13. İl Özel İdareleri Semineri

13. İl Özel İdareleri Semineri

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel:

ANTALYA (AA) - Türkiye İl Genel Meclis Üyeleri Derneğince "Mahalli İdare Sistemi İçerisinde İl Özel İdareleri" başlığıyla bu yıl 13'üncüsü düzenlenen İl Özel İdareleri Semineri, Antalya Falez Otel'de başladı. 

İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Enver Salihoğlu, açılış töreninde, il özel idarelerinin kuruluşunun 150. yılını kutlandığını söyledi.

Yerel hizmette önemli paya sahip il özel idarelerinde 225 bin dolayında kadrolu personel ile 60 bin şirket çalışanının istihdam edildiğini bildiren Salihoğlu, 260 bin kişinin de hizmet alımı yoluyla çalıştığını kaydetti.

Belediyelerin personel bakımından çok fazla kişi çalıştırdıkları şeklinde algı bulunduğuna dikkati çeken Salihoğlu, "Belediye personeli bize çok görünse de AB ülkelerinden çok fazla değil. Ülke nüfusuna oranla personelimiz çok yüksek seviyede değil. Umarım hizmet alım yöntemi de bir çözüme kavuşur" dedi.

- "Sistem oturunca sorunlar bitecek"

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de il sınırlarında belediye hizmetlerinin tek meclisli yerel yönetimler tarafından yapılmasının 30 Mart 2014 seçimleriyle başladığını ifade etti.

Yerel yönetimlerin ihtiyaca göre yeniden düzenlendiğini anlatan Türel, şöyle konuştu:

"Türkiye gündeminde demokratikleşme, hak ve özgürlüklerin güçlendirilmesi en önemli meseleler olarak yer almaktadır. Avrupa Konseyi Yerel Özerklik Şartı'na imza atılmış ve 1993’te yürürlüğe girmiş. Buna rağmen gerekleriyle ilgili kanunun düzenlemeleri Temmuz 2014'te kadar ihmal etmişiz. Böylelikle 1930 senesinden beri yürürlükte olan kanun, ihtiyaçlara göre yeniden düzenlenmiştir." 

Yeni yerel yönetim yasalarıyla ilgili farklı bir çalışmanın başladığını, kendisinin de arasında bulunduğu bazı belediye başkanı ve bakanların toplantıda yeni yasayı değerlendirdiklerini bildiren Türel, şimdilik Yerel Yönetim Yasası'nın günün şartlarına göre yenilerek yola devam edileceğini belirtti.

"Demokrasiyi güçlendirmenin olmazsa olmazı yerel yönetimlerdir" diyen Türel, yeni düzenlemede bazı aksaklıklar yaşandığını ancak bunların süreç içinde ortadan kalkacağını ifade etti.

Türel, şöyle devam etti:

"Kırsal kesimlerimizde yerel yönetimle ilgili hizmetleri görmeye başladık. Teşkilatlanmada sıkıntılar görüyoruz ama sistem oturunca bu sorunlar bitmiş olacak. Vatandaş 'ben oy verdim, sen de hizmet edeceksin' diye hesap sorabilir. Bu doğal ve haklı bir gerekçedir. Esas olan vatandaşa gittiğinde 'benim yolumu neden yapmıyorsun' diye şikayet almamaktır."

Türel, Antalya'da 40 kilometre olan hizmet sınırının 640 kilometreye çıktığını vurgulayarak, "10 yıl önce Antalya genelinde İl Özel İdaresince yapılan hizmetin miktarı 10 milyon liraydı. 2003'te 539 köye hizmet gidiyordu. Yeni düzenlemeyle 8 ayda 239 kilometre yol yapımı için 30 milyon lira yatırım yaptık" diye konuştu.

- Başbakan Başdanışmanı Akşit

Başbakan Başdanışmanı ve eski Kültür ve Turizm Bakanı Güldal Akşit de Türkiye nüfusunun ve yüzölçümünün büyük çoğunluğunun büyükşehir belediyeleri sınırları içinde kaldığını belirtti.

Yerel yöneticilerin Anadolu'yu temsil ettiklerini ifade eden Akşit, kadın sayısının yerel yönetimlerde oldukça az olduğuna değindi.

Yerel yönetimlerde kadınların daha çok görev alması gerektiğini dile getiren Akşit, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yerel meclislerde kadınlar daha çok görev almalı. Yüzde 51 kadın olan bir ülkede kadınlar daha çok yönetimlerde yer almalıdır. Hizmetlerden en çok istifade edenler de kadınlardır. 'Ne yapılsa daha iyi olur' sorusunu takdir edecek olan kadınlardır. Çünkü bunu kadınlar yaşıyor."

Akşit, 2009 yılında 2 kadın il belediye başkanı varken, bunun 2014 yılında bire düştüğünün altını çizerek, aynı yıllarda 14 olan ilçe kadın belediye başkanı sayısının ise 33'e yükseldiğini söyledi.

Beldeler de değerlendirildiğinde 2014 yerel seçimlerinin ardından kadın belediye başkan sayısının 40 olduğunu bildiren Akşit, "2009 yılından bugüne çok büyük değişiklikler yok. Kadınların aldıkları görevi başarıyla yerine getireceklerine eminim. Dilerim ki bu sayı daha makul bir orana gelir. Beyefendiler, 'Koltuklarımızda gözleri var' demesin, bu koltuklar herkese yeter" ifadesini kulandı.

- "İl özel idarelerinin güçsüz hale gelmesini doğru bulmuyoruz"

Türkiye İl Genel Meclis Üyeleri Derneği Başkanı Satılmış Gürbüz de mahalli idarelerde yapılan yeni düzenlemeyle 81 olan il genel meclis sayısının 51'e düşürüldüğünü hatırlattı.

Büyükşehir belediyelerinin sorumluluk alanının ilin idari sınırlarına genişletilmesiyle bazı sorularının gündeme geldiğini anlatan Gürbüz, şöyle konuştu:

"Belediyelerin güçlendirilmesi, bunun karşısında il özel idarelerinin atıl, güçsüz hale gelmesini doğru bulmuyoruz. Belediye sistemi ne kadar güçlendiriliyorsa il özel idaresi sistemi de o denli güçlendirilmelidir. İl özel idareleri motor güç haline getirilmelidir. Belediyelerin hizmetlerinde bölgesel farklılıklar ortaya çıkabilir ancak il özel idaresinin hizmetleri daha genel yürütülmektedir. Büyükşehir sınırları içinde kalan bölgelerdeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerine belediyeler de destek vermeli. Orman köylerinin desteklenmesi mutlaka yapılmalıdır."

Antalya Valisi Muammer Türker de Türkiye'nin kalkınma ve demokratikleşme sürecinde il özel idarelerinin rolüne dikkati çekti. 

Öte yandan bazı katılımcılar, toplantıda kendilerine söz hakkı verilmemesi gerekçesiyle tepki gösterdi.

Türkiye genelinden il genel meclis başkanları ve üyelerinin katıldığı seminer, yarın sona erecek.

Kaynak:Haber Kaynağı