15. Van Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği

15. Van Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği

Van Devlet Tiyatrosu Müdürlüğünün ev sahipliğinde düzenlenen "15. Van Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği", minik sanatseverlerin katılımıyla başladı

ANKARA (AA) - Van Devlet Tiyatrosu (VDT) Müdürlüğünün ev sahipliğinde düzenlenen "15. Van Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği", minik sanatseverlerin katılımıyla başladı.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, bu yıl 15'incisi düzenlenen "Van Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği", Van Devlet Tiyatrosu önünde sanatseverlerle buluştu.

Öğrenci ve sanatçıların katıldığı etkinlikte sirk, tahta bacak, jonglörlük ve palyaço gösterilerine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Masal kahramanlarının kostümlerini giyen animatörler ise çocuklara sanatın büyülü dünyasında eğlence dolu dakikalar yaşattı.

Minik sanatseverlerin ve ailelerinin yoğun ilgi gösterdiği şenliğin açılış törenine, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Necat Birecik, Genel Müdür Yardımcıları Ercan Serin ve Cemal Coşkun, Devlet Tiyatroları Başrejisörü Sinan Pekinton ve çok sayıda davetli katıldı.

Van Devlet Tiyatrosu Müdürü Şirin Ergüven Hamşioğlu, gösterimlerin yapıldığı Van Devlet Tiyatrosu Kültür Merkezi Sahnesi'ndeki törendeki konuşmasında, şenliğin çocuklar ve gençler için önemine değinerek "Çocuklar tiyatronun kapısından girdikleri andan itibaren yaşadıkları heyecan ve mutluluk bizlerin ödülü. Van Devlet Tiyatrosunun üç oyuncusu bu şenlik sayesinde tiyatroyu tanımış, sevmiş ve sonunda meslek olarak seçmişlerdir. Böyle daha nice çocuk ve gencimizin yetişmesi dileğiyle başlasın şenliğimiz." ifadelerini kullandı.

Devlet Tiyatroları Başrejisörü Sinan Pekinton ise "Van'ın değerli insanları, yaşadığınız tüm acıların üstesinden gelmeyi bildiniz. Umutlarınızı yeniden yeşerttiniz. Bu yüzden övgülerin en büyüğüne siz layıksınız. Devlet Tiyatroları olarak toplumumuza, seyircilerimize ve en çok da gençlerimize güveniyoruz. Gençliğimizin sahip olunmaya değer en önemli şey olduğuna yürekten inanıyoruz. Güçlü bir gençliğin yetişmesi için Van Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliğine çok önem veriyoruz. Bu şenlik sizlere umut olsun." şeklinde konuştu.

Pekinton ayrıca, sahnede var olmayı becerebilen her gencin, her insanın desteğiyle şenliğin sonsuza kadar sürmesi temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından şenlik, William Shakespeare'in yazdığı, Emel Bala Gürel'in Türkçeye çevirdiği ve Özgür Avcu'nun yönettiği, Diyarbakır Devlet Tiyatrosu yapımı çocuk oyunu "Bir Yaz Masalı"nın gösterimiyle perdelerini açtı.

- Şenlikte hayaller sahneye taşınacak

"Her okul bir tiyatro olsun" amacıyla 14 yıl önce başlatılan şenlikte, Diyarbakır, İzmir, İstanbul ve Ankara Devlet Tiyatroları seçkin çocuk oyunlarını tiyatroseverlerin beğenisine sunacak.

Van'ın ilçe ve köylerinden belirlenmiş okulların da eserlerini sahneleyeceği şenlik kapsamında, yurt içinden çeşitli profesyoneller tarafından eğitim amaçlı atölye çalışmaları da gerçekleştirilecek.

Ayrıca, Van Devlet Tiyatrosu çalışanlarının ulaştığı okullardaki çocuklar hayallerini sahneye taşıyacak. Ulaşılan okullardaki çocuklar ve gençler Van Devlet Tiyatrosu sanatçılarının desteğiyle tanıştıkları tiyatroyu Kültür Merkezi Sahnesinde sanatseverlerle buluşturacak.

Bu kapsamda gerçekleşecek şenlikte Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi "Otogargara"yı, Abdurrahman Gazi İMKB Anadolu Lisesi "Ocak"ı, Erek Ortaokulu "Pati Kardeşliği"ni, İskele Ortaokulu "Eski Oyuncaklar Kof Adama Karşı"yı gösterime sunacak.

Van Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatro Şenliği, 14 Mayıs Pazar günü Van'ın Akdamar Adası'na yapılacak geziyle son bulacak.

- Van Devlet Tiyatrosu Kültür Merkezi Sahnesi

Van'da 2011 yılında yaşanan depremlerde hasar alarak perdelerini kapatan ve kullanılamaz hale gelen Van Devlet Tiyatrosu Kültür Merkezi Sahnesi, güçlendirme çalışmalarının ardından sanatsal etkinlikler için hazır hale getirilmişti.

Akustiğinden ses ve ışık düzenine, sahne tekniğinden fuayesi ve idari yapısına kadar baştan aşağı yeni bir görünüme kavuşan binanın açılışı, bu sezonun başında Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Necat Birecik'in katılımıyla gerçekleştirilmişti.

15. Van Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :