17. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali

17. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali

Yönetmenliğini Sinan Pekinton'un yaptığı "Grönholm Metodu" adlı tiyatro oyunu, görme ve işitme engelli seyircilerle buluştu

TRABZON (AA) - Görme ve işitme engelliler için hazırlanan "Grönholm Metodu" adlı tiyatro oyunu, Trabzon'da sahnelendi.

Sesli Betimleme Derneği ve Trabzon Devlet Tiyatrosu'nca, görme ve işitme engellileri kültürel, sanatsal etkinliklerle buluşturmak amacıyla tiyatro oyunlarının sesli ve işaret diliyle betimleme yapıldığı etkinlik düzenlendi.

17. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali kapsamında Haluk Ongan Sahnesi'ndeki oyun öncesinde işitme ve görme engelliler sahneyi gezerek, oyunda kullanılan araç ve gereçleri tanıma fırsatı buldu.

Görme engelliler için kulaklık dağıtılmasının yanı sıra sahnenin yan tarafında oluşturulan kabinden oyun, görme engellilere sesli betimleme ile aktarıldı. İşitme engelliler ise sahnede oyuncuların dikkatini çekmeyecek bir alanda duran işaret dili tercümanının anlatımıyla oyunu izledi.

Yönetmenliğini Sinan Pekinton'un yaptığı ve Cüneyt Mete, Deniz Gökçe Yersel, Ünsal Coşar, Nur Yazar’ın oynadığı tek perdelik karamizah oyunu "Grönholm Metodu"na, görme ve işitme engelli çok sayıda kişi ilgi gösterdi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri ve Sesli Betimleme Derneği Başkanı Kenan Önalan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmaları kapsamında ilk olarak vizyondaki filmlerin sesli betimleme ile görme engellilere ulaştırdıklarını belirterek, şimdiki amaçlarının ise tiyatroların görmeyen ve işitmeyenler için ulaşılabilmesini sağlamak olduğunu söyledi.

Önalan, bu organizasyonları ülke genelinde artırmaya devam edeceklerine işaret ederek, "İlk defa bir festivalde sesli betimleme ile bir oyun sahneliyoruz. Sesli betimleme sayesinde göremeyenlere tiyatro sırasında olanları kulaklık vasıtasıyla anlatıyoruz. İşitme engelliler için de işaret dili şeklinde anlatım yapılıyor. Tiyatro sinemaya göre konuşmaların daha yoğun olduğu bir ortam. Bu anlamda işitme engelliler biraz geride kalıyorlardı. Bu şekilde onların da daha iyi bir şekilde faydalanmalarını sağladık" diye konuştu.


17. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :