14 Kasım Dünya Diyabet Günü

14 Kasım Dünya Diyabet Günü

SİVAS (AA) - Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) tarafından, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla seminer düzenlendi.CÜ'den yapılan yazılı açıklamaya...

SİVAS (AA) - Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) tarafından, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla seminer düzenlendi.

CÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, endokrinoloji ve metabolizma bölümü brifing salonunda gerçekleştirilen seminerde, Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülhan Duman ve hemşire Zehra Çelik, hasta ve hasta yakınlarına diyabet hastalığı, tedavisi ve takipleriyle ilgili bilgi verdi.

Duman, seminerde yaptığı konuşmada, şeker hastalığının günümüzde çok yaygınlaştığını belirtti.

Erken tanı ve uygun tedaviyle hastanın hayatını normal bir şekilde sürdürdüğünü aktaran Duman, "Geç kalınması durumunda ciddi komplikasyonlarla madden ve manen yıkıcı sonuçlarla karşımıza çıkmaktadır. Ailesinde şeker hastası bulunanların, kilolu insanların, tansiyon, kolesterol ve kalp hastalığı gibi hasatlıkları olan hastalarla çok su içme çok idrara çıkma, kilo kaybı, kilo artışı, bulanık görme, yara ve enfeksiyonların geç iyileşmesi olan insanların mutlaka ilk olarak açlık kan şekeri ölçümü yaptırmaları gerekmektedir. Bu hastalık geç kalındığında böbrek yetmezliğine, körlük, kalp krizi, ayak yaraları, ayak kaybı gibi maddi ve manevi külfeti ağır bir takım komplikasyonlar yaparak, hem kişiye hem de ülkeye ciddi zararlar vermektedir." ifadelerini kullandı.

Seminerin ardından hasta ve hasta yakınlarının kan şekerlerine bakıldı.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :