1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü

1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü

Dünyadaki 60 yaş ve üstü 600 milyona yakın insanın en çok barınma, ekonomik, sağlık ve yaşlılığa uyum sorunu yaşadığı bildirildi

İSTANBUL (AA) - Dünyadaki 60 yaş ve üstü 600 milyon civarında insanın en çok barınma, ekonomik, sağlık ve yaşlılığa uyum sorunu yaşadığı bildirildi.

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğünden 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, hayatın her insan için farklı anlamlar taşıyan çeşitli dönemleri olduğu ifade edildi.

Yaşlılığın da bu önemli dönemlerden biri olması nedeniyle 1990 yılında Birleşmiş Milletler'in 1 Ekim'i Dünya Yaşlılar Günü olarak ilan ettiği hatırlatılan açıklamada, insan ömrünün en son dönemini oluşturan yaşlılığın, geride bırakılan yılların insana kazandırdığı birikim ve deneyimin yaşamı zenginleştirdiği aktarıldı.

Hayatın gençlik dönemlerini verimli geçirilerek, erişilen sağlıklı bir yaşlılık döneminin ise herkesin ulaşmayı istediği ortak arzu olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Yaşlanma ile birlikte insan vücudunda çeşitli değişiklikler meydana gelmekte, bunun sonucu olarak da bazı sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Yapılan araştırmalar yaşlılarda en çok görülen sağlık sorunlarının, hareket sistemiyle ilgili hastalıklar, görme ve işitme problemleri gibi fizyolojik değişimlerin yol açtığı hastalıklarla hipertansiyon, kalp-damar sistemi hastalıkları, bazı kanserler, diyabet, kronik akciğer hastalıkları gibi daha ciddi hastalıklar olduğunu ortaya koymaktadır. Bu sağlık sorunları bir yandan insan ömrünü kısaltırken, diğer taraftan da yaşam kalitesini olumsuz olarak etkilemektedir."

Görme, işitme veya hareket yetersizliği olan bir kişinin yaşam kalitesinin bu değişikliklerden etkilenerek, kalp-damar veya kronik akciğer hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarının, yaşamın kendisini de tehdit ettiği kaydedildi.

Bu nedenle belirli yaşa ulaşmış bireylerin düzenli sağlık kontrollerini yaptırmalarının önemli olduğu ifade edilen açıklamada, "Dünyada 60 yaş ve üstü 600 milyon civarında insan varken bu rakamın 2050’de 1,2 milyar olacağı tahmin edilmektedir. Artan yaşlı sayısı ile birlikte yaşlılıkla ilgili sorunlarda ortaya çıkmaktadır." denildi.

Yaşlılıkta en çok barınma, ekonomik, sağlık ve yaşlılığa uyum sorununun yaşandığı dile getirilen açıklamada, yaşlılıkta birincil korunma önlemlerinin, beslenmenin düzenlenmesi, sigara ve alkolden uzaklaşma, spor yapma, kazaların önlenmesi, zihinsel aktiviteyi artırma, sosyal aktivitelere devam etme, hormonların ve ilaçların doğru kullanılması olduğu belirtildi.

İkincil koruma önlemlerle de hastalıklara ve yetersizliklere erken tanı konulabileceği, erken tanı ve tarama testlerinin düzenli kontrollerle olacağı ifade edilerek, yaşlılık dönemindeki hastalıklardan korunmanın ilkeleri, "İleri yaşta bağışıklama, kanserden korunma, yeterli ve dengeli beslenme, ağız ve diş sağlığını koruma, yeterli fiziksel aktivite ve egzersiz, düzenli ve yeterli uyku, düşme ve kazaların önlenmesi ile tütün ve mamullerinden uzak durmak" şeklinde sıralandı.







AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :