17 yaşındaki Mete hastalığıyla tıp literatürüne girdi

17 yaşındaki Mete hastalığıyla tıp literatürüne girdi

Lise öğrencisi Mete Karan'ın, soğuk algınlığı geçirdiğini düşündüğü hastalığı, kalp krizini taklit eden bir miyokardit vakasına dönüştü. Acıbadem Kent Hastanesi'nde tedavi gören genç, doktorların dikkatini çekerek literatüre geçti.

İzmir'de emekli öğretmen Esma Karan ile iş insanı Erkal Karan'ın oğulları Mete, geçen 7 Kasım'da beklenmedik bir sağlık sorunuyla karşılaştı. Göz kararması, bulantı, ateş ve boğaz ağrısı şikayetleriyle başlayan rahatsızlığının ardından sol kol ve göğüste ağrı da hissetmeye başladı. İlk başta üşütme olarak değerlendirdiği durum, ağrının şiddetlenmesi üzerine annesi Esma Karan tarafından Acıbadem Kent Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Önder Doksöz'e götürüldü.

Doç. Dr. Doksöz, Mete'nin durumunu değerlendirirken EKG ve kalp enzimleri testi sonuçlarına odaklandıklarını belirtti. EKG sonuçlarının bir kalp krizini işaret ettiğini ve kalp enzimlerinin yüksek çıktığını tespit ettiklerini açıkladı. Ancak anjiyo sırasında damar tıkanıklığı bulunamayınca, kalp krizi şüpheleri ortadan kalktı. Doç. Dr. Doksöz, Mete'nin durumunun kalp krizini taklit eden bir miyokardit vakası olduğunu belirlediklerini ifade etti.

Mete'nin daha önce geçirdiği, ancak o dönemde tanı konulmayan COVID-19 enfeksiyonu da ortaya çıktı. Doç. Dr. Doksöz, Mete'nin durumunu literatüre eklemek amacıyla bilimsel yayın ve toplantılarda sunarak, benzer vakaların daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmayı amaçladığını söyledi.

Mete, yaşadığı bu olayı soğuk algınlığı olarak hafife alırken, kalp kasını etkileyen bir duruma dönüşmesinin kendisi için büyük bir sürpriz olduğunu belirtti. Hastalığı nedeniyle üzüldüğü derslerine geri dönme çabaları, kol ve göğüs ağrısının şiddetlenmesiyle farklı bir seyir aldı. Doç. Dr. Doksöz'ün yönlendirmesiyle tedavi gören Mete, 6 gün süren hastane macerasının ardından sağlığına kavuştu.

Mete, yaşadığı bu olayın şimdi sınav hazırlıkları öncesinde bir hatıra olarak kaldığını ve literatüre geçmiş olmanın da kendisi için anlamlı bir başarı olduğunu ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.