15 Mayıs Kudüs için kritik gün

15 Mayıs Kudüs için kritik gün

Birlik Vakfı Konya Şubesi’nde bu hafta Kudüs’ü bekleyen tehlikeler konuşuldu. Gazeteci-Yazar İsmail Yaşa, İsrail ve ABD’nin baskısı altındaki Filistin ve Kudüs’ün kurtuluşu için yapılması gerekenleri anlattı

Birlik Vakfı Konya Şubesi, bu haftaki “Her Cumartesi Birlikteyiz” konferanslarında Kudüs’teki gelişmeleri ele aldı. “Yüzyılın İhaneti; Kudüs’ü bekleyen Tehlike” konulu konferansta, Filistin topraklarında 1946 yılında İsrail’in işgaliyle başlayan süreci anlatarak, önümüzdeki günlerden çok da ümitli olmadığını söyledi.

“İlk kıblemiz” diye tanımladığı Mescid-i Aksa hakkında bilgi vererek, ABD Başkanı Trump ve Sisi arasındaki görüşmelerle başlayan ve İsrail-Filistin meselesinin çözümü konusunda olduğu öne sürülen Yüzyılın Anlaşması’nın Filistin meselesine ihanet olduğunu dile getiren Yaşa, bu anlaşmanın Sina Yarımadası’nın boşaltılmasına ve alternatif vatan istemiyle Filistin devletini yok etmeye sebep olacağını kaydetti.

Anlaşmaya göre, Kudüs’ün İsrail’in başkenti sayılacağını, elçiliklerin Kudüs’e taşınacağını, Filistin’e ise Kudüs yakınında başka bir başkent seçileceğini belirten Yaşa, “Yüzyılın anlaşması ile Batı Yaka’daki yerleşkeler İsrail’e dahil edilecek. İsrail ve Filistin devletleri ortak güvenlik anlaşması yapacak. Filistin polisinin silahı olmayacak. Ürdün, Mısır, ABD ve diğer ülkeler güvenlik işbirliği yapacak. İki devleti de korumak için İsrail askerleri konuşlanacak. İsrail mevcut durumu koruyacak ve ibadet özgürlüğü sağlayacak. Sınır kapıları ile Batı Yaka ve Gazze Şeridi arasında bir koridor açılacak ve İsrail’in kontrolünde olacak. Ama İsrail hiçbir zaman sözünde durmadı. Batı Yaka’daki İsrail yerleşkeleri nedeniyle Filistin devleti kurmak mümkün değil. Barış adı altında İsrail ve körfez ülkeleri arasında diplomatik ilişkiler kurulacak. İsrail kurulduğu günden beri yok olma tehlikesi yaşıyor. Suudi Arabistan Yüzyılın anlaşması denilen bu anlaşmayı tanıması için Filistin’e baskı yapıyor, anlaşmaya destek veriyor. Bu projenin hayata geçmesi için Gazze’nin boyun eğmesini istiyorlar. Bunlarla Gazze şeridine baskı yapıyorlar. ABD Büyükelçiliğini Kudüs’e taşınmak için 15 Mayıs’ı bekliyor. Filistinlilerin de bu tarihte sınırı geçme planı var. 15 Mayıs kritik bir tarih. Bu anlaşma Mescid-i Aksa ve Kudüs için büyük tehlike arz ediyor. Anlaşma ile İslam dünyası tasfiye edilecek. Kudüs diye bir şey kalmayacak. Bu anlaşma ile Kudüs’ü kaybetme tehlikesi var. İsrail Kudüs’ü ele geçirmek için diğer İslam ülkelerinin kendi iç meseleleriyle uğraşmalarından faydalanıyor. Biz bunlara fırsat vermemeliyiz” dedi.”

Filistin ve Kudüs’ün kurtuluşu için yapılması gerekenleri de anlatan Yaşa, Filistin davası, Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın sürekli gündemde tutulması, Kudüs halkının direnişinin desteklenmesi ve dünyanın dört bir yanında destek gösterileri yapılmasını önerdi.

Birlik Vakfı Konya Şube Başkanı Orhan Gündüz, programın sonunda katılımcıların sorularını cevaplandıran Gazeteci-Yazar İsmail Yaşa’ya katılım belgesi verdi.

resim134-002.jpg

15-mayis-kudus-icin-(3).jpg