10'uncu Uluslararası Ayvalık Hasat Günleri

10'uncu Uluslararası Ayvalık Hasat Günleri

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Akkoç: "Mevcut rakamlara bakıldığında, bölgede Türkiye'den sonra ikinci sırada olan Suriye'den ülkemize kaçak zeytinyağı girişi yok"

BALIKESİR (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Neşet Akkoç, "Mevcut rakamlara bakıldığında, bölgede Türkiye'den sonra ikinci sırada olan Suriye'den ülkemize kaçak zeytinyağı girişi yok" dedi.

Ayvalık ilçesinde, Ticaret Odası tarafından Belediye ve Ziraat Odasının katkılarıyla bu yıl 10'uncusu düzenlenen "Uluslararası Ayvalık Hasat Günleri" etkinlikleri kapsamında organize edilen "Zeytinyağı, Hayat Bağı" konulu panel, Cunda Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Panelde konuşan Akkoç, Türkiye'de kişi başına düşen yıllık zeytinyağı tüketiminin 2 kilogram olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin, dünyadaki zeytinyağı piyasasının yüzde 4'üne hakim olduğunu ancak bu kadar düşük bazda ihracatı yeterli görmediklerini belirten Akkoç, bu üründe başarının yolunun, üreticilerin bir araya gelerek markalaşması ve yeni pazarların açılmasından geçtiğini vurguladı.

Akkoç, bir soru üzerine, iç savaş nedeniyle Suriye'deki zeytin pazarının ciddi anlamda tahrip olduğunu dile getirerek, "Suriye'ye ilişkin rakamlar sağlıklı değil. Mevcut rakamlara bakıldığında, bölgede Türkiye'den sonra ikinci sırada olan Suriye'den ülkemize kaçak zeytinyağı girişi yok" diye konuştu.

 

Panelin moderatörü Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Ümmühan Tibet ise Türkiye'nin 2023 yılında zeytin ve zeytinyağı dış satımında dünya ikinciliğini hedeflediğini söyledi.

Hasat Günleri etkinliğini önemsediklerini ifade eden Tibet, bunu organize eden kuruluşların yetkililerine teşekkür etti.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, zeytin ve zeytinyağı dış satımının artırılması için yoğun çaba içinde olduklarına dikkati çekerek, üreticisinin güçlü olduğu zeytin sektöründe ihracatçıların da aynı paralelde güçleneceğini anlattı.

Renklidağ, zeytinyağında kalitenin artırılmasının önemine işaret ederek, bu kapsamda çalışmalarının sürdüğü bilgisini verdi.

Panele, Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ticaret Odası Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı ile İtalya, Ürdün, İspanya, Fas ve Yunanistan'dan sektör temsilcileri katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı