11. Ulusal Nükleer Bilimler ve Teknolojileri Kongresi

11. Ulusal Nükleer Bilimler ve Teknolojileri Kongresi

TAEK Başkanı Alper: "Belçika firması tarafından yapılan proton hızlandırıcı tesisin 2012 yılında devriye alınmasının ardından, 'Kendimiz böyle bir tesis yapabilir miyiz? Alt yapıya sahip olabilir miyiz?' düşüncesiyle çalışma başlattık"- "Yüzde 80-90 ölçek

İZMİR (AA) - Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Zafer Alper, yerli imkanlarla proton hızlandırıcı tesisi oluşturulmasına yönelik çalışma sürdürdüklerini ve önümüzdeki dönemde tamamlanmasını beklediklerini belirterek, "Bunu yaptığımız taktirde dünyada proton hızlandırıcısı anlamında böylesi alt yapıya sahip 9. ülke konumuna geleceğiz." dedi.

TAEK ve Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü tarafından Kuşadası'nda bir otelde düzenlenen 11. Ulusal Nükleer Bilimler ve Teknolojileri Kongresi'nde konuşan Alper, TAEK’in çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Türkiye'nin 6 Mayıs 2015'de imzaladığı CERN'e ortak üyeliğin, ülke açısından "Yüksek Enerji Fiziği" çalışmalarında bir milat olduğunu ifade eden Alper, TAEK'in Ege Üniversitesi ile "Zirkonyum-89" üretimine yönelik, ODTÜ'yle ise "değişik malzemelerin uzay şartlarına maruz kaldıkları radyasyonun test edilmesine" yönelik iş birliği yaptığını belirtti.

Alper, Türkiye'de, enerji portföyüne nükleer enerjinin dahil edilmesi çalışmalarının sonuçlarını verdiğini, Akkuyu ve Sinop’a nükleer santraller için hükümetler düzeyinde anlaşmalar imzalandığını hatırlattı.

TAEK’in proton hızlandırıcı tesislerinin 2012 yılında tamamlanmasından sonra, Türk bilim insanlarının bu teknolojinin millileştirilmesi için çalışmalar gerçekleştirdiğini kaydeden Alper, Belçika firması tarafından yapılan tesisin devreye alınmasının ardından, "Kendimiz böyle bir tesis yapabilir miyiz? Alt yapıya sahip olabilir miyiz?" düşüncesiyle çalışma başlattıklarını aktardı.

Alper, şöyle devam etti:

"Yüzde 80-90 ölçekte deney düzeyimiz tamamlandı. Deney süreci içindeki mekanik sistemlerimiz, elektronik sistemlerimiz ve diğer sistemlerimizi tamamını yerli imkanlarla tedarik ettik. İthal edilen parçaları entegre ederek yapmadık, ülkemizdeki organize sanayi bölgelerinde bu ekipmanları bir araya getirdik. Bu projede çok fazla hassasiyetler var; akım düzeyleri, elektronik hassasiyetler, mikron mertebesinde hassasiyetlerle ilerliyoruz. Çalışmanın önümüzdeki dönemde tamlanmasını umuyoruz. Bunu yaptığımız taktirde dünyada proton hızlandırıcısı anlamında böylesi alt yapıya sahip 9. ülke konumuna geleceğiz."

Kongrenin başkanlığını yürüten Prof.Dr. Turgay Karalı da açılıştaki konuşmasında, temel nükleer bilimler ve nükleer tekniklerin uygulanması ile nükleer enerji ve güvenlik alanında çalışan bilim insanlarını bir araya getirerek, birikimleri ve çalışma sonuçlarını paylaşmayı amaçladıkladıklarını belirtti.

Prof.Dr. Karalı, kongrede 253 katılımcının 90 sözlü, 106 poster bildiri sunulacağı bilgisini paylaştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı