18. Ulusal Çocuk Forumu

18. Ulusal Çocuk Forumu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya:"Çocukların, kendilerine ve geleceklerine yönelik söz söyleme hakkı vardır. Bu alanlara ilişkin karar alma mekanizmalarında bu fırsatın kendilerine sunulması gerekir"

TBMM (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Çocukların, kendilerine ve geleceklerine yönelik söz söyleme hakkı vardır. Bu alanlara ilişkin karar alma mekanizmalarında bu fırsatın kendilerine sunulması gerekir." dedi.

TBMM Konferans Salonunda, Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında Meclis Başkanlığı himayesinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve UNICEF iş birliğinde, 81 ilden Çocuk Hakları Komitesi temsilcilerinin katılımıyla, 18. Ulusal Çocuk Forumu gerçekleştirildi.

Bakan Kaya, burada yaptığı konuşmada, ülkelerin gelişmişliğinin sadece ekonomik güç veya zenginlikle ifade edilemeyeceğini, müreffeh toplumun temel unsurlardan birinin de çocuğa verilen önem ve değer olduğunu belirtti. Kaya, çocukların bakımı ve korunmasının bir toplumun geleceği bakımından önemli olduğunun altını çizdi.

Türkiye'de çocuk hakları konusunda 15 yılda önemli ilerlemeler sağlandığına işaret eden Kaya, Türkiye'nin düzenlemelerinde BM Çocuk Hakları Sözleşmesini esas aldığını söyledi.

Aileye Dönüş Ve Aile Yanında Destek Programını 12 yıl önce hayata geçirdiklerine dikkati çeken Kaya, program sayesinde ekonomik yoksunluk nedeniyle korunmaya ihtiyacı olan 105 bin çocuğu ailesinin yanında desteklediklerini ve çocukların ailelerinden kopmadan yaşamasına imkan sağladıklarını aktardı.

2005'te 20 bin 416 olan kurumlarda koruma altındaki çocuk sayısının destekler sayesinde bugün 13 bine düştüğünü bildiren Kaya, koruyucu aile uygulamasını da yaygınlaştırmaya çalıştıklarını ifade etti.

Çocuk yurtları ve çocuk yetiştirme kurumlarında, Haziran ayında bir dönüşüm gerçekleştirdiklerini, koruma altındaki çocukların tümünün artık çocuk evleri ve sevgi evleri sitelerinde yaşadığını anlatan Kaya, "Türkiye'de bin 191 çocuk evi ve 108 çocuk evleri sitesi mevcut. Dönüşüm sayesinde, korunmaya ihtiyacı olan çocuklarımıza, temel güven, aidiyet ve sorumluluk duygusunun kazandırılmasını hedefliyoruz." diye konuştu.

Çocukların, dili, dini, ırkı ne olursa olsun hiçbir ayrıma tutulmadan BM sözleşmesindeki tüm haklara sahip olduğuna işaret eden Kaya, Türkiye'de çocukların haklarından faydalanmaları konusunda önemli başarılara imza attığını vurguladı.

Dünya Suriye'deki çocukların katledilmesine seyirci kalırken Türkiye'nin bu çocuklara kapısını açtığını belirten Kaya, Türk çocuklarının da bombalardan kaçan çocuklara ev sahipliği yaptığını dile getirdi.

Türkiye'deki 3,2 milyon Suriyelinin yüzde 51'inin çocuk olduğuna işaret eden Kaya, Türkiye'nin Suriyeli çocuklara aileleriyle birlikte yaşamlarını sürdürmeleri için destek verdiğini belirtti.

Bunun için tüm imkanlarının seferber edildiğini aktaran Bakan Kaya, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bize verilen sözlerin de bir an önce yerine getirilmesini istiyoruz. AB, Türkiye'ye Suriyeliler konusunda vereceğini taahhüt ettiği desteğin, 3,3 artı 3 milyar avronun henüz sadece 800 milyon avrosunu sunmuş bulunuyor. Daha fazla Suriyeli çocuğun haklarına sahip bir şekilde hayat sürdürmesi için tüm dünyanın üzerine düşeni yapması gerektiğine inanıyoruz. Tüm dünyadaki çocukların aynı haklara sahip olduğunu ve tüm dünya çocuklarının eşit, adil bir şekilde yaşama hakkı olduğunu, savaşların bir an önce son bulması umuduyla bir kez daha ifade etmek istiyorum. Çocukların, kendilerine ve geleceklerine yönelik söz söyleme hakkı vardır. Bu alanlara ilişkin karar alma mekanizmalarında bu fırsatın kendilerine sunulması gerekir. Bu forum ile sizler de kendi geleceğiniz adına söz söyleme fırsatı buldunuz."

Doğru ve yerinde kullanılan teknolojinin hayatı kolaylaştırdığını dile getiren Kaya, internetin bilinçsiz kullanımının ise çok fazla riski beraberinde getirdiğine dikkati çekti.

- "Teknoloji bağımlılığıyla birlikte mücadele edeceğiz."

Teknoloji bağımlılığının da bağımlılık türü olduğunu bildiren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, "Madde bağımlılığıyla mücadele politikamıza teknoloji bağımlılığını da ekledik. Bağımlığın her türü gerçekten, bireye, çocuklara yetişkinlere zarar verecek boyutta. O yüzden artık madde bağımlılığıyla mücadele demiyoruz, bağımlılıkla mücadele diyoruz. Teknoloji bağımlılığıyla da hep birlikte el ele mücadele edeceğiz." diye konuştu.

Kaya, teknoloji ve medya okuryazarlığına gereken önemin verileceğinin de altını çizdi.

Referandumla seçilme yaşının 18'e düşürüldüğünü anımsatan Kaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a buna öncülük ettiği için teşekkür etti.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :