15 Temmuz'da Mahmutbey gişelerini kapatmaya teşebbüs davası

15 Temmuz'da Mahmutbey gişelerini kapatmaya teşebbüs davası

Mahkeme heyeti, avukatların esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanlarının alınmasına devam edilmek üzere duruşmayı yarına erteledi

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Mahmutbey gişelerinin kapatılmasına teşebbüs edilmesi ve Ispartakule'de meydana gelen olaylarla ilgili, 10'u tutuklu 36 askerin yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesince, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ndeki büyük salonda görülen duruşmada, tutuklu tüm sanıkların, savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı beyanları ile son savunmalarının alınması tamamlandı.

İstanbul dışında olan bazı tutuksuz sanıkların ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla mütalaaya karşı beyanları ve son savunmaları alındı.

Savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı beyanları sorulan bazı tutuklu sanıkların avukatları, mütalaaya katılmadıklarını belirterek, müvekkillerinin beraatlerine ve tahliyelerine karar verilmesini talep etti.

Söz verilen bir kısım tutuksuz sanıkların avukatları ise savcının esas hakkındaki mütalaası doğrultusunda karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, avukatların esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanlarının alınmasına devam edilmek üzere duruşmayı yarına erteledi.

- İddianameden

İddianamede, suç tarihinde 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında 2. Mekanize Piyade Tabur Komutan Vekili olan Binbaşı Enver Muratoğlu, üsteğmenler Zübeyir Bayır, Gökhan Şahan, Serhat Serdar Bank, astsubaylar Ali Yaşar Ekincioğlu, Deniz Yılmaz, Durmuş Çalkan, Mustafa Ozan Keserci ile uzman çavuşlar Durali Sazlık, Yunus Uysal ve Hüseyin Babur ile 25 er, "sanık" olarak yer alıyor.

Sanık Durali Sazlık haricindeki 10 rütbeli askerin soruşturma kapsamında tutuklandığı kaydedilen iddianamede, sanıkların ''anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" ve ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından, üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis, ayrıca "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan da 7 yıl altışar aydan on beşer yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

İddianamede, "Darbenin planlayıcıları tarafından İstanbul'a giriş çıkışların kontrol altına alınmasına çok önem verilmiştir. Trafiğin kontrol altında tutulması hem şehir içindeki birliklerin hızlı intikali hem de emniyet birimlerinin ve darbe karşıtı grupların kontrol edilmesi ve engellenmesi için kritik önem arz etmektedir. Ayrıca İstanbul dışından gelecek askeri birliklerin hızlı intikali de ancak şehir giriş çıkışlarının kontrolü ile sağlanabilecektir. Bunun bilinci ile Boğaz köprüleri gibi aynı amaçla İstanbul'un Batı girişi Mahmutbey gişeler girişi de işgal edilmek istenilmiştir." ifadeleri yer alıyor.

Sanıkların, gişeleri kapatmaya teşebbüs ettikleri ve bu sırada meydana gelen olayların anlatıldığı iddianamede, tanıkların beyanına göre Binbaşı Enver Muratoğlu'nun polise teslim olduğu sırada, "Evet, darbeden haberim vardı. Burayı kontrol altına almaya gelmiştik. Ben de cemaattenim." dediği kaydediliyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :