16 Ekim Dünya Gıda Günü

16 Ekim Dünya Gıda Günü

TÜDEF Genel Başkanı Atak:- "Gıda maddelerine hile karıştıranlara uygulanan cezalar caydırıcı değil"

ANKARA (AA) - Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Hasan Atak, Türkiye'nin gıda güvenliği karnesinin zayıf olduğunu, gıda maddelerinin hazırlanması ve sunumunda çeşitli hilelere başvuranlara uygulanan cezaların caydırıcılığının bulunmadığını ifade etti.

Atak, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin adeta güvensiz ürünler ülkesi olduğunu savundu.

Türkiye'nin gıda güvenliği karnesinin zayıf olduğunu vurgulayan Atak, gıda maddelerinde hile yaptıkları için defalarca yakalanan kişilerle kuruluşlar bulunduğuna dikkati çekti. Atak, "Bunlar, uygulanan cezalar caydırıcı olmadığı için hala halkı zehirlemeye devam ediyorlar." ifadesini kullandı.

ABD başta olmak üzere, birçok ülkede aşırı şeker içeren içeceklere obezite vergisi getirildiğine işaret eden Atak, şunları kaydetti:

"Türkiye'de obezite vergisi neden yok? Ülkemizde, özellikle çocuklara yönelik meşrubat, şekerleme gibi ürünlerde aşırı şeker, aşırı tuz ve aşırı yağ kullanıldığını görüyoruz. Bir kutu meşrubatta tam 38 gram şeker var, bu ise yaklaşık 20 kesme şekere denk geliyor. Aşırı tuzlu ürünler içine tat artırıcı monosodyumglutamat eklenip lezzetli hale getiriliyor. Ülkemizde çocuk obezitesi ve çocuk hastalıkları süratle artıyor."

Pet şişelerdeki suların tüketim süresinin 18 ay olduğunu belirten Atak, suyun iki yaz gördükten sonra acılaştığına ve bununla ilgili bir yönetmeliğin bulunmadığına dikkati çekti.

Atak, "Gıda maddelerinde halkı aldatan, halkın gıdasıyla oynayan kişi ve kuruluşlara yönelik cezaların artırılmasını, hapis cezası getirilmesini istiyoruz." ifadesini kullandı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :