17 Aralık soruşturmasına verilen takipsizlik kararı

17 Aralık soruşturmasına verilen takipsizlik kararı

İzmir Barosu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 17 Aralık soruşturması için verdiği "kovuşturmaya yer olmadığına" ilişkin kararına itiraz etti

İZMİR (AA) - İzmir Barosu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 17 Aralık soruşturması için verdiği "kovuşturmaya yer olmadığına" ilişkin kararına itiraz etti.

İzmir Baro Başkanı Ercan Demir imzasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen 9 sayfalık itiraz dilekçesinde, avukatlar ve onların meslek kuruluşu olan baroların adaletin gerçekleşmesi bakımından çok önemli ve vazgeçilmez bir görev yaptığı belirtildi.

Cumhuriyet Başsavcılığının "soruşturmayla ilgili bilgi ve belgeleri titizlikle toplamak zorunda olduğu" dile getirilen dilekçede, itiraza konu soruşturma kapsamında bu yükümlülüğün yerine getirilmediği iddia edildi.

Dilekçede şu görüşlere yer verildi:

"AİHM'ye göre, etkili ve eksiksiz bir soruşturmadan söz edilebilmesi için soruşturmanın suça karışanlardan bağımsız ve resmi bir organ tarafından, başvuranların katılımı sağlanarak yürütülmesi, eksiksiz, titiz ve ivedi bir şekilde yapılması, kamu denetimine açık olması, ihlalden sorumlu olanların belirlenmesi ve cezalandırılması konularında sonuca götürebilecek nitelikte olması gereklidir.

Kovuşturmaya yer olmadığı kararında verilen 'delillerin yetersiz olduğu' belirlemesi ise yeni delil araştırması yapmadan, şüphelilerin aklanması için bir gerekçe olması kabul edilebilir hukuksal delil niteliğinde değildir. Burada yapılması gereken binlerce soruşturma dosyasında başvurulan hukuksal normların işletilerek delilere ulaşma görevi, bizzat soruşturmayı yürüten makamın ulaşması gerekmektedir. İtirazımızın kabulü ile kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın kaldırılmasına karar verilmesini dileriz."

Kaynak:Haber Kaynağı