1 Aralık Dünya AIDS Günü

1 Aralık Dünya AIDS Günü

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanı Topal:

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanı Selmur Topal, 2014 yılında 220 bin olan AIDS ile ilişkili hastalıklara bağlı ölüm oranın, en fazla görüldüğü 2004 yılına göre yüzde 42 düştüğünü belirtti.

"1 Aralık Dünya AIDS Günü" dolayısıyla Hacettepe Üniversitesinde etkinlik düzenlendi. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanı Topal burada yaptığı konuşmada, AIDS'ın cinsel yolla bulaşma oranının daha fazla olduğunu belirterek, "Büyük çoğunluğu da heteroseksüel bulaşmadır. Homoseksüel bulaşma oranı, yüzde 12 oranında bildirilmiştir" dedi. 

 - 38 milyon kişi, HIV virüsü taşıyor 

2000 yılından bu yana 38 milyon kişinin HIV ile enfekte, 25,3 milyon kişinin de AIDS ile ilişkili hastalık nedeni ile hayatını kaybettiğini vurgulayan Topal, "Yeni HIV enfeksiyonu sayısı yüzde 35 azalmış. HIV ile enfekte çocuk sayısı 2000 yılında 520 bin, 2014 yılında 220 bin AIDS ile ilişkili hastalıklara bağlı ölüm, en fazla görüldüğü 2004 yılına göre yüzde 42 düşmüştür" ifadesini kullandı.

Türkiye'de 1985 ve Kasım 2015 yılları arasında 11 bin 109 vaka bildirimi yapıldığına işaret eden Topal, vakaların yüzde 75'inin erkekler, yüzde 25'inin kadınlar olduğunu söyledi. 

Yıllara göre bildirilen vakalara bakıldığında 2015 yılında bin 500 civarında vaka görüldüğü bilgisini paylaşan Topal, "20-24 ve 15-19 yaş grubundaki vaka sayılarında yıllara göre artış gözlenmektedir" dedi.

Topal, Türkiye'de AIDS konusunda verilen hizmetlerden de bahsederek, ücretsiz ve gizlilik esasları içerisinde HIV test hizmeti sunulduğunu, test öncesi ve sonrasında danışmanlık hizmeti sunularak tedavi için doğru merkeze yönlendirme çalışmalarının da devam ettiğini kaydetti.

- Türkiye'de artış söz konusu

Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal ise son 10 yıl içerisinde dünyada görülen yeni vaka sayısında azalma görüldüğünü belirterek, "Bütün dünyada 39 milyon civarında AIDS ile yaşayan kişi var. Son 1 yıl içerisinde de 2 milyon kişi AIDS'den hayatını kaybetti" dedi.  

2000-2014 yılına bakıldığında yeni vaka sayısında dünya genelinde önemli bir azalma olduğunu belirten Ünal, Avrupa'da ise artış yaşandığına dikkati çekti. 

Ünal, "Türkiye'ye bakıldığında da bir artış söz konusu. Şu anda 2014 sonu itibariyle 10 bin civarında bir artış söz konusu. Bunun dörtte birlik artışı son iki yılda meydana gelmiş. Özellikle 15-25 arasında artış söz konusu. Türkiye mücadele örneğini verdi. Ulusal AIDS Komisyonu çalışmalarını sürdürüyor. Hacettepe Üniversitesi bunun üyesidir" dedi. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı