10 yılda kalbi neredeyse yenilendi

10 yılda kalbi neredeyse yenilendi

Antalya'da kalp hastası 62 yaşındaki Yaşar Gödüç'e, yaklaşık 10 yıllık süreçte önce stent takıldı, ardından kalp kapakçığı değişti, kalp pili takıldı, by-pass oldu ve son olarak yapay damar dikildi

ANTALYA (AA) - Antalya'da kalp hastası 62 yaşındaki Yaşar Gödüç'e, yaklaşık 10 yıllık süreçte önce stent takıldı, ardından kalp kapakçığı değişti, kalp pili takıldı, by-pass oldu ve son olarak yapay damar dikildi.

Yaşar Gödüç'ün kalbindeki damar ve kapak sorunlarına ilk müdahale yaklaşık 10 yıl önce 2 damarına stent takılmasıyla başladı. Bunun ardından 2 yıl sonra Gödüç'ün 3 damarına by-pass yapıldı. By-pass ameliyatıyla aynı anda kalp kapakçığı değişimi de gerçekleştirildi. Doktorlar ilerleyen yıllarda Gödüç'e kalp pili takılması gerektiğini söyledi.

Sürekli yaptırdığı kontroller sonrası Gödüç'ün kalbine çıkan atardamarın, normalinden yaklaşık 3 kat daha genişlediği tespit edildi.

Doktorları, Gödüç'ün ciddi bir hayati tehlikesi bulunduğunu ve vücudunda adeta "saatli bomba" haline gelen bu sorunun kaldırılması gerektiğini söylediler.

Yeniden ameliyat olmaya karar veren Yaşar Gödüç'ün kalp kapağının üzerinden çıkan atardamarı, kol ve beyin damarlarının çıkış bölgesine kadar başarılı bir şekilde değiştirildi.

- "Yeni damar, yeni hayat"

Ameliyatı gerçekleştiren Memorial Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümünden Operatör Doktor Tamer Bakalım, kalp pili takıldıktan sonra ortaya çıkan sorun nedeniyle Gödüç'ün ana damarının genişliğinin 7,5 santimetreye ulaştığını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Damar her an yırtılarak hayati tehlikeye yol açabilecek bir saatli bomba haline gelmişti. Tek çare, bu damarın yenisiyle değiştirilmesiydi ve Gödüç için bu durum çok önemli bir yaşamsal risk oluşturuyordu. Yaşar beye daha önce uygulanan işlemler, bu ameliyatta kanama riskini çok yükseltiyordu. İlk ameliyatta kalp ve çevre dokulara çok rahat ulaşılabilir. İkinci ameliyatta bu dokular ciddi oranda birbirine yapıştığından onları birbirinden ayırmak gerekir. Bunu yaparken de kalbin ve kalpten çıkan atardamarın hiçbir şekilde zarar görmemesi çok önemlidir. Ancak bundan sonra genişlemiş damarı çıkarıp yerine yapay bir doku, yani damar dikilebilir. Yaşar beyin kalp kapağının üzerinden çıkan atardamarı, kol ve beyin damarlarının çıkış bölgesine kadar başarılı bir şekilde değiştirdik. Atardamarın yırtılmadan ameliyat olması Yaşar bey için büyük bir şans."

Kaynak:Haber Kaynağı