15 Temmuz Şehitleri Anma Programı

15 Temmuz Şehitleri Anma Programı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (4)- "FETÖ'nün ihanetini unutmayacağız, unutturmayacağız. Darbe girişimini fiilen yürütenleri, arka planda onları yönetenleri, darbecilere destek olanları asla unutmayacağız, unutturmayacağız. Batı bize ne diyor biliyor musunuz, 'Ha

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "FETÖ'nün ihanetini unutmayacağız, unutturmayacağız. Darbe girişimini fiilen yürütenleri, arka planda onları yönetenleri, darbecilere destek olanları asla unutmayacağız, unutturmayacağız. Batı bize ne diyor biliyor musunuz, 'Hani belge' diyor. Daha ne belgesi olacak? 250 şehidim, 2 bin 193 gazim var, ne belgesinden bahsediyorsun?" dedi.

Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 15 Temmuz Şehitleri Anma Programı'nda yaptığı konuşmada, 2023 hedeflerinin, ufukları açacak, menzili genişletecek; dizlere derman, kollara kuvvet verecek, nefesi tazeleyecek, mazi ile atinin bağını kuracak imkanın adı olduğunu söyledi.

Ecdadın Çanakkale'de dünya savaş tarihinin en büyük zaferlerinden birini kazandığını anımsatan Erdoğan, "Çanakkale'den aldığımız cesaretle ve öz güvenle Kurtuluş Savaşı'mızı zafere taşıdık. 15 Temmuz bizim yeni Çanakkale'mizdir, Dumlupınar'ımızdır, Sakarya'mızdır. Yıllardır darbelerin, müdahalelerin, vesayet güçlerinin pençesinde kıvranan bu millet, 15 Temmuz'da şahlanışını ifade etmiştir. Buradan aldığımız cesaret ve öz güvenle elde edeceğimiz bir sonraki zafer, 2023 hedeflerine ulaşmak olacaktır." diye konuştu.

Savaşların, işgallerin, sömürgelerin biçim değiştirdiği bir dünyada, demokratik, ekonomik, siyasi ve ferdi özgürlüğün ellerindeki en önemli fırsat olduğunu belirten Erdoğan, şehitlere layık olmanın ve gazilere duyulan şükranı ifade etmenin yolunun ülkeyi her alanda muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarmayı amaçlayan 2023 hedeflerine ulaşmaktan geçtiğini dile getirdi.

- "Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste"

"Bizim, bizden başka dostumuz yok." diyen Erdoğan, ABD'de metroda 15 Temmuz'la ilgili ilanlara müsaade edilmediğini, benzer konuların Avrupa'da da yaşandığını hatırlattı.

Erdoğan, G-20 Zirvesi'ndeki salon toplantılarında Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanına ve bakanlarına müsaade edilmediğini de anımsatarak, "Lafa geldiği zaman özgürlükten bahsediyorlar, düşünce özgürlüğünden bahsediyorlar. Ne özgürlüğü? Biz, 15 Temmuz'da darbeyle karşı karşıya kaldık. 3 gün Hamburg'u yaktılar, yıktılar. İşte böyle bumerang gibi. O teröristlerin içinde de aynen buradan Almanya'ya gidip, orada kabul gören PKK teröristleri vardı. O paçavralarıyla beraber, terörist başının resimleriyle beraber kortejin içerisinde yer alanları gördük. 'Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste.' Olay bu." ifadelerini kullandı.

Çevresinde düşmanın, içerisinde de hainin eksik olmadığı bir coğrafyada ayakta kalmanın, hedeflere ulaşmanın zorluğunu bildiklerini söyleyen Erdoğan, "Ama unutmayınız ki bizim milletimizin diğerlerinden farkı, tarihin her döneminde bunu başarmış olmasıdır. Bugün de bölgemizdeki ve dünyadaki tüm mazlumlar, gözlerini üzerimize dikmişlerse, kalplerinde ve dudaklarında bizim için dualarını eksik etmiyorlarsa sebebi işte budur. Kendi evlatlarımız ve umudunu bize bağlamış tüm mazlumlar için bu sorumluluktan kaçamayız." değerlendirmesinde bulundu.

- "Unutturmamak mecburiyetindeyiz"

"Bir insanın canından daha değerli neyi vardır?" diye soran Erdoğan, şöyle devam etti.

"Eğer şehitlerimiz en değerli varlıklarını, gözlerini kırpmadan ülkemizin ve milletimizin geleceği için feda etmişlerse, bize düşen görev onların davasına sahip çıkmaktır. İşte bu sebeple 15 Temmuz'u unutmamak ve unutturmamak mecburiyetindeyiz. FETÖ'nün ihanetini unutmayacağız, unutturmayacağız. Darbe girişimini fiilen yürütenleri, arka planda onları yönetenleri, darbecilere destek olanları asla unutmayacağız, unutturmayacağız. Batı bize ne diyor biliyor musunuz, 'Hani belge' diyor. Daha ne belgesi olacak? 250 şehidim, 2 bin 193 gazim var, ne belgesinden bahsediyorsun?"

Şu anda darbecilerin yargılandıklarına işaret eden Erdoğan, hukukun gerekli kararı vereceğini, kimsenin rahatsız olmaması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Söyledikleri ne biliyor musunuz? 'Bunlar bizi tatmin etmiyor.' Siz buraya kaçıp gelenleri lütfen Türkiye'ye gönderin de bunların suçu irtikap ettikleri yer Türkiye'dir. Türk mahkemelerinde bunların yargılanması gerekir, Alman mahkemelerinde değil. Bu son gidişte, bunu bizzat Merkel'in kendisine söyledim. Sizin mahkemelerde değil, bizim mahkemelerde yargılanması gerekir. Hukukta kaide, suç nerede işleniyorsa, oranın mahkemelerinde bunlar yargılanır. Sizin yargınızda ne için yargılanacaklar? Bizden geliyorsun çift vatandaşlı birisini istiyorsun. Niye? Suçu burada irtikap etmiş. Şu anda da burada da yargılanıyor. Eğer yargı onlarla ilgili olumlu bir şey düşünürse gereğini yapar."

- "Minnetle anılacak"

15 Temmuz'u resmi anma günü haline getirdiklerini ifade eden Erdoğan, 15 Temmuz'u unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz anma etkinlikleri kapsamında, salı gününden itibaren başlayan ve pazar günü gece saat 24.00'e kadar devam edecek olan çeşitli programlarla 15 Temmuz'un hatırlanacağı ve şehitler için okunan dualar ve hatmi şeriflerle şehitlerin hayırla yad edileceğini söyledi.

15 Temmuz gazilerinin de minnetle anılacağını dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Salı günü, 81 vilayette Ankara ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin her yerinde 15 Temmuz ve terörle mücadele şehitlerimizin kabirlerini ziyaret ettik. Kur'an-ı Kerim'ler okundu, dualar yapıldı. Yurt içinde ve yurt dışında fotoğraf sergileriyle, basın bültenleriyle, bilgilendirme toplantılarıyla anma programları başlatıldı. Çarşamba günü, İstanbul'da bir uluslararası sempozyum düzenlendi. TOBB'da uluslararası yatırımcılarla bu yıl ikincisi yapılan bir toplantıda, hadisenin ekonomik yönü tartışıldı. Bugün de TOBB aynı şekilde Türkiye'deki odalarla müşterek bir basın toplantısı yaptı. Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfının da bugün, İstanbul'da tüm Gönüllü Teşekküller Vakıfları ve Dernekleriyle bir basın açıklaması yapıldı."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :