"17. İnsanlığın Gerçek Dostları Ödülleri"

"17. İnsanlığın Gerçek Dostları Ödülleri"

TSSD tarafından, sigarayla savaş konusundaki mücadeleye destek olan kişi ile kurumlara verilen ödüller, sahiplerini buldu

İSTANBUL (AA) - Türkiye Sigarayla Savaş Derneği (TSSD) tarafından geleneksel olarak gerçekleştirilen ve yıl içerisinde derneğin sigarayla savaş konusundaki mücadelesine destek veren kişi ile kurumlara verilen "İnsanlığın Gerçek Dostları Ödülleri" sahiplerini buldu.

Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen ödül töreninde konuşan İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, devletin en önemli görevlerinden birinin vatandaşının sağlığını korumak olduğunu söyledi.

Sigarayla mücadelenin Türkiye'de geç başlatıldığını ancak son yıllarda bu mücadelede önemli başarılar elde edildiğini aktaran Öztürk, "Bu başarıda sivil toplum örgütlerimizin de önemli katkısı var. Sigarayla savaş konusunda mevzuatımız yeni, uygulamalarımız da yeni. İstanbul'da yılda yaklaşık 350 bin sigara denetimi yapılmaktadır. Bu denetimler sigara içmenin yasak olduğu mekanlarda yapıldı. Vatandaşın şahsi eylemlerine karşı müdahale şansımız yok." dedi.

Öztürk, denetimlerin Halk Sağlığı, Sağlık Müdürlükleri, sigarayı bıraktırma poliklinikleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla yürütüldüğünü hatırlatarak, "Denetimlerdeki amacımız, vatandaşın ve işletmelerin mevzuata uyup uymadığını kontrol etmektir. Bu uygulamaların başarıya ulaşması için iyi vatandaş olmamız ve iyi vatandaşlar yetiştirmemiz gerekir. Yoksa her vatandaşın peşine bir kamu görevlisi takamayız. Onun için esas olan iyi vatandaşlarımızın çoğalması." ifadelerini kullandı.

Öztürk, vatandaşlardan, sigara yasağına uymayanları "184" numaralı hatta bildirmelerini istedi.

- "Bu ülkede her yıl 110 bin insan sigaradan hayatını kaybediyor"

TSSD Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın da verilen ödüllerle topluma her yıl mesaj vermeye çalıştıklarını söyledi.

Ödülü, sigarayla mücadelede en çok çaba harcayanlara verdiklerini dile getiren Aydın, "Toplam 8 kişiye bu ödülü veriyoruz. Sigara artık 21. yüzyılın vebası durumunda. Bu ülkede her yıl 110 bin insan sigaradan hayatını kaybediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Aydın, sigaranın neden olduğu hastalıkların tedavisi için önemli harcama yapıldığına işaret ederek, şunları söyledi:

"Ormanlarımızın yarısı, sigara nedeniyle yok oluyor. Sigara için anne adayları, doğumlarının neredeyse yüzde 50'sini engelli dünyaya getiriyor. 21. yüzyılda bir ülkeyi istila etmek için, bir ülkeyi bağımlı hale getirmek için illa oraya tanklarınızı göndermeniz gerekmiyor. Oranın halkını sigaraya bağımlı hale getirirseniz, birçok yönden o ülkeyi kendinize bağlarsınız. Tam bağımsız bir Türkiye için özellikle gençlerimizin sigaranın gerçek yüzünü görmeleri gerekiyor, sigaraya başlamamaları gerekiyor. İçenlerin bırakması gerekiyor. Pasif içiciler de havalarını kirlettirmesinler, havalarını kirletenlere müsaade etmesinler."

Konuşmaların ardından, Türkiye genelinde Yükseköğretim Kurulu iş birliği ile üniversiteler arasında gerçekleştirilen "Ohh! Dünya Varmış" şiir yarışmasında birinci olan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi öğrencisi Ebru Asan'a ödülü verildi. Asan'ın şiirini, şair Ahmet Selçuk İlkan okudu.

Törende, ödüle layık görülen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun ödülünü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Prof. Dr. Erman Tuncer, İstanbul Valisi Vasip Şahin'in ödülünü Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar'ın ödülünü yeğeni Hakan Sancar, Amerika'da yaşayan Prof. Dr. Mehmet Öz'ün ödülünü ise babası Prof. Dr. Mustafa Öz aldı.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz'e, Fatih Kaymakamı Ahmet Ümit'e, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği Onursal Üyesi Betül Mardin'e, İngiltere-Türkiye Sağlık Elemanları Birliği Başkanı (ITSEB) Ali Demirbağ'a ve köşe yazarı Cengiz Semercioğlu'na ödül verilen törende, TSSD Özel Ödülü'ne ise atık ve artık malzemelerden yaptığı 43 eserin satışından elde ettiği geliri sigara içmemeleri koşuluyla kız tıp öğrencilerine veren Zeynep Elbeyli layık görüldü.

Ardahan Vali̇si̇ Ahmet Deni̇z, Yazar Abdullah Çolak, Televizyon Sunucusu İkbal Gürpınar ve Di̇yanet İşleri̇ Başkanlığı Di̇n İşleri̇ Yüksek Kurulu da Teşekkür Ödülü'ne değer bulundu.

Ödüllerin verilmesinin ardından, İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu Bil Meslek Yüksek Okulu Moda Tasarım Programı tarafından hazırlanan "Yeşil Yaylalarında Tulum Kemençe Sesi, Mavi Denizde Taka Sesleri Sevdamız Karadeniz Koleksiyonu Defilesi" gerçekleştirildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :