"1. Uluslararası Osmanlı Medeniyeti Buluşması"

"1. Uluslararası Osmanlı Medeniyeti Buluşması"

Sempozyuma katılan Türk ve Arap akademisyenler, Domaniç ilçesinde bulunan Hayme Ana Türbesi'ni ziyaret ederek, dua etti

KÜTAHYA (AA) - Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ile Türk Arap Derneği (TASCA) işbirliğiyle gerçekleştirilen "1. Uluslararası Osmanlı Medeniyeti Buluşması"na katılan Türk ve Arap akademisyenler, Osmanlı Devleti'nin temellerinin atıldığı, Domaniç ilçesinde Osman Gazi'nin babaannesi Hayme Ana'nın türbesini ziyaret ederek dua etti.

TASCA Başkanı Muhammet Adil, burada yaptığı açıklamada, Osmanlı'nın kurulduğu topraklarda bulunmalarının kendilerine ilham kaynağı olduğunu söyledi.

Bu topraklarda bulunmanın, İslam dünyasında yaşanan sıkıntılara karşı, Osmanlı'nın rüzgarından birlik ve beraberliğe ilham esintisi olduğunu ifade eden Adil, şunları kaydetti:

"Şu anda sempozyum heyetimizde, 10 farklı ülkeden 12 konuğumuz var. Hepsi bir Osmanlı hayranı. Osmanlı tarihini takip eden kişiler. Domaniç'i kitaplardan okuyoruz. Bizim için bu yerde olmak çok güzel ve tarihi bir an. Okuduğumuz tarihi şu anda görüyoruz, yaşıyoruz. Bu bizim ihtiyacımız olan birlik ruhunun ilhamı. Osmanlı Devleti yıllarca bu dünyaya barış verdi. Bunun ilhamını yerinde almak çok güzel." 

Tunuslu gazeteci-yazar Ali Lafı da Osmanlı'nın zamanında dünyanın yarısını barış içinde yönettiğini ifade etti.

Osmanlı İmparatorluğu'nun bir aile ferdinin kabrini ziyaretinin, kendisi için ilham verici olduğunu aktaran Lafı, "Tarih kendini tekrar ediyor. Biz burada yeniden kendimize gelmek, birleşmek için ilham aldık. Türkiye, Süleyman Şah Türbesi'ni taşıyarak tekrar tarihindeki şanlı yerini alma gücünde olduğunu ispatladı. Bulunduğumuz yerin yeniden dünyayı şekillendireceğine şahit olacağız" diye konuştu.

Domaniç Belediye Başkanı Sahvet Ertürk, akademisyenlere birer fincan takımı hediye etti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :