19 Eylül Gaziler Günü

19 Eylül Gaziler Günü

Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Bingöl ve Elazığ'da törenler düzenlendi

DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır, Mardin, Batman, Bingöl, Siirt ve Elazığ'da 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla tören yapıldı.

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde Anıt Park'ta düzenlenen programda, Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Diyarbakır Muharip Gaziler Derneği Başkanı Siraç Ezer'in günün önemini belirten konuşmasının ardından Vali Aydın Arslan Fen Lisesi öğrencileri Zehra Memiş ve Ela Cengiz şiir okudu.

Törene, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Sinan Yayla, İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Süleyman Serdar Budak da katıldı.

-Mardin

Valilik önündeki program Atatürk Anıtı'na Türkiye Muharip Gaziler Derneğince çelenk sunumuyla başladı.

Üsteğmen Bahadır Erbakan burada yaptığı konuşmada, kahramanların kıvanç gününü kutlamanın derin heyecanı içinde olduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Bugün aynı zamanda sergilediği üstün komutanlık dehası, cesaret ve kahramanlığının, kadirşinas milletimizce takdir edilişinin bir nişanesi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ebedi başkomutanımız olarak ilan edildi. Muharebenin en büyük rütbesi şehitliktir. Vatan ve vazife uğruna seve seve ölüme giden aziz ulusumuzun şehitlik şerbetini içemeyen evlatlarının hak ettikleri gazilik unvanını büyük bir gururla taşımaktadır."

Törene, Vali Mustafa Yaman, 70. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Fedai Ünsal, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yusuf Kenan Topçu, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Mardin Şubesi Başkanı Mehmet Akpulat da katıldı.

- Batman

Batman Valiliğindeki törende Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Gazi Mehmet Güneştekin, törende yaptığı konuşmada Türk halkının asil ve büyük bir millet olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"15 Temmuz'da da FETÖ'nün hain ve sinsi darbe girişimine topyekün millet olarak şehitleriyle, gazileriyle tarihe not düşmüştür. Milletin her ferdi sürdürdüğü hayatın geçmişte edinilen bu tecrübelerin bir sonucu olduğunu bilerek onu bugünlere ulaştıran şehit ve gazilerimizin yazdığı bu büyük destanları saygı ve minnetle anmaktadır.’’

- Bingöl

Bingöl Valiliğindeki tören, Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Topçu Kurmay Binbaşı Halil Şahin, burada yaptığı konuşmada, gazilerin vatan toprağını savunmak uğruna hayatlarını feda etmeyi göze aldıklarını söyledi.

Törene, Vali Ali Mantı, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, 49. Komando Tugay Komutan Yardımcısı Albay Ali Olcay Küçüktepe, şehit aileleri, gaziler, kurum temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

- Siirt

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen tören Vali Vekili Aziz Onur Aydın, Siirt 3. Komando Tugay Komutan Vekili Albay Mehmet Fevzi Kenansarı ve Siirt Belediye Başkan Vekili Ceyhun Dilşad Taşkın'ın Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam eden törende öğrenciler şiir okundu.

14 Eylül Anadolu Lisesinde Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Murat Aslan burada yaptığı konuşmada, milletleri millet yapan değerlerden birinin de gazilik olduğunu söyledi.

Bin yıllık Anadolu tarihine bakıldığında Türk milletinin hiçbir vakit "gazisiz" kalmadığını belirten Aslan, şu değerlendirmede bulundu:

"Doğu ve Güneydoğu'da terörle mücadele edip terhis olan gazilerimize memleketin en ücra köşesinde bile rastlamak mümkündür. Çok şey borçlu olduğumuz bu gazilerimize gereken saygıyı ve onlara olan vefa borcumuzu göstermemiz gerekir."

Vali Vekili Aydın ve beraberindekiler törenin ardından Siirt Gazi ve Şehit Aileleri Dernekleri Federasyonunu ziyaret etti.

Törene, Cumhuriyet Başsavcısı Yunus Fırat, Siirt Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ömer Şahin, Baro Başkanı Avukat Nizam Dilek, İl Emniyet Müdür Vekili Saruhan Kızılay da katıldı.

- Elazığ

Elazığ Öğretmenevi önünde düzenlenen törende çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Elazığ Şube Başkanı Mehmet Namık Bulut, yaptığı konuşmada, bu topraklar için çok mücadele verildiğini belirterek, şunları belirtti:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainleri ve terör örgütlerine karşı kahramanca mücadele eden güvenlik güçleri ile 15 Temmuz hain darbe girişiminde vücutlarını siper eden tüm gazilerin şeref günüdür. 19 Eylül Mustafa Kemal Atatürk şahsında Türk kahramanlığının taçlandığı bir gündür."

Elazığ Vali Vekili Mustafa Gül, 8. Kolordu Komutanı Osman Erbaş, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, İl Jandarma Komutanı Albay Necip Çarıkcıoğlu, İl Emniyet Müdürü Doğan Cangül'ün de katıldığı program öğrencilerin şiir okumasının ardından sona erdi.

19 Eylül Gaziler Günü

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :