"1. Troya Dünya Görme Engelliler Homeros Okumaları"

"1. Troya Dünya Görme Engelliler Homeros Okumaları"

Çanakkale'de iki gün sürecek etkinlikte 250 görme engelli, İlyada Destanı'ndan bölümleri Braille alfabesiyle okuyarak dünyaya barış mesajı verecek

ÇANAKKALE (AA) - Troya Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne kabulünün 20. yılı dolayısıyla ilan edilen "2018 Troya Yılı" etkinlikleri kapsamında "1. Troya Dünya Görme Engelliler Homeros Okumaları" düzenlendi.

Dünyaya Troya'dan hoşgörü ve barış mesajlarının verilmesi temasıyla düzenlenen etkinlik, Troya Antik Kenti'ndeki tahta Troya Atı önünde başladı.

Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, burada yaptığı konuşmada, Troya'nın Doğu ve Batı medeniyetlerinin buluştuğu dünyanın birçok imparatorluğuna ilham veren, üst üste 9 şehrin kurulduğu, 5 bin yıllık bir kültür mirası olduğunu söyledi.

Troya'nın destanların, aşk öykülerinin, mücadelelerin yaşandığı dostluk ve kardeşliklerin kurulduğu eşsiz topraklar olduğunu belirten Tavlı, şunları kaydetti:

"Destanlarda Troya'ya zenginliği rüzgarların getirdiği söylenir. Bereketin, zenginliğin, dostluğun rüzgarla taşındığı kültürlerin de destanlarla nesilden nesle aktarıldığı bu topraklarda bugün de burada kendisi de bir görme engelli olan ancak dünya tarihinin en önemli destanlarından İlyada ve Odesa destanını kaleme alan İzmirli ozan Homeros’un destanını okumak üzere dünyanın farklı ülkelerinden ilimize teşrif ederek Çanakkale’de bir araya gelerek bereketi ve zenginliği Troya'ya tekrar sizler getirmiş bulunuyorsunuz."

Konuşmaların ardından "1. Troya Dünya Görme Engelliler Homeros Okumaları"na geçildi.

İki gün sürecek etkinlikte 20 ülkeden ve Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen 250 görme engelli, Homeros'un Troya Efsanesi'ni anlattığı, dünya edebiyatının en önde gelen eserleri arasında gösterilen İlyada Destanı'ndan bölümleri özel olarak oluşturulan Braille alfabesiyle okuyarak, dünyaya barış mesajı verecek.

Törene, Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi ve Troya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Dünya Görme Engelliler Federasyonu Başkanı Friedrich Schröder, Türkiye Körler Federasyon Başkanı Turhan İçli, Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şube Başkanı İbrahim Batdal katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :