Anne karnında ameliyat

Anne karnında ameliyat

Anne karnında ameliyat olan 17 haftalık bebek, daha doğmadan hastalığından kurtarıldı

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Çapar, Türkiye'de ilk kez doğacak olan bebekte şekil bozukluğu, dudak ve damak yarığı, ayak ve kollarda eksikliklere neden olan Amniyotik Band Sendromu teşhisi konulan 22 yaşındaki Hâkime Akdemir'in karnındaki 17 haftalık bebeğin zarındaki bantın başarılı bir operasyon sonrası alındığını söyledi.

Amniyotik band sendromunun amniyos zarı denilen çocuğun sıvısının dışındaki zarının yırtılması sonucu o bölgenin bir başka bölge birleşmesi ile meydana geldiğini ifade eden Prof. Dr. Çapar, "Bu bant çocuğun elini kolunu ayağını gözünü kafasını nereyi sararsa kangren meydana getiriyor ve o uzvu ortadan kaldırıyor. Böyle bir durum yaşandığı takdirde yüzde 80 oranında organ uzuv kaybı meydana geliyor. Uzuv kaybının yaşanmaması için bu bantın ameliyatla alınması gerekiyor" dedi.

Türkiye'de ilk kez böyle bir ameliyatın gerçekleştirildiğini kaydeden Çapar, lokal anestesi ile yaptıkları ameliyatın başarılı olduğunu ve anne karnındaki bebeğin de sağlıklı olduğunu kaydetti.

Hakime Akdemir'in eşi 23 yaşındaki Murat Akdemir eşinin ilk çocuklarına hamile iken düşük yaptığını belirterek, ‘’Konya’da eşim yeniden hamile kaldı. Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan muayene sonrası bebeğimize Amniyotik Band Sendromu teşhisi konuldu. Bebeğin alınması gerektiği bildirildi."  dedi.

Sorunlarına çare ararken Prof. Dr. Metin Çapar ile görüştüklerini dile getiren Murat Akdemir, "Ameliyatın riskli olacağını ancak Gerçekleştirebileceğini söyledi. Biz de çocuğu aldırmak yerine bu ameliyatın yapılmasına karar verdik. Yapılan ameliyatta da hiç bir sorun yaşanmadı ve başarıyla gerçekleştirildi. Bu ameliyat gerçekleştirilmemiş olsaydı ya kolu ya bacağı veya vücudunda eksiklikler olacaktı. Bundan sonra çocuğumuz normal bir şekilde doğacak ve hayatına devam edecek" diye konuştu.