14 Kasım Dünya Diyabet Günü

14 Kasım Dünya Diyabet Günü

Edirne'de 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla gerçekleştirilen etkinliğe yoğun ilgi gösteren vatandaşlar şeker ölçümlerini yaptırmak için cadde ortasında kurulan çadırın önünde sıraya girdi- TÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji Bölümü Ana Bilim Da

EDİRNE (AA) - Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sibel Güldiken, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü vesilesiyle gerçekleştirilen programda, Türkiye'de diyabet görülme oranının arttığını belirtti.

Edirne’de, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla vatandaşlara ücretsiz kan şekeri ölçümü yapıldı.

Edirne Belediyesi ve Trakya Üniversitesi (TÜ) işbirliğinde Saraçlar Caddesi’nde gerçekleşen etkinlikte vatandaşlar diyabet konusunda bilgilendirilirken, kan şekerleri de ölçüldü.

TÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sibel Güldiken, burada yaptığı açıklamada, diyabetin görülme sıklığının dünyada ve Türkiye’de arttığını dile getirdi.

Diyabet hastalığıyla ilgili koruyucu önlemlerin arttırılması ve hastalığa karşı farkındalık oluşturulması gerektiğini ifade eden Güldiken, şöyle devam etti:

"Önemli olan diyabete yakalanmamak. Türkiye’de diyabetin görülme oranı yüzde 14'lerde. Yaklaşık 20 kişiden birine diyabet tanısı konuluyor. Diyabete yakalanmada obezite çok önemli. Obezite görülme oranı da dünyada ve Türkiye’de ortalama yüzde 30'lar civarında. Özellikle tip 2 diyabete bakıyoruz. Burada önemli olan obezite, ailesinde diyabet hikayesi olanlar, kan şeker değerleri yüzlerin üzerine çıkan kişilerde diyabete yakalanma olasılığı çok yüksek.

Özellikle diyabet açısından tanısı konan hastaların bazı organlarını dönem dönem kontrol etmek gerekiyor. Hem kan şeker kontrolünü yaptırmaları hem göz, böbrek, kalp ve sinir hastalıklarına bağlı hastalıklar açısından takiplerini yapmak gerekiyor. Ama önemli olan diyabet olmamak. Diyabet olduktan sonra çareler var ama önemli olan koruyucu hekimlik. Bu konuda özellikle aile hekimlerimize büyük görev düşüyor. Halkımızın bu konuda bilinçlendirilmesi son derece önemli."

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu da vatandaşları sağlıklı hayatın önemi ve hastalıklara karşı korunma konularında bilinçlendirme çalışması yaptıklarını dile getirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :