16. Enerji Yatırım ve Düzenleme Konferansı

16. Enerji Yatırım ve Düzenleme Konferansı

EPDK Başkanı Yılmaz:-"Türkiye ve Kazakistan'ın dünya enerji sektöründe birlikte çalışması, iki ülkenin geleceği açısından önemlidir"- Petform Genel Sekreteri Özdil:- "Tahmin ediyorum ki Türk şirketleri, Kazakistan dahil olmak üzere yurt dışındaki piyasala

ASTANA (AA) - Kazakistan enerji sektöründeki yatırım olanaklarının ve regülasyon ortamının ele alınacağı 16. Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği (ERRA) Enerji Yatırım ve Düzenleme Konferansı, Kazakistan’ın başkenti Astana'da başladı.

Konferansa Kazakistan Milli Ekonomi Bakan Yardımcısı Serik Jumangarin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, EPDK Strateji Geliştirme Daire Başkanı Gülefsan Demirbaş ve Petrol Platformu Derneği (Petform) Genel Sekreteri Eser Özdil’in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan EPDK Başkanı Yılmaz, enerji kaynakları açısından Kazakistan'ın verimli bir ülke olduğuna dikkati çekerek, "Kökenlerinin birbirlerine yakın olması, Türk yatırımcıların Kazakistan'a gelmesi açısından iki kardeş ülke için önemli bir fırsat. Dünya enerji sektöründe iki ülkenin birlikte çalışması, iki ülkenin geleceği açısından önemlidir." ifadelerini kullandı.

Kazakistan'ın bölgede hızla büyüyen bir ülke olduğuna işaret eden Yılmaz, ileride Kazakistan ile yatırımcı çekme noktasında birtakım iş birliklerinin yapılabileceğini ve Türkiye'nin buna her zaman açık olduğunu vurguladı.

EPDK Strateji Geliştirme Daire Başkanı Demirbaş, Kazakistan’da hidrolik kaynakların kullanıldığını belirterek, “Biz de güneş ve rüzgar yatırımlarına yeni başladık. Belki Kazakistan’dan biraz daha öndeyiz. Bu konuda Kazakistan ile ortak çalışmaları yürütebiliriz.” dedi.

Petform Genel Sekreteri Özdil, Kazakistan’ın enerji piyasasının gelişmekte olduğunu dile getirerek, bugüne kadar Türk şirketlerinin Kazakistan’ın enerji piyasasında ciddi yatırımların olmadığını söyledi.

Türk şirketlerinin daha çok ülke içindeki enerji yatırımlara odaklandığını vurgulayan Özdil, “Tahmin ediyorum ki Türk şirketleri, Kazakistan dahil olmak üzere yurtdışındaki piyasalarda yatırım yapmak için fırsatları değerlendiriyor olacaklardır.” diye konuştu.

İki gün sürecek konferansın ilk gününde gerçekleştirilen oturumlarda, Kazakistan’ın enerji sektöründeki mevcut durumu, doğalgaz piyasasının geleceği ve rekabet konuları ele alındı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :