"16. Frankfurt Türk Film Festivali"

"16. Frankfurt Türk Film Festivali"

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Frankfurt Belediyesi desteğiyle düzenlenen festival, 31 Ekim-5 Kasım arasında Almanya'da gerçekleşecek

İSTANBUL (AA) - "16. Frankfurt Türk Film Festivali", 31 Ekim-5 Kasım arasında Almanya'da gerçekleştirilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Frankfurt Belediyesinin desteğiyle düzenlenen festivalin basın lansmanı, sinema dünyasından birçok ismin katılımıyla Taksim'deki bir otelde yapıldı.

Toplantıda AA muhabirine açıklama yapan Festival Başkanı Hüseyin Sıtkı, 16 yıl önce oluşturdukları festivalin amacının sinemayı bir medya aracı olarak kullanmak ve Almanya'da bir platform oluşturmak olduğunu belirtti.

Sıtkı, festivalle değişik kültürlerden, farklı dil ve dinlerden insanları bir araya getirip, dikkati Türkiye ve Türk insanı üzerine çevirmeyi de hedeflediklerini dile getirdi.

Festivalin Türk kültünü ve Türkiye'yi tanıtma amacı taşıdığını vurgulayan Sıtkı, aynı zamanda Almanya toplumuyla tanışmak istediklerini kaydetti.

Festivalin gittikçe geliştiğini aktaran Sıtkı, şöyle devam etti:

"İlk yıllarda sadece film gösterimleri ile konukları ağırlıyorduk. Şimdi ise festivalde üç bölümde gösterimler yapıyoruz. Birincisi, Türkiye'den filmler, kısa filmler ve belgesel filmler, ikincisi Almanya'dan kısa filmler ve belgeseller ama bu filmler Fatih Akın, Ayşe Polat gibi Alman filmleri, fakat çekenler Türk kökenli sanatçılarımız. Üçüncüsü ise Avrupa Filmleri Forumu'nda konulu filmleri gösteriyoruz."

Hüseyin Sıtkı, festivalde bu yıl Avrupa'nın 4-5 ülkesinde mültecilik, göç, nesiller arası çatışma ve din konusunu ele alan filmlerin gösterileceğini aktardı.

Festival kapsamında sergilerin, panellerin ve workshopların da yapılacağına işaret eden Sıtkı, "Aynı zamanda sosyal sorumluluk gereği 'Festival Okullarda', 'Festival Hapishanede' projelerimiz var. Frankfurt'un 500 kişilik hapishanesinde mahkumlara film izleteceğiz. Aynı şekilde Frankfurt'un lise düzeyindeki okullarında film gösteriyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Eşkıya filminden sonra Avrupa'da Türk filmlerine ilgi arttı"

Alman izleyicilerin, önceki festivallere büyük ilgi gösterdiğini vurgulayan Sıtkı, "Eşkıya filminin Avrupa'ya açılmasıyla birlikte Türk filmlerine ilgi arttı ama bunlardan önce 1980'li yıllarda video kaset fırtınası eserken, Türkler filmleri video kasetlerden izliyorlardı. Türk sinemasını bu şekilde Avrupa'ya sokuldu. Bir alt yapı vardı zaten ama genç sinemacıların ilgisi, filmlerin artması ile Türk sinemasına ilgi arttı. Sinemamızın beğenilmesine Almanya'da yaşayan Türk yönetmenlerin de katkısı oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Festivalin "Kısa Film Jürisi"nde yer alan ve daha önce filmleriyle festivale katılan Cem Başeskioğlu da "Türk filmleri oraya gittiğinde Türklerin izlemesinden ziyade, amacımız Almanlara eserlerimizi göstermekti. Her yıl takip ediyorum, Alman seyircisinin yoğun bir ilgisi var. Bu, iki kültürün entegrasyonu açısından önemli bir katkıdır ve destek olunması gerekiyor." dedi.

- Dikinciler: "Festival iki ülke arasında köprü oluyor"

Sinema ve tiyatro oyuncusu Yetkin Dikinciler ise yıllardır turnelerle Avrupa'ya gittiğini anlatarak, "Gurbette olmak zordur. Oradaki insanlarımızla olmak mutluluk veriyor." ifadelerini kullandı.

Dikinciler, sinemanın hayatın tüm yanlarını beyaz perdeye yansıttığını belirterek, "Sinema, bizi bize anlatmaya çalışıyor. Yani belki de kendi hayatımızı bize fark ettiriyor ve bu uluslararası hale geldiğinde, Türk filmleri Frankfurt'ta festival aracılığıyla Almanya'da Alman seyircinin görüşüne sunulunca, iki kültür ve iki ülke arasında köprü oluyor." değerlendirmesini yaptı.

Yetkin Dikinciler, mevcut durumda en büyük dertlerinin ayrıştırılmak olduğunu ancak başka bir şeyin mümkün olduğu bir dünya öngördüklerini dile getirerek, "Festivalin buna aracı olmasına çok seviniyorum. Bunun da artmasını diliyorum çünkü en çok ihtiyaç duyduğumuz şey, farklılıklarımızı kabul ederek birlikte yaşanabilir barış içinde bir dünya kurmak." dedi.

- Festivalde yarışmalar düzenlenecek

Festival kapsamında, "Kısa Film Yarışması" ve "Alman Sinemacılar Gözünden Türk Filmleri" yarışmaları düzenlenecek.

Yarışmaların "Kısa Film Jürisi"nde Prof. Dr. Selma Köksal Çekiç, Arda Erdikmen, Cem Başeskioğlu, Arzu Işıtman, Fırat Bayırcı ve Mehmet Erduğan, "Film Jürisi"nde ise Hale Soygazi, Burak Hakkı, Tuna Kiremitçi, İsmail Güneş, Özgür Şeyben, Oya Doğan, Banu Özdemir ve Nurdan Sever yer alıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :