledi.

Milletin gücünün hain planları bulunanları bozguna uğrattığını kaydeden Toprak, "İnsanlarımızın arasına tefrika sokmak suretiyle, mezhep, din, ideoloji farklılıklarını gündeme getirmek suretiyle bu ihaneti yine de gerçekleştirmek isteyen odaklar vardır. 15 Temmuz'daki hain ihanetçiler, provokasyonlarla ülkemizin ve devletimizin bekasını yok etmek isteyecek. O hain odaklara karşı, milletimizin, devletimizin, devletimizi oluşturan tüm kesimlerin gücüyle birlikte bundan sonra da emanet aldığımız, o kutlu toprakların üstündeki şehitlerimizin kanlarının ve topraklar için uzuvlarını kaybeden gazilerimizin himmetiyle, yardımıyla ve onlardan aldığımız ruhla asla birliğimizi ve beraberliğimizi bozmayacağız." ifadelerini kullandı.

- "Atatürk'e gazilik unvanı veren o yüce makamı bombaladılar"

15 Temmuz'da ihaneti gördüklerine vurgu yapan Toprak, "Atatürk'e gazilik unvanı veren o yüce makamı, maalesef 15 Temmuz'da bombaladılar. Milletin iradesini yok etmek istediler. Türkiye Cumhuriyeti'nin her neferi, kurumlarıyla birlikte, ihanetçileri bir tarafa atarak, sokaklarda, meydanlarda hep birlikte o ihanet planını yerle bir etti." dedi.

- Kilis

Kilis'teki törende, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Burada konuşan Jandarma Yüzbaşı Nedim Onur Uğraş, Türk milletinin birlik ve beraberlik içerisinde bağımsız ve hür yaşayabilmesini şehitlere ve kahraman gazilere borçlu olunduğunu söyledi.

Vatan için canını ortaya koyarak yurdun her köşesinde huzur içinde yaşanmasını sağlayan kahraman gazilerin emanetinin emin ellerde olduğunu belirten Uğraş, Türk Silahlı Kuvvetlerinin her bir ferdinin bu ülke için canını seve seve feda etmeye hazır olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından Kilis Valisi İsmail Çataklı, tören alanındaki gazilerin Gaziler Günü'nü kutladı ve onlarla sohbet etti.

Törene, Belediye Başkanı Hasan Kara, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Gökhan Şahin, İl Emniyet Müdürü Candemir Özdemir ve İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz katıldı.

- Kahramanmaraş

Kahramanmaraş'ta Atatürk Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı Tayfun Özbek, törende yaptığı konuşmada, 19 Eylül Gaziler Günü'nün vatanın bağımsızlığı ve bekası uğruna muharebe meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan fedakar gazilerin şeref ve kahramanlık günü olduğunu söyledi.

Gaziler Günü'nü kutlamanın sevinci içerisinde olduklarını belirten Özbek, şunları kaydetti:

"Ülkemiz bugün dün olduğundan daha fazla iç ve dış hain odakların yoğunlaşan tehdidi altındadır. 15 Temmuz'da Türk Silahlı Kuvvetlerinde yuvalanan milletle cumhuriyet düşmanı hainler, darbe teşebbüsünde bulunmuşlardır. Bu darbe teşebbüsü Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerçek vatansever askerleri, emniyet teşkilatımız ve asil milletimizin kahraman evlatları tarafından önlenmiştir. 15 Temmuz darbe girişiminde ve diğer terör örgütlerinin kanlı eylemlerinde şehit olan asker, polis, korucu ve tüm sivil vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyor ve onları saygıyla anıyoruz."

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı Yunus Karaman da "Bugün, millet ve vatan için toprağa düşmüş, kanını akıtmış, hayatının baharında vatan demiş, bayrak demiş, elini, kolunu, bacağını, gözünü ülkesine ve vatanına feda etmiş gazilerimize vefa günüdür ancak vefa borcu bir gün içinde yapılacak kutlamalarla ödenecek borç değildir." ifadesini kullandı.

Törene, Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Ömer Adar, Garnizon Komutan Vekili Personel Albay Bayram Ölçücüoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Dulkadiroğlu Kaymakamı Mehmet Türköz, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gaziler ve şehit yakınları katıldı.

- Şanlıurfa

Şanlıurfa Şehitlik Çamlık Anıtı'nda düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başladı.

Şanlıurfa Gaziler ve Harp Malulleri Derneği Başkanı Hasan Aslan, anıta çelenk sundu.

Aslan, burada yaptığı konuşmada, şehitleri rahmetle andığını, gazilere ise hayırlı uzun ömür dilediğini söyledi.

Şanlıurfa Vali Yardımcısı Ufuk Akıl, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İsa Kızıldemir, gaziler ve şehit yakınlarının katıldığı tören hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :