15 Temmuz Darbe Girişimi: Sivil Toplum Dayanışması Sempozyumu

15 Temmuz Darbe Girişimi: Sivil Toplum Dayanışması Sempozyumu

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın "Şimdiye kadar bu darbe girişiminde yakalananların ifadelerinden gördüğümüz kadarıyla, kendilerinin (FETÖ) bu darbe girişiminin arkasında olduğuna dair hiçbir şüphemiz kalmadı"- "Belki de dünyada başka bir ülkede, özg

- Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, şimdiye kadar 15 Temmuz darbe girişiminde yakalananların ifadelerinden gördükleri kadarıyla, bu darbe girişiminin arkasında FETÖ'nün olduğuna dair hiç bir şüphelerinin kalmadığını söyledi.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesince Prof. Dr. Raşit Küçük Konferans Salonu'nda düzenlenen, "15 Temmuz Darbe Girişimi: Sivil Toplum Dayanışması" sempozyumunda konuşan Kalın, 15 Temmuz gecesi neler olduğunun unutulmaması için, bu konuları konuşmak amacıyla bir araya gelmenin önemli olduğunu ifade etti.

Sadece o gece neler olduğunu hatırlamanın yetmediğini belirten Kalın, Batı medyasında çok bilinçli bir şekilde bu resimlerin gösterilmemeye çalışıldığını, bu resimler ve filmlerin dünyanın farklı bölgelerine ulaşamadığını söyledi.

Resmin tamamına hakim olunursa, o gece tehlikenin ne kadar büyük olduğunun farkına varılacağını anlatan Kalın, "Bunlar sadece küçük bir grup değil. Türk ordusunun içinde belki de hükümetten memnun olmayan küçük bir grup değil. Bu kadar basite indirgenemez. O geceki şehitlerimizi, gazilerimizi, onları o gece sokaklarda durduran halkımızı asla unutmayacağız." dedi.

- "Açıklamak çok zor oldu benim için"

Çocukların da o gece neler olduğunu anlamadığını aktaran Kalın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Benim 12 yaşındaki kızım da ne olduğunu anlayamadı. Sürekli bana soruyordu. Çünkü hayatında ilk kez duymuştu darbe kelimesini. 'Darbe ne demek?' diye sordu. Ona anlatmaya çalıştık darbenin ne demek olduğunu. Dönüp bana dedi ki 'Bunlar bizim askerlerimiz mi?' Çünkü o gece televizyonlarda görüyordu. Ona açıklamak çok zor oldu benim için. Kendi askerimizin, kendi halkımıza bunları yapabilmesi... Dolayısıyla o gece ne olduğunu asla unutmamamız lazım."

Bir başka enteresan noktanın da ulus olarak çekilen acı olduğunu dile getiren Kalın, yaşananların önemli bir tecrübe olduğunu ve önemli tecrübelerin, cesaretin, sokaktaki insanlar tarafından gösterildiğini ifade etti.

- "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliği..."

Sokaktaki insanların, sivil toplumu oluşturan insanlar olduğunu ifade eden Kalın, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliği, sadece Cumhurbaşkanı olarak değil, Başbakan olarak da son 14 yıldan beridir Türkiye'deki insanları demokrasiye karşı yapılacak bu tür saldırılara yönelik hazırlıklı hale getirmişti. Kendisinin, sokaktaki insanlara olan güvenini de gösterdi. Eğer onun bu cesur duruşu olmasaydı, belki de küçük de bir şans olsaydı, başarılı olabilirdi bu darbe girişimi."

İbrahim Kalın, bu darbeyi yapanların, "Neden insanlar sokağa çıktı" diye sorduklarını, "Bizim halkımız o kadar cesur değildir", "Onlar F16'larla ne yapacaklarını bilemezler", "Elinde silah olan askeri görse halkımız evlerine kaçar" diye konuştuklarını ifade etti.

Bu darbeyi durduranların, ellerinde hiçbir şey olmadığını anlatan Kalın, "Belki de dünyada başka bir ülkede, özgürlük ve demokrasi adına böyle bir tepki oldukça zor görülebilir. Burada aslında Türk sivil toplumunun ne kadar güçlü olduğunu görebilirsiniz. Belki çok fantastik isimlere sahip olmayabilirler ama önemli olan burada insanların imanlı olması ve sokağa çıkacak cesaretlerinin bulunması. Bazıları hayatlarını bayrakları ve vatanları için feda ettiler." diye konuştu.

Askerlerin, 1960, 1970, 1980'li yıllarda da iktidara gelip siyaseti ele geçirdiğini, televizyonlarda bildirilerinin okunduğunu duyduklarını hatırlatan Kalın, şöyle devam etti:

"Ama şahsi olarak çok da tecrübemiz yoktu. O gece de ne yapacağımızı bilemedik. İçimizden geldiği şekilde nasıl bu darbe girişimine tepki gösterebiliriz diye sorduk. O geceye dair hatırladığım çok önemli şeylerden birisi; halkımız bir tankı nasıl durduracağına dair aramalar yapmış Google'da ve inanılmaz fikirler elde etmişler. Egzozu tıkamak, tankı durduruyormuş. Bir F16'yı nasıl durdurabilirsiniz? F16 iki saat uçarsa, yakıtları bitecek ve durmak zorunda kalacak. Onları öğrenmişler kendi aralarında. Çünkü sadece elinizle, sopalarla, değneklerle bir tankı durduramazsınız. Bu da onların saygı duyulması gereken cesaretlerinin bir göstergesi. Onların bu cesaretli duruşları sayesinde bu darbe girişimi başarısız oldu. Ben halkımla gurur duyuyorum. Dünyanın diğer bölgelerdeki insanların da halkımızın cesaretini takdir etmesini bekliyorum."

O gecenin bir de karanlık bir yönü olduğunu ifade eden Kalın, "Gülen Terörist Örgütü bu darbe girişiminde bulundu. Kendileri açığa çıktı böylece. "(Bu grup, devlet kurumlarına nasıl sızabilir) ve (Bir askeri darbeyi nasıl gerçekleştirebilir?), bu sorular sorulabilir. Şimdiye kadar bu darbe girişiminde yakalananların ifadelerinden gördüğümüz kadarıyla, kendilerinin bu darbe girişiminin arkasında olduğuna dair hiçbir şüphemiz kalmadı."

 

 

15 Temmuz Darbe Girişimi: Sivil Toplum Dayanışması Sempozyumu

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :